Освободиха невинен, обвинен в убийство след близо 9 г. под домашен арест

Според прокуратурата макар и с ампутирана ръка, пребил до смърт мъж, въпреки че в експертизата е посочено: убийство с ръце

присъда, чукче, съд
Източник: Pixabay

Едноръкият музикант Владимир Илиев твърдеше, че е осъден за убийство, което не е извършил. Това поне сочат доказателствата по случая и самопризнанията на истинските извършители. Историята вече има своето продължение, пише NOVA.
 
След близо 8 години затвор и 2 години домашен арест, Владимир е на свобода. Това се случи след двегодишна битка. След няколко дни Върховният съд трябва да реши невинен ли е Владимир, защото след като се запозна с материалите по делото, главният прокурор Иван Гешев поиска делото да бъде възобновено и Владимир да бъде оневинен.
 
Да лежиш 8 години в затвора за убийство, за което няма доказателства, че си извършил. И да не губиш вяра, че истината един ден ще излезе наяве. Това е историята на Владимир Илиев.
 
 
Всичко започва на 1 ноември 2010  година, когато късно вечерта  54-годишният приятел на Владимир - Йордан Йорданов по прякор Лудия е намерен мъртъв в локва кръв пред дома му. 
 
Починал е заради тежки травми по главата и тялото след удари с тъп предмет. Цялата полиция е на крак. Задържани са 15 души. Сред тях и едноръкият музикант Владимир. 
 
Протоколът от разпита на Владимир е съставен за 5 минути, защото всички бързат да обявят убийството за разплетено, а случаят за приключен. Според прокуратурата във Велико Търново Илиев, макар и с ампутирана ръка, пребил до смърт Даньо Лудия, въпреки че в експертизата е посочено: убийство с ръце. А дори близките на Йордан не вярват, че Владимир е убиецът.
 
Окръжният съд във Велико Търново след разпити на свидетели и няколко експертизи обявява, че Илиев е невинен. Следва обаче протест на прокуратурата. През 2013 година Върховния касационен съд  потвърждава 12-годишната присъда, постановена от Апелативния съд във Велико Търново. Той трябва да плати също 240 000 лева на близките на убития.
 
В края на 2018 година обаче следват нови разкрития на двама търновски криминалисти и справедливостта е на път да възтържествува. Полицията и прокуратурата проявяват интерес, защото Владимир пуска поредната си жалба до окръжния прокурор на Велико Търново - тогава Емил Денев.
 
Идват и подозренията, че до убийството в Куцина се е стигнало заради любовен триъгълник. Съпругата на убития Йорданов Мария тайно имала връзка с англичанина Малкълм Райс Шейн, който накупил няколко къщи в района.
 
Мария и Малкълм са разпитани пред полиграф и правят самопризнания. Пръв не издържа британецът. И прави пълни самопризнания, че е извършил убийството. Пред полиграфа и Мария признава, че е съучастник в престъплението.
 
Няколко месеца след погребението на Йорданов Мария и Малкълм заживяват заедно. Към днешна дата имат две деца. С тях живее и синът на Мария от брака й с убития Йордан.
 
Няколко дни след направените самопризнания Мария и Шейн обаче се отричат от тях и разследването зацикля, а случаят обявен за приключен. 
 
През годините Владимир Илиев е сезирал всички институции в страната ни. През последната година и половина го прави и екипът ни. Така случая стига до главния прокурор Иван Гешев.
 
Главна прокуратура прие постановлението на ВКП и постанови на окръжния прокурор на Велико Търново да изготви искане за възобновяване на делото срещу Владимир Илиев. 
Марияна Николова
16:13 | 24 Септември 2020 г.

Вицепремиерът Марияна Николова проведе работна сре...

16:13 | 24 Септември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с председателя на Управителния съвет на Българската асоциация ...
Красен Кралев
16:12 | 24 Септември 2020 г.

Отварят спортните зали за публика от 1 октомври

16:12 | 24 Септември 2020 г.
Спортните зали у нас най-вероятно ще бъдат отворени за публика от 1 октомври, разкри министърът на младежта и спорта Красен Кралев. &...
дете Якоруда
15:54 | 24 Септември 2020 г.

Детето от Якоруда е открито

15:54 | 24 Септември 2020 г.
Изчезналото снощи дете - Мехмед на две години и половина, е открит жив и здрав в село Бунцево, над Якоруда, предаде БГНЕС. Детето изч...
Павлинка Дупчева
15:51 | 24 Септември 2020 г.

Всичко за социалните помощи - кой има право на тях...

15:51 | 24 Септември 2020 г.
Къде и как се подават заявления за социална помощ? По темата в предаването "Социална мрежа" говори Павлинка Дупчева, гл. експер...
15:42 | 24 Септември 2020 г.

Терзийски: 80 млн. лева глоби са събрани от начало...

15:42 | 24 Септември 2020 г.
Народните представители в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред изслушват министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и дру...
Катастрофа пред Президентстсвото
15:41 | 24 Септември 2020 г.

Катастрофа на бул. „Цар Освободител” в София

15:41 | 24 Септември 2020 г.
Верижна катастрофа пред президентството. Три автомобила се сблъскаха пред президентството на бул. „Цар Освободител”, предаде ...

гледай на живо

24.09.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини
 • 17:20
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия