8 последици от спирането на алкохола

Намаляването на алкохола или спирането му ще бъдат трудни в началото.

вино
Източник: pixabay.com

вино

Според проучване от 2019 г. България е на 8-мо място в света по консумация на алкохол от общо 189 изследвани държави. Получените данни сочат, че българите пият средно 12,8 литра чист алкохол на година. Българският мъж консумира близо 21 литра чист алкохол, докато българската жена – само 4,9 литра.
 
Ако тези статистически данни ви се струват стряскащи и обмисляте спиране или поне намаляване на алкохола, това са последиците, които да очаквате. Те са споделени от ютубъра Леон Силвестър, който трябва да извърви дългия път към прекратяване на зависимостта:
 
Затваряне в себе си
Напълно нормално е да изпитвате чувство на отстъпление или затваряне в себе си, когато се опитвате да сложите край на физическа зависимост. В тази фаза е препоръчително да потърсите медицинска помощ.
 
По-добре изглеждаща кожа
Пиенето на алкохол може да причини разширяване на кръвоносните съдове в близост до кожата, което предизвиква изчервяване. Този симптом изчезва, когато се спре консумацията на алкохол. Освен това спиртните напитки действат като дуаретици и причиняват дехидратация. Пиенето на достатъчно количество вода ще възстанови свежестта на кожата ви по естествен начин.
 
Жажда за алкохол
Алкохолът е пристрастяващ като силен наркотик. Ако сте свикнали с консумацията му, със сигурност ще изпитвате нужда да пиете в определени социални ситуации – например на сватба, на среща или на купон. Първоначално ще се чувствате сякаш пропускате нещо, щом не пиете алкохол, но с времето жаждата ще намалее и напълно ще отшуми.
 
Натиск от приятелите
Възможно е да усетите натиск от приятелите си да пиете алкохол, когато излезете заедно. Тук трябва да употребите силна воля и да се придържате към започнатото. В повечето случаи приятелите ви сигурно ще се пошегуват с вас, но ще ви разберат и няма да ви притискат.
 
По-добър сън
След като сме пили алкохол, заспиваме по-бързо, но всъщност качеството на съня ни се влошава. Първоначално след спирането на алкохола може да заспивате по-трудно, но в дългосрочен план ще се чувствате по-отпочинали и по-енергични. Очаква се това да започне да се случва около 1 седмица след последното питие.
 
Апетит за сладко
Алкохолът, наред с кофеина и захарта, води до отделянето на допамин и серотонин, невротрансмитерите на щастието. Затова щом спрете да консумирате алкохол, тялото ви вероятно ще търси други източници на „шастие“. Също така нивата на кръвна захар се понижават. Умереното хапване на сладко е позволено – все пак преминавате през процес на възстановяване и трябва да помогнете на тялото си.
 
По-ясно съзнание
Спирането на алкохола ще подобри способността ви да взимате важни решения и да обмисляте съществуващи проблеми. Ще можете да се справяте по-лесно и с емоциите си. В началото ще ви бъде по-трудно, но щом тялото ви свикне без алкохол, ще се чувствате много по-стабилни психически.
 
Страх да не пропуснете нещо
Както беше споменато, в определени социални дейности и събития може да се чувствате сякаш пропускате нещо. Ще отнеме време да свикнете с новите си отношения с алкохола. Въпреки това обаче ще се чувствате много по-добре и психически, и емоционално, когато първоначалните неприятни усещания отминат.
 
 
Намаляването на алкохола или спирането му ще бъдат трудни в началото. С времето ще забележите изумителни подобрения в цялостното ви състояние, които сте се опитвали да постигнете с години. Освен това най-вероятно ще се окажете и с по-голяма банкова сметка, защото ще сте спестили изумителни суми от алкохола!
 
Източник: Труд
 
Етикети: алкохол
проф. Костадин Ангелов
22:00 | 30 Октомври 2020 г.

Втори отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19...

22:00 | 30 Октомври 2020 г.
Здравният министър проф. Костадин Ангелов е получил втори отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19. Това обяви той в профила си във F...
Реджеп Ердоган
21:51 | 30 Октомври 2020 г.

Ердоган: Всичко се влага в спасителната операция

21:51 | 30 Октомври 2020 г.
Реджеп Тайип Ердоган заяви, че правителството и всички институции, полагат максимални усилия, за да бъдат спасени хората, които са под ра...
Били Айлиш
21:42 | 30 Октомври 2020 г.

Били Айлиш и Дженифър Лопес подкопават устоите на ...

21:42 | 30 Октомври 2020 г.
Певицата Били Айлиш бе включена в черния списък на правителството на САЩ заради „разрушаване на страната“, съобщи „Ваши...
протест
21:35 | 30 Октомври 2020 г.

Обстановката е спокойна във вечер 114 на антиправи...

21:35 | 30 Октомври 2020 г.
За 114-та вечер в София протестиращи срещу правителството и главния прокурор се събират на жълтите павета. Исканията за оставки остав...
Министерство на финансите
21:11 | 30 Октомври 2020 г.

Близо 26 млрд. лева са данъчните постъпления

21:11 | 30 Октомври 2020 г.
На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет приходите, помощите и ...
\
21:03 | 30 Октомври 2020 г.

Проф. Асен Балтов: Крайно време е да повярваме на ...

21:03 | 30 Октомври 2020 г.
"Хората трябва да разберат, че лекарите могат да преценят кое е опасно. Крайно време е да повярваме на лекарите и да бъдем единни и ...

гледай на живо

31.10.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:10
  Другото лице
 • 07:25
  Интервю с Наделина Анева
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано