Черна статистика! 1 на всеки 3 деца в света се трови с олово

Излагането на олово в детска възраст води до редица поведенчески проблеми, както и до увреждане на бъбреците и сърдечно-съдови болести

Плюшено мече
Източник: Канал 3

Плюшено мече

Още по темата
До 800 милиона деца по света се тровят с олово от водата и въздуха, предупреди ООН в специален доклад за "мащабната и неизвестна досега" криза в здравеопазването.
 
Смята се, че едно на всеки три деца има нива на олово - мощен невротоксин - в кръвта си, които изискват незабавни действия за предотвратяване на дълготрайни щети, се твърди от детския фонд на ООН.
 
„С малко ранни симптоми, оловото мълчаливо опустошава здравето и развитието на децата, с евентуални фатални последици“, заяви Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.
 
Излагането на олово в детска възраст води до редица поведенчески проблеми, както и до увреждане на бъбреците и сърдечно-съдови болести по-късно в живота.
 
Проблемът, който се среща изключително много в Южна Азия, струва на страните с нисък и среден доход почти 1 трилион долара.
 
Замърсяването с олово идва от различни източници, включително пещи на открито, боя и бензин. Оловни тръбопроводи в много страни отлагат също опасни нива на химичното вещество в запасите от питейна вода.
 
В доклада на ООН се казва, че водещ източник на токсина са нерециклирани или неправилно изхвърлени автомобилни акумулатори. В страните, в които отравянето с олово в детска възрасът е най-разпространено, броят на превозните средства на пътя се е удвоил от 2000 г. насам.
 
Анализът на поглъщане на олово в детска възраст е извършен от Института за оценка на здравните показатели, водеща световна здравна изследователска група, частично финансирана от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Той установява, че докато нивата на оловно съдържание в кръвта на децата в по-богатите страни намаляват през годините, в по-бедните страни проблемът се е увеличил драстично.
 
„Добрата новина е, че оловото може да се рециклира безопасно, без да застрашава работници, техните деца и околните квартали“, казва Ричард Фулър, президент на благотворителната организация, която ръководи проучването.
 
Той каза, че икономическата и социалната възвръщаемост от инвестирането в намаляване на замърсяването с олово може да бъде "огромна".
 
 
"Подобрено здраве, повишена производителност, по-висок коефициент на интелигентност, по-малко насилие и по-светло бъдеще за милиони деца по цялата планета", каза Фулър.
Етикети: деца , натравяне , олово
23:51 | 14 Август 2020 г.

Байерн Мюнхен разгроми Барселона в зрелищен четвър...

23:51 | 14 Август 2020 г.
Барселона и Байерн Мюнхен завършиха при резултат от 2:8 в най-зрелищния четвъртфинал от Шампионската лига. Байерн Мюнхен продължи с бл...
Габриела Петрова
23:13 | 14 Август 2020 г.

Габриела Петрова с второ място на Диамантената лиг...

23:13 | 14 Август 2020 г.
28-годишната Петрова преодоля 14 метра и 18 сантиметра от втория си опит. Победителка в състезанието стана Юлимар Рохас от Венецуела, коя...
21:50 | 14 Август 2020 г.

37-ми ден на протести и нови блокади в страната

21:50 | 14 Август 2020 г.
Днес в ранния следобед протестиращите от т.н. „Отровно трио” блокираха пътя към границата със Сърбия. Те бяха категорични...
Тръмп
21:40 | 14 Август 2020 г.

По-малкият брат на Доналд Тръмп е приет в болница ...

21:40 | 14 Август 2020 г.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще посети по-малкия си брат Робърт, който е в болница в Ню Йорк, съобщи Белият дом, цитиран от АФП. &...
Майк Помпео
21:34 | 14 Август 2020 г.

Помпео и гръцкият външен министър обсъждаха дееска...

21:34 | 14 Август 2020 г.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и гръцкият външен министър Никос Дендиас обсъдиха дипломатически стратегии за намаляване на напреж...
COVID-19
21:25 | 14 Август 2020 г.

Спрей за нос срещу коронавирус

21:25 | 14 Август 2020 г.
Нова разработка на спрей за нос трябва да помогне срещу заразяване с коронавирус, пише „Франкфуртер рундшау”. Вече са публику...

гледай на живо

15.08.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:10
  Другото лице
 • 07:25
  Имате думата
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано