Германци финансират български проект за ваксина срещу коронавирус

Идеята на българските учени е да създадат антитела срещу вируса чрез заразяване на животни с вируса и добиване на антитела от тяхната кръв

ваксина
Източник: БГНЕС

ваксина

"Проект на български учени, свързан с борбата с COVID-19 ще бъде финансиран от германската асоциация "Регионален свят", съобщи д-р Волфганг Люпке. Финансова подкрепа на идеята ще окажат и наши сънародници, които живеят в Чикаго, добави той", предаде "Монитор".
 
С времето се появяват различни щамове на коронавируса и у нас вече се срещат над 30 структури на Covid-19, допълни Люпке. По думите му причината е, че носителите пристигат от различни краища на света, където вирусът е под различна форма.
 
Люпке уточни, че продължават и партньорските отношения между български и китайски учени, за да се проследява състоянието на преболедували пациенти. Причината е, че при най-тежките случаи след това се наблюдават проблеми, свързани с кръвоносната система и кръвосъсирването.
 
Нашият проект за създаване на антитела срещу коронавруса вече е регистриран в Германия и ще получи финансиране от там, каза Волфганг Люпке. Той уточни, че идеята на българските учени е да създадат антитела срещу вируса.
 
 
За целта ще се ползват телата. Животните ще бъдат заразявани с вируса и в рамките на четири седмици учените вече ще разполагат с антитела от тяхната кръв. След много специфична обработка ще бъде получаван медикамент, който може да се ползва под формата на спрей или да се поставя в апаратите за обдишване на най-тежко болните от коронавируса.
 
Целта на проекта е технологията по използването на антитела да помогне и при избухването на други инфекции, протичащи подобно на COVID-19, допълни Люпке. Чрез тази технология може да се реагира по възможно най-бързия и ефикасен начин, за да се предотврати високия процент на заболеваемост, странични усложнения и смъртност, а също така служи и за профилактика и терапия.
 
Той обясни, че когато избухне едно заболяване, причинителят винаги може да се изолира и като се инжектира на животни, които не боледуват от него, да се получат антитела. Другият вариант е да се получат антитела чрез кръвна плазма от преболедували кръводарители.
 
От научна гледна точка част от екипа ни продължава да работи и с Китай, за да може да проследим какво се случва при хората, които са били болни от COVID-19 и са оздравели, разказа още Люпке. По думите му вече е известно, че особено при най-тежките случаи има последствия за пациентите.
 
При тях се наблюдават проблеми с кръвоносната система и кръвосъсирването, което пък е рисков фактор за инфаркти и инсулти. За съжаление все още малко се знае за дългосрочните последици за организма, посочи Люпке. По думите му това е причината целта на учените да бъде да установят дали по-сериозните последици за хората са временно или по-продължително явление.
 
За ежедневната статистика на случаите у нас с COVID-19 Волганг Люпке смята, че цифрите не са реални. Според него е редно да се уточнява броят на заболелите, онези на интензивно лечение, както и починалите от вируса. В момента се дават общият брой на заразените, без да се уточнява колко от тях са се разболели, а не просто са носители на вируса, обясни Люпке. Той подчерта, че благодарение на лекарите ни у нас починалите от Ковид-19 са много малко.
 
В България вече има повече от 30 различни структури на вируса, каза още Люпке. По думите му това се дължи на мобилността на хората, които се връщат от различни краища на света и са преносители на различните щамове, които се отличават на регионален принцип. Според учения точно това многообразие ще бъде и причината до разработването на ваксина да се стигне много трудно.
 
Редно е ваксини да се правят срещу регионалните щамове, чиято структура се установява с тест, обясни Люпке. И допълни, че ваксина, която не отговаря на конкретната структура на вируса не може да защити човека ефективно.
 
На въпрос дали наистина ще има втора вълна от коронавирус, ученият е категоричен, че няма какво да я чакаме, защото от тук нататък присъствието му ще бъде постоянно. Ситуацията допълнително ще се усложнява заради масовите пътувания и преноса на различни щамове. Тези, които са преболедували от единия щам, не са защитени от новия, обясни Люпке.
 
В близко бъдеще учените в световен мащаб ще продължат да работят активно върху подобряването на PCR тестовете за вируса, прогнозира Найденски.
 
По думите му, въпреки че за кратко време ползването им вече е комерсиализирано, ще продължи да се работи особено върху бързи тестове, които най-вероятно ще се наложат в практиката. Другата голяма задача на учените, според Найденски, си остава ваксината срещу COVID-19. Неговото мнение е, че най-вероятно тя ще стане факт още до края на тази година.
депутати
20:14 | 22 Октомври 2020 г.

Шестима министри от кабинета ще вземат участие в п...

20:14 | 22 Октомври 2020 г.
Първи ще отговаря финансовият министър Кирил Ананиев, към когото са адресирани три въпроса, свързани с фалита на застрахователна компания...
Проверяват столичните тържища за плодове и зеленчуци за спазване на противоепидемичните мерки 10
19:14 | 22 Октомври 2020 г.

Столичен инспекторат, ЦГМ и СДВР дебнат в столицат...

19:14 | 22 Октомври 2020 г.
Центърът за градска мобилност, съвместно с екипи на СДВР ще дебнат за спазване на протиепидемичните мерки в градския транспорт, включител...
кокос
19:02 | 22 Октомври 2020 г.

Филипински учени: Необработено кокосово масло, нам...

19:02 | 22 Октомври 2020 г.
Кокосовото масло вероятно е подходящо лекарство при белодробни заболявания, причинени от коронавируса, твърдят филипински учени. ...
флаг
18:50 | 22 Октомври 2020 г.

Повече градове във Франция с вечерен час

18:50 | 22 Октомври 2020 г.
В четвъртък Франция разшири дейността на вечерния час в девет града до големи части на страната, като поставя до 46 милиона броя на хорат...
изолация, коронавирус
18:38 | 22 Октомври 2020 г.

Всички близки контактни лица на потвърден случай н...

18:38 | 22 Октомври 2020 г.
Всички близки контактни лица на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразен...
студенти, протест
18:31 | 22 Октомври 2020 г.

Студенти от различни университети на протест пред ...

18:31 | 22 Октомври 2020 г.
 Студенти от Софийския университет, УНСС, УАСГ и Техническия университет се събраха в 18 ч в знак на протест на стълбите пред Ректор...

гледай на живо

22.10.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини