ЕС иска да се избави от зависимост от трети страни за суровини

Пандемията изсветли още един от големите проблеми на Съюза

Мина
Източник: Unsplash

Мина

Европейската комисия представи нов план за действие относно ситуацията със суровините в ЕС и снабдяването с тях, този път в условия на криза и стремеж към по-голяма независимост спрямо трети държави.

Кризата с COVID-19 показа, че е спешно Европейският съюз да намали зависимостта си от други континенти за производство и доставка на суровини, особено ако иска да постигне амбициите си да стане първият зелен континент, заявиха тази сутрин еврокомисарите Марош Шевович и Тиери Бретон на пресконференция относно новия план за суровини.

В този контекст днес литият се добавя към списъка на критичните суровини, като се има предвид, че през следващите десетилетия нуждите от литий ще бъдат 60 пъти по-високи и засега повечето от тези нужди се покриват от внос от трети страни, въпреки факта, че континентът има литий, каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович.

Тук може да откриете още новини от страната!

Актуализираме списъка с критични вещества на всеки три години, но тази година е специална, защото се намираме в криза, която разкри ускорение на вече очакваните тенденции. Това е безпрецедентен преход с икономически и социални последици и се основава на три стълба - зеленият преход, цифровия преход и устойчивостта, ние вече не сме наивна Европа, ние сме много наясно с предизвикателствата и сме в състояние да преговаряме като равноправни партньори с големите в света”, заяви еврокомисарят по промишлеността Тиери Бретон, подчертавайки, че зелените и цифровите преходи ще изискват огромен брой критични суровини за електроника, батерии, магнити и т.н.

Въпреки това, макар Европа иска да укрепи своята устойчивост и независимост по отношение на добива на суровини, тя ще трябва да отговори на високите екологични стандарти, които трябва да направят континента първият зелен континент в света, според декларираните амбиции на държавите-членки и Европейската комисия. Поради което планът за действие предвижда откриване на платформа за дискусии за всички заинтересовани страни, от индустрията до НПО чрез синдикатите.

Бретон се ангажира с пълното спазване на екологичните стандарти в този процес и се стреми към почти пълна автономия на лития до 2025 г.

Що се отнася до други критични въпроси, ЕС също иска да увеличи независимостта си и макар да е наясно, че няма да може да го направи изцяло, съюзът ще настоява за "високи екологични стандарти" от своите търговски партньори, добавиха комисарите.

Между 75% и 100% от металите се внасят в ЕС, а 98% от най-редките материали се внасят от Китай. "За ЕС е ясно, че в бъдеще търсенето на суровини ще се увеличи драстично, а в момента континентът е силно зависим от трети страни, които не спазват нито екологични, нито социални, нито демократични стандарти", каза Шевчович.

Той добави, че в бъдеще Европа не трябва да замества зависимостта си от изкопаеми горива със зависимостта си от суровините.

Николай Брънзалов
22:11 | 28 Септември 2020 г.

Зам.-председателят на БЛС: От 25 юни до 21 септемв...

22:11 | 28 Септември 2020 г.
"Септември е добър за започване на кампания по ваксиниране срещу грипните вируси, имаме обещание, че в най-скоро време ще има сравни...
Хороскоп за всички зодии - ето как влияе ретроградният Марс през цялото лято
22:04 | 28 Септември 2020 г.

Солени езера са открити под ледници на Марс

22:04 | 28 Септември 2020 г.
Учени открили система от солени езера под ледниците на Марс, благодарение на един от инструментите на апарата Mars Express.   ...
Изчезна президентът на Интерпол
21:50 | 28 Септември 2020 г.

"Интерпол" издирва 15 българчета с жълта бюлетина

21:50 | 28 Септември 2020 г.
Общо 15 са българчетата, които се издирват с жълта бюлетина на международната полицейска организация "Интерпол".   ...
бебе Йода
21:37 | 28 Септември 2020 г.

5-годишно момче подари Бебе Йода на пожарникари, з...

21:37 | 28 Септември 2020 г.
"Ето ви приятел, в случай че останете самотни", пише 5-годишният Карвър на пожарникарите в писмо, прикрепено към плюшена играчк...
21:28 | 28 Септември 2020 г.

Меган и Хари влизат в риалити формат за 3 месеца

21:28 | 28 Септември 2020 г.
Британският принц Хари и съпругата му Меган Маркъл ще станат герои в риалити шоу на Netflix.   В началото на месеца стана из...
21:13 | 28 Септември 2020 г.

Разкриха подробности за пожара в бързия влак София...

21:13 | 28 Септември 2020 г.
Пожар в локомотива на бързия влак по линията София - Бургас. Инцидентът стана днес по обяд в района на ЖП прелеза край айтоското село Кар...

гледай на живо

29.09.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс