Европейски лидери с призив да спре насилието срещу протестиращите в Беларус

Полицейското насилие в страната доведе до над 700 ареста

Протест в Беларус
Източник: БГНЕС

Протест в Беларус

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли призова президента на Беларус Александър Лукашенко да прекрати използването на сила срещу мирните демонстранти и да освободи задържаните лица.

Народът на Беларус има право на протест. Използването на груба сила от страна на държавата трябва да има последици в съответствие с международното право”, написа Сасоли в профила си в Twitter.

Припомняме, че след изборите за президент на страната на 9 август на много места в Беларус започнаха протести, като участниците с тях изразиха несъгласие с обявените резултати, според които Лукашенко е избран отново за държавен глава с 80,08 % от гласовете на гражданите.

Тук може да откриете още новини от света!

Силите на реда използваха срещу демонстрантите водни оръдия, шокови гранати и сълзотворен газ. Последваха множество арести, а в Минск един човек загина, докато опитваше да хвърли взривно устройство към служителите на реда.

Във вторник ЕС обяви, че изборите в Беларус не са били „нито свободни, нито справедливи” и заплаши да предприеме мерки срещу лицата, имащи отношение към използването на сила срещу протестиращите.

На 14 август ще се проведе видеоконференция на външните министри на ЕС, на която ще бъдат обсъдени и възможните мерки спрямо Беларус.

Председателят на Парламентарната асамблея на ОССЕ Георгий Церетели призова днес Минск да предприеме конкретни стъпки, за да възстанови изгубеното доверие на гражданите.

Той изрази загриженост във връзка със задържането на политически активисти в навечерието на изборите, както и за това, че Беларус не изпрати своевременно покани изборният процес да бъде наблюдаван от експерти на ОССЕ.

Тъй като резултатите от изборите са спорни, правителството трябва да предложи конкретни стъпки, за да създаде основа за възстановяване на доверието” и да предостави условия за диалог с опозицията, заяви Церетели.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц също осъди насилието спрямо протестиращите и призова за ясна реакция от страна на Евросъюза.

Премиерът на Естония Юри Ратас също призова ЕС за твърд отговор на случващото се в Беларус, където властите провеждат политически репресии по отношение на опозицията.

Министърът на външните работи на Германия, която председателства Съвета на ЕС, Хайко Маас обяви, че външните министри на Евросъюза трябва да вземат на утрешната конференция решение за усилване на натиска върху властите в Беларус.

Той съобщи, че министрите на държавите-членки продължават консултациите помежду си за начина, по който би следвало да се реагира.

Мисля, че е абсолютно очевидно бруталното отношение, арестите на мирно протестиращи, на журналисти. В Европа през XXI това е неприемливо. Затова сме длъжни да продължим да усилваме натиска върху ръководството”, заяви той по време на съвместна пресконфереция с норвежкия си колега Ине Ериксен Сьорейде.

Маас припомни, че през последните години ЕС е смекчил санкционния режим срещу властите в Беларус заради подобрената ситуация със спазването на демократичните принципи, но „сега това не се потвърждава, затова трябва да се обсъди възможността за санкции”.

Според Москва, е налице безпрецедентна намеса от страна на чуждестранните партньори върху властите в Беларус, целяща дестабилизация на страната.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че са налице опити за намеса във вътрешните работи на суверенна държава с цел внасяне на разцепление на обществото и дестабилизиране на ситуацията.

домашно насилие
10:59 | 02 Декември 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Насилието над жени е глобал...

10:59 | 02 Декември 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ Защо микробиомът е важен за нашето здраве и как да подобрим със...
10:53 | 02 Декември 2020 г.

От 2022 г. НЗОК ще плаща изцяло помощните средства...

10:53 | 02 Декември 2020 г.
Предоставянето и заплащането на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания да преми...
10:42 | 02 Декември 2020 г.

Отварят първо детските градини, ако мерките дадат ...

10:42 | 02 Декември 2020 г.
"Рано или късно, дай Боже до края на годината, но със сигурност след Нова година ще започнем имунизация срещу COVID-19. Ще има хора,...
маска
10:30 | 02 Декември 2020 г.

Испания няма да се върне на предпандемични нива пр...

10:30 | 02 Декември 2020 г.
Испания ще трябва да изчака поне до 2023 г., за да стигне до осезаемо и стабилно икономическо възстановяване и да се върне на предпандеми...
10:18 | 02 Декември 2020 г.

Марешки, Салвини и Льо Пен в обща кауза срещу мигр...

10:18 | 02 Декември 2020 г.
Лидерът на ВОЛЯ и зам.-шеф на НС Веселин Марешки и лидерът на италианската партия ЛИГА Матео Салвини са се обединили в обща кауза "Д...
10:17 | 02 Декември 2020 г.

Представиха план за готовност при пандемия, разраб...

10:17 | 02 Декември 2020 г.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. главният здравен инсп...

гледай на живо

02.12.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини