Кирилов: Готови сме да внесем в НС искане за промени в Конституцията до 2-ри септември

Това означава, че най-рано на 2 ноември, най-късно на 3 февруари парламентът ще обсъди свикването на Велико народно събрание

Министър Кирилов се срещна с посланиците на членките на ЕС
Източник: Канал 3

Министър Кирилов се срещна с посланиците на членките на ЕС

От ГЕРБ са готови да внесат в Народното събрание искането за промени в Конституцията и съответно, да събере нужните за това 121 подписа до 2-ри септември. Прогнозата е на правосъдния министър Данаил Кирилов, направена пред "24 часа".
 
Това означава, че най-рано на 2 ноември, най-късно на 3 февруари парламентът ще обсъди свикването на Велико народно събрание.
 
Вижте цялото интервю на правосъдния министър.
 
- Г-н Кирилов, какви са стъпките и сроковете, по които може да се свика ВНС и да се направи нова конституция?
 
- Имаме готов проект на текст на конституцията, който трябва да бъде обсъден от народните представители, и тези, които го приемат, да го подпишат. Нормално е да очакваме, че за 2 септември е възможно да се съберат 121 подписа, за да бъде внесен проектът. Оттам нататък започват да текат конституционните срокове. Обсъждането на проекта трябва да бъде не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5 месеца от неговото внасяне.
 
Ако приемем, че внасянето ще е на 2 септември, това означава, че най-ранният момент, в който може да се обсъди, е 2 ноември, а най-късният е 2 февруари.
 
- Готови ли са текстовете за промени в Конституцията в проекта, за който говорите?
 
- Това е проект на нова конституция и вътре се включват всички предложения, които премиерът представи.
 
- Сред предложенията има едно, което орязва правомощията на министъра на правосъдието. Какво налага тази промяна?
 
- Премиерът няколко пъти заяви, че не е редно министърът на правосъдието да има правомощие да предлага кандидати в процедури пред Висшия съдебен съвет. Спомняте си процедурата за кандидати за главен прокурор. Аз също съм заявявал, че това правомощие на министъра на правосъдието има историческо значение.
 
 
Установено е в Kонституцията, но би следвало да се преосмисли с оглед стриктното разделение на властите. Предлагаме това правомощие на министъра да отпадне, както и това да води пленум. Вече няма пленум на ВСС и като няма пленум, няма кой пък да управлява имотите, за съжаление. По тази причина оставяме само възможността, ако министърът пожелае, без право на глас, устно и без да води, да участва в заседанията на съответния съвет.
 
- За промени в Конституцията се говори отдавна. Колко време юристите на ГЕРБ работиха върху предложенията?
 
- Тази работа сме я започнали още през 2014 г. Тогава имаше дебати, имаше научни конференции, обществено обсъждане за необходимостта от евентуални конституционни промени, в които юристите от ГЕРБ сме участвали. Не искам да цитирам конкретно, но ако си спомняте, Яне Янев беше правил в парламента едно много сериозно и широко обсъждане. По негово изследване, по негов анализ има поне 280 основания за промяна в конституцията.
 
- Какво наложи сега да бъдат предложени тези промени, ако се е работило върху тях от 6 г.?
 
- Необходимостта от промяна. Обществено политическата ситуация. Сега стана изключително важно, наложително и няма как голяма част от исканията да бъдат посрещнати, да бъдат обсъдени без промяна на съществени конституционни текстове.
 
Каквото сме могли досега, сме променили в конституцията, включително и през 2015 г., но чрез измененията, които се предлагат сега, изпълняваме и най-последните съвети на Венецианската комисия. По тази причина за съдебния съвет на съдиите сме предложили изрично броят на избраните съсловно членове да бъде по-голям от т.нар. квота на парламента, за да се премахне всякакво съмнение, че има политическо участие в този съвет.
 
- Върху всички тези промени, които министър-председателят изброи, сте работили всички юристи на ГЕРБ?
 
- Да. Уточнявам, че имам предвид периодика, когато е стоял конституционен казус, както беше през 2015 г. Както беше при всяко едно от исканията, които нашата партия чрез парламентарната група е отправила до Конституционния съд за тълкуване.
 
- Премиерът казва, че е готов да подаде оставка в момента, в който парламентът приеме да свика ВНС. Вие и всички останали министри също ли ще подадете оставки заедно с премиера?
 
- Когато премиер подава оставка, цялото правителство е в оставка. Така че по този въпрос мисля, че никой от министрите няма съмнение, че едновременно с премиера всички подаваме оставка. Ако видите и сегашния текст на конституцията, там изрично е записано, че това не е необходимо. Т.е. правителството остава по време на Велико народно събрание, но това е негово решение, личен акт и в пълна подкрепа на всички министри.
 
- В момента, в който премиерът и всички министри подадете оставка, оставаме без правителство ли?
 
- Прилага се процедурата за възлагане на проучвателни мандати. Президентът предлага първо на най-голямата политическа сила, след това на втората по-големина и третото предложение по негова преценка - т.нар. конституционна рулетка.

 

 

Левски-ЦСКА1948
22:52 | 19 Септември 2020 г.

Левски изигра най-силния си мач от години и смачка...

22:52 | 19 Септември 2020 г.
Левски победи ЦСКА 1948 с 3:0 в двубой от шестия кръг на Първа лига. Срещата бе първа в историята между двата отбора, а "сините"...
22:11 | 19 Септември 2020 г.

Посолството с послание за 117 години дипломатическ...

22:11 | 19 Септември 2020 г.
Днес се навършват 117 години от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати.   ...
Октоберфест в Мюнхен 16
22:04 | 19 Септември 2020 г.

Октоберфест в Мюнхен се провежда при строги ограни...

22:04 | 19 Септември 2020 г.
Тържествата за Октоберфест започнаха в Мюнхен с традиционните наздравици с бира, но тази година фестивалът не протича както обикновено по...
Берое-Черно море
22:00 | 19 Септември 2020 г.

Берое разби Черно море в Стара Загора (ВИДЕО)

22:00 | 19 Септември 2020 г.
„Берое“ победи напълно заслужено „Черно море“ с 4:0 в мач от 6 кръг на efbet Лига. „Зелено-белите&ldquo...
21:47 | 19 Септември 2020 г.

Научен екип с българин изолира молекула, блокираща...

21:47 | 19 Септември 2020 г.
Учени от медицинския факултет на университета в Питсбърг, ръководени от българин, са изолирали най-малката до момента биологична молекула...
Беларус
21:30 | 19 Септември 2020 г.

Полицията в Минск прибра стотици протестиращи жени...

21:30 | 19 Септември 2020 г.
В събота полицията за борба с безредиците задържа стотици жени, вкарвайки много от тях във фургони, докато протестиращите от опозицията п...

гледай на живо

20.09.2020
  • в момента