Жени протестират в Мексико срещу сексистко насилие

Стотици жени преминаха през мексиканската столица, за да осъдят безнаказаността и сексисткото насилие, което се влоши с влизането в сила на карантината

Жени протестират в Мексико срещу сексистко насилие
Източник: БГНЕС

Мексиканските жени излязоха на улицата тази неделя, за да отбележат годишнина на движението #Не ни пазят, насилват ни, протест, който осъди сексуалната злоупотреба от полицията в Мексико Сити и предизвика феминистко движение срещу държавния мачизъм, съобщава TVE.

В демонстрация, включваща сблъсъци с полицията, рисуване на паметници и бомбички, които са ранили поне един агент, стотици жени преминаха през мексиканската столица, за да осъдят безнаказаността и сексисткото насилие, което се влоши с влизането в сила на карантината, произтичаща от пандемията на коронавирус COVID-19.

„Полицията не се грижи за мен, приятелите ми се грижат за мен“, беше викът, с който 10 жени започнаха похода от Ангела на независимостта, най-емблематичния паметник на Пасео де ла Реформа, главния булевард на града.

Секретариатът за гражданска сигурност на Мексико Сити е разположил 1870 полицаи, а стотици от тях са отцепили протестиращите в близост до паметника, който остава белязан от вандализма, който претърпя в безредиците преди година.

Това обаче не спря жените, включително жертви на сексуално насилие. "Бях изнасилена и когато го заявих в полицията ми казаха, че вината е моя. В момента не ме боли, но в този момент бях унищожена. Искам всяка жена да има "вярвам ти ", затова съм тук, на мен никой не ми плаща, аз съм жена от периферията “, каза една от протестиращите, която предпочете да не спомене името си.

Демонстрацията тази неделя беше в чест на тази на 16 август 2019 г., по време на която имаше щети по спирките на обществения транспорт, бяха унищожени магазини и исторически паметници като Ангелът на независимостта. Повод за тях бяха три случая на изнасилвания от полицаи в Мексико Сити, единият от които на непълнолетна.

Въпреки че тогава предизвика критика за това, че нарече протеста "провокация" и го потуши със сила, сега губернаторът на столицата Клаудия Шейнбаум излезе с протокол, подписан от Комисията за правата на човека в Мексико Сити.

"Ние винаги сме били жени, които вярват в правата на жените и винаги сме се борили за правата на жените. Днес действаме като държавни служители, защитавайки правата на жените", посочи тя.

Протестиращите поставиха под въпрос ангажимента на правителството, докато минаваха по главните улици на града като Реформа, Инсурхентес и Глориета де ла Палма, където хвърляха листовки с лицата на предполагаеми агресори и нерешени случаи.

Още новини от България и света четете тук

Те също осъдиха безнаказаността за убийството на Мария де Хесус Хаймес, студентка в Националния политехнически институт , която беше убита през 2016 година.

Напрежението се повиши пред паметника на Куаутемок, където полицията се опита да предотврати изрисуването с бои на статуята на последния предводител на ацтеките.

"Страхувам се за себе си, страхувам се за всички. Искам да допринеса колкото позволяват възможностите и знанията ми за това да има по-добро бъдеще за мен, за всички нас и за тези, които идват след нас", споделя друга активистка, която предпочита да остане анонимна поради страх от отмъщение и репресии.

Сексисткото насилие е един от основните проблеми на жените в Мексико, дори в контекста на пандемията COVID-19.

През първата половина на годината Изпълнителният секретариат на Националната система за обществена сигурност (SESNSP) регистрира 489 убийства на жени, което е с 9,2% повече от 448 за същия период на 2019 г.

Миналата година SESNSP е регистрирал 1012 умишлени убийства на жени при домашно насилие.

През 2019 г. са отчетени 2862 умишлени убийства на жени, въпреки че месецът с най-много жертви през последните пет години е миналия април, първия от пълната каратнина поради избухването на COVID-19, когато жертвите на домашно насилие са 264.

Март, когато коронавирусът достигна Мексико, съвпадна с историческия максимум за спешни повиквания за инциденти с насилие над жени, общо 26 171.

Поради тази причина протестиращите излязоха на улиците тази неделя, въпреки коронавируса, повечето с маски. „Трябва да се види, че липсва уважение към жените, още по-малко в условията на пандемия, защото ако не направим това видимо за много хора, всичките ни усилия ще са напразни“, заявява една от активистките на движението. 

маска
21:41 | 02 Декември 2020 г.

Ограничават движението между отделните региони на ...

21:41 | 02 Декември 2020 г.
Правителството на Испания ограничава придвижването между регионите по време на коледните празници заради пандемията от коронавирус. Това ...
Емил Костадинов , областен управител на Перник
21:24 | 02 Декември 2020 г.

Областният управител на Перник е с COVID-19

21:24 | 02 Декември 2020 г.
Областният управител на Перник и лидер на областната структура на ГЕРБ Емил Костадинов е заразен с коронавирус, информира БГНЕС. &nbs...
Захариева
21:05 | 02 Декември 2020 г.

Екатерина Захариева: България остава ангажирана в ...

21:05 | 02 Декември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион по време на...
Денят на живо с Наделина Анева
21:00 | 02 Декември 2020 г.

Проф. Тодор Кантарджиев: От 14 ноември заболяемост...

21:00 | 02 Декември 2020 г.
"Планове и стратегии срещу бедствия, епидемии, пандемии се правят от много години в България и е естествено за държавата да се грижи...
Хиляди домакинства останаха без ток! Вятърът скъса десетки проводници
20:53 | 02 Декември 2020 г.

БФИЕК алармира отговорни институции за "екстремни ...

20:53 | 02 Декември 2020 г.
Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) алармира за "екстремни ценови равнища" на Българската нез...
линейка
20:19 | 02 Декември 2020 г.

Общинската аварийна дирекция получи линейка за пол...

20:19 | 02 Декември 2020 г.
Нова линейка за временно ползване през извънредната епидемична обстановка получи Общинската аварийна дирекция в столицата. Специализирани...

гледай на живо

03.12.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице