ЕС заплаши Беларус със санкции заради насилието на протестите

Военните са въоръжени с оръжия за гумени куршуми и светошумови гранати, напрежението в Минск нараства

Беларус, протести
Източник: БГНЕС

Заради насилието, което силите на реда в Беларус упражняват срещу протестиращите и необоснованите арести, Европейският съюз ще предприеме мерки срещу страната.
 
По-рано РИА Новости съобщи, че външните министри на Дания, Естония, Финландия, Исландия, Латвия, Литва, Норвегия и Швеция призоваха властите в Беларус да започнат диалог с опозицията.
 
Финландското външно министерство разпространи текста на декларацията, в който се настоява да бъде прекратено преследването на политическите опоненти, незабавно да бъдат освободени всички несправедливо задържани и да се спазват правата и свободите на гражданите.
 
"Призоваваме беларуското правителство незабавно да влезе в истински политически диалог с опозицията, за да се избегне по-нататъшното използване на сила", се казва още в текста.
 
Според външните министри на осемте държави, проведените на 9 август президентски избори не са в съответствие с международните ангажименти на Беларус и със световно признатите стандарти за демокрация и върховенство на закона, а освен това не са били свободни и справедливи.
 
Изразява се сериозна загриженост във връзка със събитията в страната и използването на сила срещу демонстрантите.
 
Беларус е готова да предостави "конкретни неопровержими факти", разкриващи чуждестранна намеса в случващото се в страната, съобщиха днес от външно министерство на Беларус.
 
 
"Предлагаме обективно и без емоции да се разбере какво, как и защо се случва в момента в Беларус. Готови сме за конструктивен и най-важното, за обективен диалог по тази теми с всички чуждестранни партньори", се казва още в изявлението.
 
Външнополитическото ведомство на страната призова партньорските държави да направят "балансиран анализ, отчитайки всички позиции".
 
"Не казваме, че трябва да се откажете от традиционните си източници на информация и мнение. Информацията обаче определено ще бъде по-пълна и професионална, ако е изчерпателна, включително като се вземат предвид официалните данни и оценките на тези, които носят отговорност за ситуацията в страната", се казва в изявлението.
 
Властите в Беларус помолиха съседните държави да не правят гръмки изявления за случващото се в страната, тъй като това може да предизвика нестабилност в обществото.
 
По информация на "Спутник Беларус", тази вечер в Брест се е стигнало до сблъсъци между протестиращите и служители на специалните сили (ОМОН). В интернет са публикувани кадри, на които се вижда протестиращ, който скача върху щитовете, а друг разпръсква газ, в отговор на което срещу тях са използвани полицейски палки.
 
Нараства напрежението и в Минск, където военните са изтласкали протестиращите от една от централните метростанции, но има информация, че към центъра на столицата прииждат все повече хора.
 
Наблизо вече е струпана специална техника, включително водни оръдия и автомобили за арестанти.
 
Военните са въоръжени с оръжия за гумени куршуми и светошумови гранати.
 
Припомняме, че след изборите за президент на 9 август, в неделя и в понеделник вечерта недоволни от обявените резултати граждани излязоха на протести в различни градове, като най-масова беше демонстрацията в Минск. За да ги разпръснат, силите на реда използваха водни оръдия, светошумови гранати и сълзотворен газ.
 
Вследствие на сблъсъците бяха ранени десетки хора, като някои от тях бяха откарани в болница. Най-сложна остана обстановката в столицата, където един от демонстрантите почина. Силите на реда задържаха около 3 000 души, срещу които са повдигнати обвинения за участие в масови безредици и използване на сила срещу правоохранителните органи, за което могат да получат присъда лишаване от свобода до 15 години. 
маршали
11:55 | 31 Октомври 2020 г.

Операция "Есенна надежда" върна 45 деца, отвлечени...

11:55 | 31 Октомври 2020 г.
Мащабна операция по прилагане на закона в Охайо, наречена Операция "Есенна надежда", доведе до ареста на 179 души, заподозрени ...
Алибегов
11:44 | 31 Октомври 2020 г.

Ричард Алибегов: Няма бизнес в България и Европа, ...

11:44 | 31 Октомври 2020 г.
"Няма бизнес в България, а дори и Европа, който може да издържи шест месеца, без да работи". Това заяви председателят на Българ...
Георги Райчев
11:32 | 31 Октомври 2020 г.

Климатолог разкри каква зима ни очаква

11:32 | 31 Октомври 2020 г.
"Очаква ни нормална зима, малко по-топла от обичайното и с валежи в нормата". Това заяви в студиото на NOVA климатологът проф. ...
Ница
11:12 | 31 Октомври 2020 г.

Трима задържани за нападението с нож във френския ...

11:12 | 31 Октомври 2020 г.
Трети мъж е задържан за разпит във връзка с нападението с нож в църква в южния френски град Ница, при което загинаха трима души, съобщи А...
10:58 | 31 Октомври 2020 г.

Говорителят на Спешна помощ: Лекарите изнемогват, ...

10:58 | 31 Октомври 2020 г.
От 416 сигнала на спешния телефон в петък, над 200 са били за COVID-болни, но само за 16 болни са се намерили места в болниците, разказа ...
Екатерина Захариева
10:47 | 31 Октомври 2020 г.

Захариева: Ако РС Македония признае българските ко...

10:47 | 31 Октомври 2020 г.
"Ако Република Северна Македония признае българските корени на нацията и езика си, това ще сложи край на напрежението в отношенията ...

гледай на живо

31.10.2020
 • в момента
  Новини
 • 12:15
  Парчета от реалността
 • 12:30
  Другото лице
 • 13:00
  Новини