Чавушоглу: Гърция лъже, за да избегне диалога

Анкара е готова на разговори, но без предварителни уговорки и условия

Мевлют Чавушоглу
Източник: БГНЕС

Мевлют Чавушоглу

Гърция „лъже”, за да избегне диалога, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, след като Атина отрече да се водят разговори с Анкара на ниво НАТО за деескалация в Източното Средиземноморие.

Този, който лъже, не е генералният секретар на НАТО, а Гърция”, заяви той по време на пресконференция в Анкара и подчерта, че „това показва истинското лице на Гърция (...), не е в полза на диалога”.

По думите на турския външен министър, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се е свързал с двете страни и е получил зелена светлина от тях, преди да обяви преговорите.

Чавушоглу заяви, че европейските държави са наясно със ситуацията и че „Турция е готова на диалог, но без предварителни условия”.

Тук може да откриете още новини от света!

Той обвини Франция, че „насърчава” Гърция и действа „истерично”.

Според него, след като плановете на Париж за създаване на терористична държава в Сирия рухнаха, Макрон е демонстрирал арогантно отношение спрямо Турция, визирайки срещите му с представители на Кюрдската работническа партия (ПКК), за да им предложи подкрепата си.

Анкара призова многократно Франция да преразгледа тази своя политика и да си сътрудничи с Турция вместо с терористични групи”, отбеляза Чавушоглу, цитиран от "Сабах".

Съветваме Франция да се откаже от това безсмислено истерично отношение. Ние сме част от НАТО и Франция трябва да дойде, за да обсъди с нас, как ще работим заедно”, подчерта Чавушоглу, като допълни, че „подобно отношение би било от полза за всички”.

След объркването, което създаде в четвъртък, Йенс Столтенберг коригира днес своето изявление. Той каза, че са започнали технически преговори (военни) и процесът е отделен от ръководените от Германия дипломатически усилия за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие.

Припомняме, че вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разпространи съобщение, че Турция и Гърция се договориха да започнат преговори в рамките на НАТО за разрешаване на ситуацията в Средиземно море.

Веднага след него обаче Гърция отрече да е постигала споразумение за преговори с Турция в рамките на НАТО.

Публикуваната информация, в която се твърди, че Гърция и Турция са се договорили да проведат така наречените „технически преговори“ относно деескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие, не отговаря на реалността“, заяви гръцкото външно министерство.

Министерството подчерта, че "деескалацията ще се осъществи само с незабавното изтегляне на всички турски кораби от гръцкия континентален шелф".

Напрежението се засилва заради сондажните дейности на Турция, които според Гърция и Кипър нарушават техния суверенитет.

22:23 | 27 Септември 2020 г.

В 13 области в страната се проведоха частични мест...

22:23 | 27 Септември 2020 г.
Днес гласуваха хората в 21 населени места.   В 13 области в страната се проведоха частични местни избори. А в секциите зарад...
22:10 | 27 Септември 2020 г.

Ултрамаратонец тегли двутонен пикап 27 часа подред...

22:10 | 27 Септември 2020 г.
Ултрамаратонецът Краси Георгиев надделя над новото си предизвикателство. Той тегли двутонен пикап в продължение на 27 часа.   ...
Орлов мост
21:54 | 27 Септември 2020 г.

Протестен митинг-концерт блокира кръстовището на "...

21:54 | 27 Септември 2020 г.
Митинг-концерт, под надслов “Бъдеще за България - бъдеще за младите", блокира кръстовището на "Орлов мост". Проявата...
21:50 | 27 Септември 2020 г.

Ужас в Нагорни Карабах - огън с дронове, танкове и...

21:50 | 27 Септември 2020 г.
Тази сутрин между Азербайджан и Армения отново пламна датиращ от десетилетия конфликт за Нагорни Карабах, населен с арменци район. Съобще...
влюбени
21:36 | 27 Септември 2020 г.

Съседи, запознали се на балкона в изолацията, се с...

21:36 | 27 Септември 2020 г.
Двама съседи, които се запознават по принуда, докато единственото им забавление е да гледат през балкона, се сгодиха в Италия. 38-год...
21:18 | 27 Септември 2020 г.

Oще 50 000 евро са нужни за спасяването на живота ...

21:18 | 27 Септември 2020 г.
50 хиляди евро – толкова са необходими за да се върнат усмивките на лицето на Сияна и нейната майка. Момиченцето, което днес с...

гледай на живо

28.09.2020
  • в момента