Германски медии: Покушението срещу Навални ще се отрази на връзките на Запада с Русия

Мнението на лекарите е категорично, че опозиционерът е бил отровен

Алексей Навални
Източник: БГНЕС

Алексей Навални

В Германия настояват Русия да разследва опита за убийство на лидера на руската опозиция и призовават за санкции, включително срещу „Северен поток – 2”, пише DW.

Съобщението на берлинската клиника „Шарите”, че в организма на руския политик Алексей Навални са открити следи от отрова, предизвика широка дискусия в германските медии и сред политическите кръгове в страната.

Навални е отровен!”, гласи заглавие в най-популярния таблоид в Германия Bild. Случилото се е описано като „възмутително деяние”, което „сериозно подкопава” доверието на Запада към руското ръководство, заяви в разговор с изданието германският дипломат Волфганг Ишингер. Той оглавява същата тази Мюнхенска конференция по сигурността, която всяка година предоставя трибуна на представителите на руското ръководство и където Владимир Путин вече се е изказвал.

Тук може да откриете още новини от света!

Друг събеседник на Bild – Александър Ламбсдорф от Свободната демократична партия, настоя за „санкции и жалба в международния съд”, за да бъдат наказани извършителите на това престъпление.

Отговорът на Запада на опита да бъде убит Алексей Навални трябва да бъдат санкции”, смята и икономическото издание Handelsblatt. „Отравянето на лидера на руската опозиция трябва да бъде последвано от целенасочена реакция. И балтийският газопровод „Северен поток – 2” не трябва да бъде пускан в експлоатация”. Този проект, според анализатора на Handelsblatt, трябва да бъде спрян преди приключването на последните метри от него.

Стремежът да се намали зависимостта от руския нефт и газ сега придобива допълнително политическо измерение. С помощта на такива енергийни проекти като „Северен поток – 2” Русия получава пари, които използва за финансиране на репресивния си апарат. Намаляването на зависимостта от енергийните доставки от Изток ще предпази от отмъщението на Русия при въвеждането на нови строги санкции.

Изданието не се съмнява изобщо, че зад атаката срещу Навални стоят руските специални служби. „Как така се случи, че специалните служби практически денонощно следят лидера на руската опозиция, а той въпреки това пострада?”, задава реторичен въпрос Handelsblatt.

Според либералния Süddeutsche Zeitung, фактът, че германското правителство е възложило на полицията да охранява Навални в болницата, без да изчака диагнозата на лекарите от „Шарите”, е недвусмислен политически жест. „Ангела Меркел показва по този начин на Путин, че го смята за способен на всичко”, пише изданието.

Ходът на разследването на това престъпление от страна на руските власти ще покаже дали отхвърлят покушението срещу живота на опозиционера като инструмент на политическа борба. От това до голяма степен ще зависи бъдещето на германско-руските отношения и изобщо на отношенията на Москва със Запада.

Аналогично е виждането и на консервативния Frankfurter Allgemeine Zeitung. Според вестника, все още добрите взаимоотношения между федералното правителство и Кремъл до голяма степен са резултат от често погрешната сдържаност на Германия. „Сега Берлин говори в прав текст”.

Руските власти могат да отговорят с пропагандни контранастъпления и да декларират недоверие към германските лекари. Могат да имитират „разтревожена невинност” или друг вид поведение. От реакцията им до голяма степен ще стане ясно, доколко Москва изобщо е заинтересована от запазването да добрите отношения с Берлин.

07:10 | 27 Ноември 2020 г.

Дискутират четвъртия стълб от Плана за възстановяв...

07:10 | 27 Ноември 2020 г.
Днес ще се проведе дискусия относно Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.   Във фокуса на ...
COVID-19
07:00 | 27 Ноември 2020 г.

Расте броят на активните случаи – вече са 88 224,...

07:00 | 27 Ноември 2020 г.
За изминалото денонощие у нас са регистрирани нови 3568 заразени с коронавирус, излекували са се 2255 души, а жертвите на вируса са 162, ...
мъгла
06:50 | 27 Ноември 2020 г.

Студено, облачно и мъгливо време ни очаква днес

06:50 | 27 Ноември 2020 г.
И в петък времето ще продължи да се определя от антициклон. Ще се задържи тихо. В равнинната част от страната ще е облачно и мъгливо, кат...
аба, възрастна жена, столетник, ръце, стара жена
21:54 | 26 Ноември 2020 г.

Тийнеджърка би баба и взе парите и в "Дружба"

21:54 | 26 Ноември 2020 г.
86-годишна жена е нападната и пребита пред банкомат в столичния квартал „Дружба”. Откраднали й 590 лева, които възрастната же...
Еккатерина Захариева
21:36 | 26 Ноември 2020 г.

ЕС подкрепи финансово страните от Южното съседство

21:36 | 26 Ноември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на Европейския съюз и страните от Южното съсе...
Денят на живо с Надалина Анева
20:40 | 26 Ноември 2020 г.

Борис Ячев: Това е единственият бюджет, който може...

20:40 | 26 Ноември 2020 г.
"Дебатът за бюджета беше спокоен, защото това е единственият бюджет, който може да се приеме по време на криза", това каза в пр...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице
 • 09:00
  Парламентът на живо