Втори протест край Гоце Делчев с искане отварянето на ГКПП „Илинден-Ексохи“

Гражданското недоволство блокира пътя за кратко

Протест
Източник: БГНЕС

Протест

На пътя Банско-Гоце Делчев се състоя вторият протест на превозвачите, които настояват ГКПП „Илинден – Ексохи“ да бъде отворен, предаде БГНЕС.

Първият протест се проведе преди четири дни на ГКПП „Илинден“, а днес в село Господинци. Протестът бе обявен от 17 до 19 ч. Движението беше затруднено, тъй като протестиращите пресичаха на пешеходната пътека.

При протестиращите днес дойдоха представители на ПП „ГЕРБ“ – членът на Европейския парламент Андрей Новаков, народната представителка Даниела Савеклиева и председателят на ГЕРБ – Гоце Делчев – Никола Джингаров. Те заявиха, че подкрепят мирния протест.

Тук може да откриете още новини от страната!

Участниците в протеста настояха отстраняването на проблема да стане час по-скоро, защото финансовите им загуби са много големи. Ако това не се случи до 31-ви август, те ще блокират движението през ГКПП „Кулата – Промахон“. В този си протест те ще бъдат подкрепени от колегите си от Петрич.

Вчера от Външно министерство съобщиха следното по повод протестите с искане отварянето на ГКПП „Илинден-Ексохи“:

Във връзка с организираните протести с искане за отваряне на ГКПП „Илинден-Екзохи“, МВнР би искало да уточни, че не е спирало да настоява пред гръцките власти за това, като напълно подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за незабавно възстановяване на правото на свободно придвижване на хора и стоки в Европейския съюз.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в МВнР бяха проведени две срещи с временно управляващия посолството на Гърция Маркос Триполитакис - на 24 август и на 20 август. По време на разговорите с генералния директор по европейските въпроси Руси Иванов и с директора на дирекция „Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС“ Веселин Дянков българската страна подчерта, че затварянето на 22 юли на ГКПП „Илинден-Екзохи“ има негативен ефект върху бизнеса и от двете страни на границата, особено в контекста на икономическата криза, предизвикана от Ковид-19.

Представителите на МВнР изтъкнаха, че през последните седмици разпространението на Ковид-19 в България е намаляло значително за разлика от епидемиологичната обстановка в Гърция, където заразата бележи ръст.

Към момента МВнР не е получило отговор на поставените искания.

Въпросът за облекчаването на движението между България и Гърция в условията на коронавирус бе повдигнат по време на посещението на вицепремиера Екатерина Захариева в Атина.

Етикети: протест
Калин Вельов
17:41 | 29 Ноември 2020 г.

Калин Вельов: Борисов е много борбен и в добра кон...

17:41 | 29 Ноември 2020 г.
"Аз съм единственият българин със специалност латино барабани и перкусии. Когато се прибрах в България си мислех да се включа в...
17:29 | 29 Ноември 2020 г.

Жестока катастрофа на старта на Гран при на Бахрей...

17:29 | 29 Ноември 2020 г.
Надпреварата за Гран при на Бахрейн започна с изключително тежка катастрофа. Само след два завоя Ромейн Грожан се завъртя и се блъсна в е...
Превозвачи
17:24 | 29 Ноември 2020 г.

Ще блокираме депутатите, докато не приемат закона,...

17:24 | 29 Ноември 2020 г.
Магдалена  Милтенова – председател на КАП  отбеляза, че настоява да бъде приет закон срещу нерегламентираните превоз...
17:17 | 29 Ноември 2020 г.

Пулмолог: COVID-симптомите обикновено се проявяват...

17:17 | 29 Ноември 2020 г.
"COVID-19 протича в два етапа. Първият е, когато човек се заразява, симптомите обикновено се проявяват след 4-ия ден. Два дни преди ...
заведение
17:08 | 29 Ноември 2020 г.

Затвориха заведения в Пловдив, работили въпреки пр...

17:08 | 29 Ноември 2020 г.
Две заведения в пловдивския квартал "Столипиново" са засечени снощи да работят, което нарушава новите противоепидемични огранич...
16:57 | 29 Ноември 2020 г.

Д-р Иван Маджаров: От 1 януари сме готови да работ...

16:57 | 29 Ноември 2020 г.
"Няма държава, която да се справя с пандемията, системите са пригодени да работят в спокойна обстановка. Здравеопазването трябва да ...

гледай на живо

29.11.2020
 • в момента
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини