Работници от "Брикел" протестират пред "Да, България" в защита на дружеството

Подкрепата си към исканията на "Брикел” са заявили и синдикатите от КНСБ и КТ Подкрепа

Брикел
Източник: Канал 3

Брикел

Днес пред офиса на движение "Да, България" се събраха група от работници и служители на "Брикел” с намерението да връчат на представител на движението подписана Декларация, пишат от дружеството.
 
От "Брикел” допълват, че в нея те изразяват "възмущението си от атаките, които получават от страна на Владислав Панев - съпредседател на "Зелено движение” и общински съветник в София от "Демократична България”. Според работниците Панев ги атакува безпричинно чрез многобройни публикации и снимки в социалните мрежи.
 
 
Работещите в комплекса обясняват, че димът от котела, който често бива коментиран, е нормално състояние на разпалване на въглищен котел, каквото  се извършва и от останалите три централи в района. Дошлите в София хора от колектива на предприятието считат, че непрестанните нападки към "Брикел” водят до формиране на обществено мнение, носят негатив на дружеството и заплашват техните работни места.
 
От "Брикел” посочват, че въпреки, че групата работници е чакала пред офиса на движението, нито един от намиращите се в сградата, не е излязъл, за да приеме тяхната декларация. За това, документът е оставен пред вратите на "Да, България!". 
 
Подкрепата си към исканията на "Брикел” са заявили и синдикатите от КНСБ и КТ Подкрепа. Техни представители са присъствали на събитието и също са подготвили декларации.
 
Към работниците от "Брикел” и синдикатите са се присъединили и представители на няколко въглищни мини, за които "Брикел” е основен контрагент. От мините обясниха, че за тях затварянето на "Брикел” означава неизбежен бърз фалит и на техните дружества и отправиха апел да се обърне повече внимание и на прилежащите дружества, които са силно зависими от работата на големи производители като "Брикел".
 
От разпространена позиция става ясно, че исканията на "Брикел" са свързани с осигуряване на възможност за конструктивен диалог и обединяване на усилията на дружеството за създаване на зелено производство на енергия с организациите и партиите, които традиционно защитават въпроси, касаещи екологията.
 
"Считаме, че атаката е целенасочена и цели дискредитиране на "Брикел" като структуроопределящо предприятие за отрасъла" – каза Валентин Костадинов, председател на синдикалната организация към "Коул Енерджи" към КТ Подкрепа.
 
В позицията си "Брикел" пишат още: 
 
"Работници и граждани заявиха, че са наясно, че извършването на зеления преход ще се случи. Считат обаче, че обществото и "Брикел” гледат в една посока.
 
Всички те, като част от енергийния център на България, искат и търсят икономически и технически обосновано решение за чисто производство. Но също така е ясно, че е необходимо да се извърши преход към екологично производство на енергия. За тях моменталното затваряне на електроцентрали и рудници не е преход. Те акцентират, че не това е политиката и на Европейския съюз и смисълът на Зелената сделка.
 
С декларацията си, която адресират до всички жители на Гълъбово, движение "Да, България" и "Зелено движение", където членува Владислав Панев, те изразяват своята тревога от продължаващите злонамерени атаки срещу "Брикел" и опитите за посегателство върху доброто име на сектора и търсят подкрепа в отстояване на истината срещу опитите на медиите да прехвърлят отговорността за нерешените и трупани с години проблеми в сектора, към комплекса Марица изток.
 
В декларацията си работниците на "Брикел" добавят:
 
"Моментът е много труден за българската енергетика. Изборът, който предстои във връзка с трансформацията на сектора в контекста на Европейската зелена сделка е решаващ за икономическото развитие на България. Застрашени са работните места на хиляди енергетици и миньори. Притеснително е, че ако не успеем да реализираме благоприятно зелената трансформация от експортно ориентиран отрасъл с принос към БВП, сектор Енергетика ще претърпи сериозни щети".
Полиция
15:12 | 25 Ноември 2020 г.

Задържаха мъж, заподозрян за двойното убийство в Ш...

15:12 | 25 Ноември 2020 г.
Полицията в Шумен задържа мъж, заподозрян в извършването на двойното убийство в Шумен - на мъж и жена, съответно на 75 и 68 години, преда...
Джей Зи
14:59 | 25 Ноември 2020 г.

Джей Зи навлиза твърдо в бизнеса с канабис

14:59 | 25 Ноември 2020 г.
Американският рапър и предприемач Джей Зи е избран за "главен визионер" на голяма нова кампания за продажба и популяризиране на...
Facebook
14:54 | 25 Ноември 2020 г.

Facebook получи глоба в размер на над $6 млн. за т...

14:54 | 25 Ноември 2020 г.
Социалната мрежа Facebook получи глоба от Комисията за защита на личните данни в Южна Корея, след като е установила теч на лични данни, с...
Ангела Меркел
14:45 | 25 Ноември 2020 г.

Германия ще избира наследник на Меркел на 26 септе...

14:45 | 25 Ноември 2020 г.
Германското правителство се съгласи в сряда за датата на следващите общи избори, 26 септември 2021 г., когато ще бъде избран наследник на...
Социална мрежа
14:44 | 25 Ноември 2020 г.

Доц. Весела Райкова: Дезинфектантите унищожават бо...

14:44 | 25 Ноември 2020 г.
"Дезинфектантите унищожават болестотворните и нормалните микроорганизми, които са много важни. Нормалната микрофлора стимулира и иму...
Ваксина
14:40 | 25 Ноември 2020 г.

ЕС започва предварителни разговори за руската вакс...

14:40 | 25 Ноември 2020 г.
Европейската агенция по лекарствата започна предварителни разговори с производителя на руската ваксина „Спутник V“. Това съоб...

гледай на живо

25.11.2020
 • в момента
  Новини
 • 15:20
  Светски новини
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини