Хаштаг в социалните мрежи срина резултатите в откриващия уикенд за „Мулан“

Публикация на звездата от филма - Лиу Ифей, предизвика гнева на милиони в Хонконг

„Мулан“ 7
Източник: Форум Филм България

„Мулан“ 7

Настоящият уикенд в киното се отличава с премиерата на игралния филм „Мулан“ и макар мнозина да прогнозираха грандиозен успех на приказната адаптация, резултатите са плашещи за Disney, благодарение на една публична изява на звездата на филма - Лиу Ифей.

Първоначално филмът бе планиран да излезе на голям екран през март, но пандемията осуети този план. По същото време в Хонконг се вихреха масови протести срещу намерението на континентален Китай да отнеме още по-голяма част от независимостта на автономния град. Най-скандалната страна на събитията от преди половин година бе проявата на полицейско насилие над гражданското недоволство, като дори голяма част от световните лидери се обявиха публично за прекратяване на агресията.

По същото време прокитайският журналист Фу Гуохао пише публикация в социалната мрежа Weibo публикация, която гласи: „Аз подкрепям хонконгската полиция. Можете да ме линчувате сега“. А актрисата, изиграла Мулан, сподели въпросната публикация и сама на свой ред написа: „Аз също подкрепям полицията на Хонконг“.

Тук може да откриете още културни новини!

Това предизвиква вълна от недоволство срещу киноманите в Азия, които очакваха с нетърпение филма.

Активистът срещу зависимостта от Пекин - Джошуа Уонг, призова своите последователи да бойкотират „Мулан“ заради изявата на Ифей, като написа „Този филм излиза днес. Но туй като Disney се кланя на Пекин, а Лиу Ифей открито и гордо приветства полицейското насилие в Хонконг, призовавам всеки, който вярва в човешките права, да #BoycottMulan (БойкотираМулан)“.

Оказва се, че призивът е достигнал до повече хора, отколкото студиото е очаквало. Над 55 хил. души само в Twitter са реагирали позитивно на хаштага, а по всичко личи, че още повече наистина отказват да платят, за да гледат филма.

„Мулан“ тръгва едновременно и на платформата Disney+, където среща прекалено малко интерес през първите 24 часа от появата си.

Официалните резултати от Боксофиса ще са ясни едва през идната седмица, но, ако тенденцията се запази, вложените $200 млн. за създаването на филма, едва ли някога ще бъдат възстановени.

На платформата iMDB се появиха и първите зрителски оценки, като от малко над 8 хил. гласа „Мулан“ получава средна оценка от 5,4/10.

На Rotten Tomatoes оценката на критиката е по-скоро положителна (79%), докато потребителите на сайта му дават едва 57%.

Оценката на нашата критика в рубриката „Домашно кино“ също е по-скоро отрицателна за достойнствата на самия филм, макар по никакъв начин да не сме повлияни от събитията в Хонконг и протестното движение в социалните мрежи.

Етикети: кино , Мулан , Лиу Ифей
22:23 | 27 Септември 2020 г.

В 13 области в страната се проведоха частични мест...

22:23 | 27 Септември 2020 г.
Днес гласуваха хората в 21 населени места.   В 13 области в страната се проведоха частични местни избори. А в секциите зарад...
22:10 | 27 Септември 2020 г.

Ултрамаратонец тегли двутонен пикап 27 часа подред...

22:10 | 27 Септември 2020 г.
Ултрамаратонецът Краси Георгиев надделя над новото си предизвикателство. Той тегли двутонен пикап в продължение на 27 часа.   ...
Орлов мост
21:54 | 27 Септември 2020 г.

Протестен митинг-концерт блокира кръстовището на "...

21:54 | 27 Септември 2020 г.
Митинг-концерт, под надслов “Бъдеще за България - бъдеще за младите", блокира кръстовището на "Орлов мост". Проявата...
21:50 | 27 Септември 2020 г.

Ужас в Нагорни Карабах - огън с дронове, танкове и...

21:50 | 27 Септември 2020 г.
Тази сутрин между Азербайджан и Армения отново пламна датиращ от десетилетия конфликт за Нагорни Карабах, населен с арменци район. Съобще...
влюбени
21:36 | 27 Септември 2020 г.

Съседи, запознали се на балкона в изолацията, се с...

21:36 | 27 Септември 2020 г.
Двама съседи, които се запознават по принуда, докато единственото им забавление е да гледат през балкона, се сгодиха в Италия. 38-год...
21:18 | 27 Септември 2020 г.

Oще 50 000 евро са нужни за спасяването на живота ...

21:18 | 27 Септември 2020 г.
50 хиляди евро – толкова са необходими за да се върнат усмивките на лицето на Сияна и нейната майка. Момиченцето, което днес с...

гледай на живо

28.09.2020
  • в момента