Огромен митинг в Минск и живи вериги в балтийските страни за солидарнст с Беларус днес

В Литва живата верига ще бъде с дължина около 30 километра - от столицата Вилнюс до границата с Беларус

протест
Източник: БГНЕС

протест

Огромен митинг срещу президента Александър Лукашенко се събира отново в Минск. Протестите в Беларус продължават вече две седмици, но западни кореспонденти твърдят, че днес броят на протестиращите е много по-голям от последните дни.
 
Множеството не можа да се събере на централния площад в столицата и изпълни един от булевардите, които водят към площада. На него има много полиция, включително тежко екипирани отряди със специално предназначение.
 
Засега не се съобщава за сблъсъци. А по-рано днес Западът опроверга поредните обвинения на Лукашенко. Президентът разпореди на армията да е в пълна бойна готовност, защото НАТО щели да нахлуят. От Алианса определиха изказванията му като напълно безпочвени.
 
 
"Всичко е напълно сериозно. Личи си от изявленията на западните държави. Притискат ни да участваме в преговори. Ясно е защо се прави. Затова казвам на Вас, като министър на отбраната и на офицерите от Западното направление, бъдето готови да направите всичко, за да ни защитите”, заяви Александър Лукашенко.
 
Междувременно днес хиляди граждани на балтийските страни се събраха, за да образуват жива верига в знак на солидарност с протестиращите в Беларус, 30 години след подобна акция срещу Съветския съюз, предаде Франс прес.
 
В Литва живата верига ще бъде с дължина около 30 километра - от столицата Вилнюс до границата с Беларус. Организаторите очакват около 50 000 души да се включат в инициативата.
 
 
Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановская, която намери убежище в Литва след спорните президентски избори на 9 август в своята страна, заяви, че също може да се включи в акцията.
 
ЕС не иска да превръща Беларус във втора Украйна
 
На 23 август 1989 година милиони граждани образуваха жива верига през трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония - за да изразят волята си за независимост от бившия СССР.
 
Литовският президент Гитанас Науседа, също участник в "Балтийския път" - първата жива верига през 1989 година - също е очакван на днешното събитие.
 
 
В Латвия стотици демонстранти преминаха покрай границата с Беларус, след което оформиха жива верига в село Пиедруя пред погледите на беларуските граничари, на пост от другата страна на река Даугава, която разделя двете страни.
 
Други живи вериги са планирани в естонската столица Талин и на прочутия Карлови мост в Прага.
 
"Балтийският път" от 1989 година вдъхнови други подобни инициативи в цял свят през последните десет години, включително в Хонконг, Каталуния и Тайван.
 
Литва, Латвия и Естония сега са членки на Европейския съюз и на НАТО.
туроператори
15:10 | 24 Ноември 2020 г.

Асоциацията на туроператорите: Бързо да отпуснат 5...

15:10 | 24 Ноември 2020 г.
Искаме максимално бързо да бъдат отпуснати допълнително 55 млн. лв. като най-неотложна мярка на туроператорите и туристическите агенти. Т...
15:04 | 24 Ноември 2020 г.

РС Македония се отказва от инвестиция в АЕЦ „Белен...

15:04 | 24 Ноември 2020 г.
Република Северна Македония временно се отказва от инвестициите си в българската атомна централа „Белене“ и се насочва към гр...
Народно събрание
14:58 | 24 Ноември 2020 г.

Парламентът одобри парите за здраве през 2021 г.

14:58 | 24 Ноември 2020 г.
Депутатите приеха окончателно проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина, с което потвърдиха и предвидена...
Най-засегнатите от хакерската атака срещу НАП са 189 души
14:57 | 24 Ноември 2020 г.

НАП ще признава за фирмени разходи средствата за т...

14:57 | 24 Ноември 2020 г.
Средствата, които фирмите изразходват за тестване на служителите си за коронавирус, ще бъдат признати за разходи, съобщи БНТ, цитирайки Н...
Ваксината срещу COVID-19 на Moderna
14:54 | 24 Ноември 2020 г.

Европейската комисия одобри договор за ваксина с M...

14:54 | 24 Ноември 2020 г.
Европейската комисия (ЕК) одобри пореден договор за доставка на ваксина за Европейския съюз (ЕС), като този път компанията Moderna ще оси...
Светлин Желев
14:46 | 24 Ноември 2020 г.

Светлин Желев: Ако детето е съвестно и има желание...

14:46 | 24 Ноември 2020 г.
Как COVID-19 промени технологиите и в каква посока на развитие поеха световните компании? По тази и други актуални теми в предаването &qu...

гледай на живо

24.11.2020
 • в момента
  Новини
 • 15:20
  Светски новини
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини