Испанският вестник ABC: Олигархът Васил Божков е един от подбудителите на протестите в България

Директно от улиците на София, репортерът на изданието Рафаел Алварадо казва, че Радев е свързан с руските тайни служби

Божков
Източник: БГНЕС

Испанският вестник ABC в няколко статии показва истинските лица зад протестите в България - президента Румен Радев и олигарха Васил Божков.
 
Директно от улиците на София, репортерът на изданието Рафаел Алварадо казва, че Радев е свързан с руските тайни служби, а Васил Божков е с 19 обвинения.
 
Той посочва, че за протеста във вторник, в София са идвали хора от криминалния контингент. “Президентът Румен Радев, който от седмици води всеобхватна война срещу премиера Бойко Борисов и неговото правителст подкрепяйки и насърчавайки протестите, откри парламентарната сесия вчера с кратко изказване. В този момент три парламентарни групи напуснаха помещенията и Радев говори пред полупразна зала.
 
 
Според различни анализатори, номинацията на Радев за държавен глава е консултирана от социалистическия лидер Корнелия Нинова агента на руските тайни служби генерал Решетников“, пише изданието.
 
Парламентът, който вчера се премести в нова сграда - седалището на бившия Централен комитет на комунистическата парти доминираше в целия политически живот на страната до началото на прехода - започна своите заседания в невиждана досега Първият ден, в който парламентът заседава в обновената и модерна зала, трябваше да бъде арена на протести и викове, коментира журналистът Рафаел Алварадо.
 
За Васил Божков той посочва, че е български олигарх с 19 обвинения за различни престъпления, от пране на пари до не плащащ  повече от 350 милиона евро в хазната. Той е успял да избяга в Дубай и е сочен за един от мозъците на тези протести, подкреп трима лидери (визирайки Отровното трио). Именно те обявиха преди дни, че за вторник са подготвили "жестоко нападение" и "страхотна демонстрация на национален протест".
 
Всички тези скандали, вдъхновени от Божков и неговите поддръжници, накараха полицията да информира, че се под максимална радикализация на протестите.
 
Органите на реда предупредиха, че се препоръчва децата да не излизат, защото знае какво може да се случи. Видимото лице на Божков в протестите е "Отровното трио“, както се наричат: адвокат Николай Хаджигенов, журналистът Арман Бабикян, известен с фалшивите новини, които разпространява, и скулпторът Велислав Минеков трябва да пренебрегваме, че това, което характеризира това шумно трио, е, че всички те идват от семействата на известни ви служители от бившия комунистически режим, допълва испанският ABC.
 
В друга статия от 1 септември същият репортер посочва, че друг “неуспял политик” също подкрепя протестите. “Тези, които н много се открояват с подкрепата си за протестите, са някои неуспяли политици - сред тях и Христо Иванов, които се о да завземат властта, но не чрез демократични избори, които ще се проведат през март 2021 г., а през задната врата в правителство”, отбелязва Рафаел Алварадо.
 
“Няма съмнение, че този, който запали факлата, довела до тези протести, беше президентът Радев, ожесточен русофоб номиниран по това време от Социалистическата партия, който вместо да поеме ролята на обединител на страната, не със своите непрекъснати атаки срещу правителството. Още от първия ден на протестите видяхме Радев да подрежда бунтовниците, вдигнал юмрук в стила на старите партизани; от рамото му липсваше само калашникът.
 
В съответствие с отношението му към непрекъснати атаки срещу законното правителство на Борисов, държавният глава отново изпадна в ярост, когато прокуратурата арестува двама от съветниците му в собствените им кабинети, под обвинението за търговия с влияние. Единия застъпил в полза на руски гражданин, който се оказа, че принадлежи към тайните служби, за да получи български паспорт“, с репортажа на ABC.
 
Според журналиста голяма част от населението на града страда от барикадите и е уморено от виковете “Оставка” без да им с предлагат конкретни решения и програми. Като контрапункт на тези протести, българският министър-председател може да се че през последните седмици е получил подкрепата на различни европейски институции в борбата му с корупцията и в управлението на страната.
 
Като член на Европейската народна партия, на 10 юли Манфред Вебер, президент на ЕНП публикува писмо, с което о подкрепа за Борисов, който е част от европейското консервативно семейство и в борбата му срещу корупцията. Наскоро проведената среща на върха на ЕС, София излезе като един от най-големите победители с ангажимента за помощ от евро, с който страната може да се изправи пред много трудната икономическа ситуация от коронавируса.
 
Този факт, който е от голямо значение за България, не само беше пренебрегнат от президента Радев, но същия ден той се върна обичайните си атаки срещу правителството, завършва статията на испанския вестник ABC.
Европейската комисия
07:50 | 22 Септември 2020 г.

ЕС обсъжда днес бюджета на Евросъюза за следващите...

07:50 | 22 Септември 2020 г.
Бюджетът на ЕС за следващите 7 години и Планът за възстановяване от пандемията с коронавируса са темите на днешния Съвет „Общи въпр...
антиправителствен протест
07:32 | 22 Септември 2020 г.

75-ата вечер на антиправителствен протест в София ...

07:32 | 22 Септември 2020 г.
75-ата вечер на антиправителствен протест в София премина без инциденти. Демонстрацията започна в триъгълника на властта – межд...
covid-19
07:25 | 22 Септември 2020 г.

151 са новите случаи на коронавирус у нас за денон...

07:25 | 22 Септември 2020 г.
151 са новите случаи с коронавирус у нас за изминалите 24 часа. Това показват данните на единния информационен портал. Броят на заразенит...
България 
отбелязва 112 години от обявяването на своята Независимост, 1
07:06 | 22 Септември 2020 г.

Отбелязваме 112 години Независимост на България

07:06 | 22 Септември 2020 г.
На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. Цялата история на България, която е една от най-старите държави в Европа, е б...
прогноза за времето
07:01 | 22 Септември 2020 г.

Днешният ден ще бъде предимно слънчев

07:01 | 22 Септември 2020 г.
Днешният ден ще бъде предимно слънчев. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 23° и 28°. Над планин...
дете
22:10 | 21 Септември 2020 г.

В колко часа трябва да лягат децата и защо?

22:10 | 21 Септември 2020 г.
Едно време, когато бяхме деца, родителите ни казваха, че трябва да си легнем в 22.00 ч., за да пораснем по-бързо.   В днешн...

гледай на живо

22.09.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет