Намаляват недостига на места в детски ясли и градини с нова наредба

Създават се нормативни условия за гъвкаво планиране и проектиране на сградите за детски заведения и на предвижданите в тях помещения

детска градина
Източник: Канал 3

детска градина

Нормативни промени съдействат за намаляване на недостига на места в детски ясли и градини като създават възможности те да бъдат изграждани в части от сгради. Промените в изискванията ще позволят и по-пълноценно и целесъобразно използване на терените, определени за детски заведения, в условията на застроени урбанизирани територии със съществуваща инфраструктура.
 
Изменената  Наредба за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата е подписана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и е публикувана в Държавен вестник.
 
Действащите досега изисквания регламентираха изграждането на детски заведения като самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти без да се нормират случаите на разполагането им в части от сгради.
 
 
В същото време към момента съществуват голям брой т. нар. филиали, разположени в части от сгради, в които се извършва пълноценно отглеждане и обучение на деца. Определянето на конкретни изисквания при разполагане на детските заведения, независимо от собствеността им, в части от сгради ще съдейства за намаляване на недостатъчния брой места за деца в тях.
 
Голяма част от терените, предвидени за детски заведения в столицата и големите градове, вече са усвоени. Не са редки случаите, в които части от тях са реституирани и застроени. Останалите все още свободни терени, особено в бързоразвиващите се в момента територии, са с ограничена площ.
 
Поради това се допуска разстоянието от сградите до уличната регулационна линия и вътрешните регулационни линии да бъдат намалени спрямо общите изисквания на наредбата в условията на застроени урбанизирани територии със съществуваща инфраструктура, както и при пристрояване и/или промяна на предназначението на съществуващи сгради. За намалените разстояния се изисква мотивирано решение на общинския съвет въз основа на извършена технико-икономическа оценка.
 
Проектиране на детско заведение при преустройство на част от съществуваща или новопроектирана сграда с друго предназначение ще се допуска, когато тя се намира в застроени урбанизирани територии със съществуваща инфраструктура и при спазване на  здравните, противопожарните и образователните нормативни изисквания.
 
В тези случаи детското заведение ще се проектира в първите два надземни етажа, когато детската градина е разположена в нежилищна сграда, като административни помещения ще могат да се разполагат на третия етаж, а обслужващите – в подземния или полуподземния етаж. Те ще са в пряка връзка с помещенията на детската градина.
 
В случай, че детското заведение се разполага в жилищна сграда, ще бъде в първи надземен етаж, като отново се допуска разполагането на обслужващи помещения в полуподземния или подземния етаж, които да са в пряка връзка с помещенията за отглеждане и обучение на деца.
 
Задължително ще бъде спазването на изискванията за осигуряване на защита в случай на пожар на детското заведение спрямо частта от сградата с различен клас на функционална пожарна безопасност, както и осигуряване на защитни зони с възможност за поетажно преместване на хора при пожар или авария.
 
При разполагане на детско заведение в част от сграда за него ще се проектира най-малко един самостоятелен вход.
 
Предложенията за промени, чрез които се създават нормативни условия за гъвкаво планиране и проектиране на сградите за детски заведения и на предвижданите в тях помещения, бяха подложени на две обществени обсъждания.
 
Получени по време на провеждането им коментари са отразени в наредбата. Чрез тях се изясняват и прецизират предложенията на проекта за разполагане на детска градина или детска ясла в част от нова или съществуваща сграда и се определят ясни условия, при които могат да се намаляват разстоянията от сгради на детски заведения до улична регулационна линия или съседни поземлени имоти. Въведени са нови, по-ясни редакции, които не водят до двусмислие или неяснота на изискванията.
 
Текстовете на наредбата са синхронизирани с извършените паралелно нормативни промени в здравните изисквания към детските градини и детските ясли.
 
Промените в Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-3 от 21.12.2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата влизат в сила от деня на обнародването им в Държавен вестник.
COVID-19
13:34 | 20 Септември 2020 г.

Две паралелки в Стара Загора и Казанлък в карантин...

13:34 | 20 Септември 2020 г.
Общо две паралелки в Езикова гимназия „Ромен Ролан“ – Стара Загора и в Професионалната гимназия по лека промишленост и ...
Каруца
13:09 | 20 Септември 2020 г.

Инцидент с каруца прати кочияша в болница

13:09 | 20 Септември 2020 г.
Вечерта на 19 септември на пътя Ботевград - Враца е станал инцидент между лека кола и каруца, съобщават от ОДМВР-София. Катастрофа ст...
Жозеп Борел
13:01 | 20 Септември 2020 г.

Борел: САЩ нямат правомощия да искат възобновяване...

13:01 | 20 Септември 2020 г.
Съединените щати нямат легитимни правомощия да изискват Съветът за сигурност на ООН да възстанови санкциите срещу Ирак. Те напуснаха едно...
„Беновска пита“ на 13 септември 2020 г. 13
12:32 | 20 Септември 2020 г.

Беновска пита: С ВОЛЯ или с неволя? Отговаря лично...

12:32 | 20 Септември 2020 г.
Беновска ще пита в неделя, 20 септеври 2020 г., от 16. 16 часа след обед.: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява Бълга...
„Беновска пита“ на 13 септември 2020 г. 12
12:28 | 20 Септември 2020 г.

Беновска: Президент Радев, отдайте част на родинат...

12:28 | 20 Септември 2020 г.
Г-н Главнокомандващ, генерал, макар и от резерва, Радев, знаете ли как се е зародило отдаването на чест с козируване?! Рицарите, сино...
Флаг
12:21 | 20 Септември 2020 г.

Референдум за намаляване на броя на депутатите в И...

12:21 | 20 Септември 2020 г.
В Италия се провежда национален референдум за намаляване на броя на депутатите. На Ботуша днес и утре гласуват и за местна власт. Нац...

гледай на живо

20.09.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  "Холивуд" с Ивелина Кунчева
 • 14:45
  Телемаркет