Направи си сам: Прясна пъстърва със Салса Верде (СНИМКИ)

Вкусната риба не трябва да е привилегия само на най-добрите майстор готвачи

Прясна пъстърва със Салса Верде 1
Източник: Канал 3

Прясна пъстърва със Салса Верде 1

Днешната рецепта е посветена на една от най-достъпните и разпространени сладководни риби у нас - пъстървата. Именно по тази причина гозбичката се нарича „Прясна пъстърва със Салса Верде“. И преди да сте решили, че въпросната салса е нещо чак толкова специално, ще това е един обикновен сос за риба със по-префърцунено наименование.

Необходими оръдия на труда:

  • Дъска за рязане
  • Домакински нож
  • Електрическа скара/Оребрен тиган
  • Хартия за печене
  • Плитка тепсия
  • Купичка

Тук може да откриете още любопитни новини!

Необходими продукти:

  • Прясна пъстърва (около 400 г)
  • Зехтин
  • Пресен босилек
  • Пресен магданоз
  • Чесън
  • Лимон
  • Каперси
  • Сол и пипер

Общо време за приготвяне и цена:

  • 40 мин. със заготовката
  • 10 лв. за порция

Начин на приготвяне:

  1. Заготовката винаги е най-важната част, ако цените времето си. Затова преди да преминете към същинското готвене е важно да си подредите всичко необходимо пред вас и да подредите съставките по реда на използване. Салцата Верде се прави по два начина - надробена на едро и смляна на пасатор. Ние сме привърженици повече на едрото, защото винаги придобива по-красив външен вид, а на всички ни е известно, че човек първо се храни с очите, а едва след това с езика. Използвайте дъската и кухненския нож, за да накълцате половин връзка магданоз и десетина листенца босилек. След това нарежете на филийки 1-2 скилидки чесън. Каперсите надробете на малки парченца, но така, че да си личи, каква е в чинията. Сложете подправките в купичката и върху тях изцедете сока на половин лимон, като се стараете да махате семките от плода. После добавете 3-4 супени лъжици зехтин и разбъркайте старателно, докато едрите подправки оберат течността.
  2. Време е да извадите пъстървата от хладилника и да я измиете, защото рибата винаги има нужда от едно последно почистване преди да преминете към готвенето ѝ. Сложете я отново върху дъската и с ножа направете вертикални разрези от двете страни, колкото да отворите месцето под кожата. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.
  3. Преместете рибата върху хартия за печене и след това е време да използвате салсата, като напълните рибата отвътре с 1/3 от нея. Останалите 2/3 трябва да отидат от едната страна на пъстървата и от другата, така че да влезе съдържание и в направените разрези.
  4. Включете скарата или загрейте оребрения тиган, в зависимост от това с какво разполагате у дома. Когато сложите рибата да се пече, не се притеснявайте за хартията за печене, защото няма как да се запали, както предвижда и самото ѝ име. Целта на хартията е да не залепне рибата за съда, в който печете. Отделете по 5 мин. на всяка страна, като междувременно сте включили фурната да загрява на 180°C.
  5. Когато печенето на скарата приключи, преместете рибата в плитката тепсия и я запечете за още 15 мин. във фурната.
  6. Препоръчваме да сервирате Прясната пъстърва със Салса Верде със салата от варен картон и чаша бяло вино.
22:11 | 19 Септември 2020 г.

Посолството с послание за 117 години дипломатическ...

22:11 | 19 Септември 2020 г.
Днес се навършват 117 години от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати.   ...
Октоберфест в Мюнхен 16
22:04 | 19 Септември 2020 г.

Октоберфест в Мюнхен се провежда при строги ограни...

22:04 | 19 Септември 2020 г.
Тържествата за Октоберфест започнаха в Мюнхен с традиционните наздравици с бира, но тази година фестивалът не протича както обикновено по...
Берое-Черно море
22:00 | 19 Септември 2020 г.

Берое разби Черно море в Стара Загора (ВИДЕО)

22:00 | 19 Септември 2020 г.
„Берое“ победи напълно заслужено „Черно море“ с 4:0 в мач от 6 кръг на efbet Лига. „Зелено-белите&ldquo...
21:47 | 19 Септември 2020 г.

Научен екип с българин изолира молекула, блокираща...

21:47 | 19 Септември 2020 г.
Учени от медицинския факултет на университета в Питсбърг, ръководени от българин, са изолирали най-малката до момента биологична молекула...
Беларус
21:30 | 19 Септември 2020 г.

Полицията в Минск прибра стотици протестиращи жени...

21:30 | 19 Септември 2020 г.
В събота полицията за борба с безредиците задържа стотици жени, вкарвайки много от тях във фургони, докато протестиращите от опозицията п...
21:14 | 19 Септември 2020 г.

Георги Свиленски: На следващите избори БСП ще бъде...

21:14 | 19 Септември 2020 г.
"Аз не само гласувах за Нинова, а изявих подкрепата си месец и половина преди избора, оттегляйки се от надпреварата. Призовах и моит...

гледай на живо

19.09.2020
  • в момента
    Парламентът на фокус
  • 22:30
    "Холивуд" с Ивелина Кунчева
  • 23:00
    "Спорт в обектива" - извънредно