Барние: Сделка с Лондон няма да има без споразумение за риболова

Едва от важните отправни точки се оказва именно това

Лондон с нови предложения за Брекзит
Източник: БГНЕС

Лондон с нови предложения за Брекзит

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние подчерта в сряда, че няма да има търговско споразумение след Брекзит с Великобритания без споразумение относно риболова, като предупреди Лондон да не използва въпроса като "разменна монета" в прекъснатите преговори.

Няма да има търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС ... без устойчиво и балансирано споразумение в областта на риболова“, каза той пред ирландския мозъчен тръст Институт по международни и европейски въпроси.

"Обединеното кралство не е показало желание да търси компромиси", добави той, говорейки чрез видео-връзка.

Тук може да откриете още новини от света!

Барние каза, че позицията на Лондон, която призовава за ежегодни преговори за риболовни квоти и достъп, може да "блокира" европейските рибари от водите на Обединеното кралство.

Той отбеляза, че те са ловили там „много преди“ Великобритания да се присъедини към Европейската икономическа общност - предшественик на Европейския съюз - през 1973 г.

"Няма да приемем, че работата и поминъкът на тези мъже и жени се използват като разменна монета в тези преговори," каза Барние.

Великобритания официално напусна ЕС през януари, почти четири години след референдума за прекратяване на почти 50 години европейска интеграция.

Но в момента е в застой на преходния период до края на 2020 г., докато правителството уж се опитва да договори нова търговска сделка с блока.

Ако до 31 декември не бъде финализирано споразумение, риболовните флоти на ЕС се страхуват че ще бъдат блокирани от богатите на улов води, заобикалящи Великобритания.

Говорителят на премиера Борис Джонсън заяви, че макар споразумението за риболов да е възможно, "е ясно, че няма да бъде лесно за постигане".

Той заяви пред репортери в Лондон, че ЕС настоява за подпечатване на сделката за рибарството, преди да напредне по други направления в преговорите, "затруднявайки много напредъка".

Барние каза, че търговската сделка трябва да бъде сключена до края на октомври, за да може Европейският парламент и държавите-членки на Европейския съвет "да си кажат думата".

Той добави, че "важните въпроси остават отворени" относно прилагането от Великобритания на протокола за Северна Ирландия относно пристигането и напускането на стоки и проверките за тях.

Провинцията, която преживя три десетилетия сектантско насилие между националисти, които предпочитат да бъдат част от Ирландия и протестантски синдикалисти, които искат да останат във Великобритания, ще бъде единствената сухопътна граница на страната с ЕС след Брекзит.

Обединеното кралство все още трябва да извърши много, много практически приготовления – което отнема много време и изисква много ресурси“, каза Барние.

Елха НДК
21:48 | 01 Декември 2020 г.

Грейна елхата пред НДК в София

21:48 | 01 Декември 2020 г.
Заради пандемията от COVID-19 и обявената в страната извънредна епидемична обстановка, общината реши да се лиши от празнично събитие окол...
Кола гази пешеходци в Германия
21:39 | 01 Декември 2020 г.

Убиецът от Трир загатнал за действията си в социал...

21:39 | 01 Декември 2020 г.
51-годишният Бернд В. от предградието Цевен на град Трир е разпознат от съседи и познати като шофьора на сребристия джип „Ланд Роув...
Bitcoin, криптовалута
21:24 | 01 Декември 2020 г.

Кристин Лагард: Икономиката все още носи тежестта ...

21:24 | 01 Декември 2020 г.
Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреждава, че заразата все още не е приключила, а отрицателно въздействие ...
Илонка Маева
21:14 | 01 Декември 2020 г.

Директорката на РЗИ- София Илонка Маева напусна по...

21:14 | 01 Декември 2020 г.
Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Илонка Маева е изразила желание да се оттегли от поста си, съобщават от здравно...
Денят на живо
20:44 | 01 Декември 2020 г.

Доц. Румен Драганов: Браншът трябва да контролира ...

20:44 | 01 Декември 2020 г.
"Конфедерацията има за цел да се създаде закон, в който да има ясни разпоредби. Браншът трябва да контролира бранша. Самите хора зна...
Бареков със скандални разкрития за кабеларката на Сашо Диков и Кулезич
19:56 | 01 Декември 2020 г.

Николай Бареков се сдоби с момиче

19:56 | 01 Декември 2020 г.
Бившият евродепутат Николай Бареков стана баща за пети път. Новината съобщи той в профила си в социалната мрежа Фейсбук.   ...

гледай на живо

02.12.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице