Работодатели плащат ваучери за почивка към заплатата

Те ще са същите като тези за храна, които дават в момента много фирми

НСИ: 60% от българите не могат да си позволят едноседмична почивка
Източник: Канал 3

НСИ: 60% от българите не могат да си позволят едноседмична почивка

Ваучери за почивка в България ще могат да предоставят работодателите на своите служители от следващата година като добавка към заплатата.
 
Те ще са същите като тези за храна, които дават в момента много фирми. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.
 
Той е получил уверение от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и от министъра на финансите Кирил Ананиев, че това ще залегне в бюджета за следващата година с цел стимулиране на пътуванията във вътрешността на страната. Общата сума, която е предвидена, е 250 млн. лева, уточни Драганов.
 
 
Идея
 
Идеята е хората да получават през месец по 120 лева ваучер за ваканция в страната. В момента такива се дават само за пазаруване на храна и стоки от магазините, като те важат и в някои ресторанти. Така освен ваучерите за храна ще се предоставят и такива за ваканция. В края на определен период пък хората ще имат натрупани суми от тези купони и ще могат да ги ползват в хотелите в страната.
 
За целта ще е необходимо фирмите, които емитират купоните за пазаруване, да изработят и такива за ваканция. Работодателите, които искат да плащат част от възнагражденията под формата на ваучери за ваканция, няма да дължат корпоративен данък върху тях, а работниците съответно данък доход.
 
Преди дни от СПА асоциацията лансираха това предложение, но поискаха тези ваучери да се дават само за здравна ваканция. От организацията предлагат да има ваучери или да се разшири списъкът на НОИ с центровете за лечение и рехабилитация, като бъдат допуснати сертифицираните според Наредба 5 на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването медикъл и СПА хотели.
 
От организацията коментираха, че подобни ваучери вече са въведени в Чехия, Словакия и Словения. Те дават за пример Чехия, където е прието да се дават 150 евро за шестдневен престой до края на 2020 г., като те се кофинансират от държавния бюджет за превенция. Процедурите трябва да бъдат ползвани в чешките СПА курорти и хотели, сертифицирани според техните наредби.
 
На първа линия
 
През тази година за първи път се предоставят ваучери за почивка у нас. Те залегнаха в Закона за извънредното положение. От тях обаче можеха да се възползват само хората, които са на първа линия в борбата срещу разпространението на коронавируса - лекари, медицински сестри, полицаи и други. Стойността на тези купони бе 210 лева за седемдневна почивка в страната.
 
Източник: "Монитор"
Иранска ракета ударила украинския Боинг?
22:25 | 25 Септември 2020 г.

18 загинали при катастрофа на военен самолет в Укр...

22:25 | 25 Септември 2020 г.
Военно-транспортен самолет АН-26 с 26 души на борда се разбил край източния украински град Харков. Самолетът е превозвал курсанти от...
Париж
22:23 | 25 Септември 2020 г.

7 души са задържани за нападението до старата реда...

22:23 | 25 Септември 2020 г.
Единият от заподозрените в нападението срещу хора, извършено близо до старата редакция на в. "Шарли ебдо" в Париж, е направил с...
Сигнал за бомба опразни руското посолство
22:13 | 25 Септември 2020 г.

Двамата руски дипломати, обявени за персона нон гр...

22:13 | 25 Септември 2020 г.
Двамата руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата, излетяха от страната.   На 23 септември българското Минист...
Костадин Ангелов
22:01 | 25 Септември 2020 г.

Проф. Ангелов: Не сме изтървали вируса, цифрите по...

22:01 | 25 Септември 2020 г.
"България не купува руска ваксина, но много медии разпространиха тази информация, която не е вярна. Твърдението, че някой взема пари...
протест
21:59 | 25 Септември 2020 г.

79-та вечер на протести в София, яйца полетяха към...

21:59 | 25 Септември 2020 г.
В София започна 79-ият пореден протест с искания за оставка на правителството и на главния прокурор. Хората се събират в района на Презид...
COVID-19
21:47 | 25 Септември 2020 г.

Ученици са COVID-19 в Разлог, семейство учители - ...

21:47 | 25 Септември 2020 г.
Нови огнища на заразата от COVID-19 в страната.   В Разлог две паралелки в средно училище "Братя Каназиреви" преми...

гледай на живо

25.09.2020
  • в момента