Жена си разходи тигърчето в мола (Снимка)

бенгалски тигър
Източник: БГНЕС

бенгалски тигър

Появата на жена, водеща бенгалско тигърче като домашен любимец в търговски център, предизвика изненада и възмущение за мнозина в Мексико този понеделник.

Снимки, споделени в социалните мрежи, показват как жената държи животното на каишка в коридорите на търговския център Антара, в ексклузивния район Поланко в Мексико Сити.

За случая е съобщено в медиите на страната от поредица съобщения в Twitter от потребител на социалната мрежа Заира М., която изрази загриженост относно присъствието на животното: „Ясно е, че не се предвиждат рисковете, които това предполага ", пише тя.

Жената е видяла поста ми и имаше наглостта да ми пише, че не е незаконно. Когато отговорих, тя изтри коментара си и ме блокира. Намерих обаче още снимки на животното, написа Заира М в неделя.

Предполагаемата собственичка на тигъра, която се идентифицира като Мина Аяла, публикува временно видео в Instagram, в което е видяна в компанията на тигърче.

В друга публикация тя пише: "Как се зароди моето стъклено поколение? Днес обидихте ли се от нещо?"

Федералният прокурор за защита на околната среда (Profepa) посочи, че „вече разследва фактите“ и поиска подкрепа, за да получи повече информация по случая.

Още новини от България и света четете тук

В разговора, който случаят породи в социалните мрежи, имаше препратка към друга жалба в Twitter, в която се вижда, че тигърче е манипулирано извън друг търговски център, в същия квартал на Поланко. Твърди се, че е същото животно.

Въпреки че Zaira M. цитира официалния стандарт NOM-059-SEMARNAT-2010 за защита на местните мексикански видове, бенгалският тигър (Panthera tigris tigris) не е включен в забраната за притежание.

Сред котките в списъка е ягуарът (Panthera onca), който може да бъде известен като "тигър", но не е този, който се появява на снимките.

Според вестник El Universal, собственикът на тигъра е отговорил на критиките в Instagram със съобщение, което е изтрито скоро след това: „Екзотични животни се придобиват в Мексико чрез официални продавачи на екзотични животни, които удостоверяват, че са родени в плен ".

Profepa посочва на уебсайта си, че за да имате екзотично животно вкъщи в Мексико, трябва да поискате разрешение да живеете с него и то може да бъде държано само при определени условия и затворено.

С цел да се предотвратят и сведат до минимум негативните ефекти върху биологичните и екологичните процеси, както и заместването или изместването на популации от местни видове, които се разпространяват естествено , е строго забранено пускането им в естествена среда, казва институция.

Агенцията посочва, че "тези екземпляри от видове, които поради тяхното естество, в случай на неадекватно управление или събитие, което излага на риск цивилното население, трябва да бъдат преместени от Semarnat (Министерство на околната среда и природните ресурси)".

Летисия Варела, депутат и активист за защита на животните, заяви в профила си в Twitter, че Profepa вече анализира „как е придобита и кой е разрешил процедурата“.

 

Христо Терзийски
19:09 | 01 Октомври 2020 г.

Terziyski: BGN 80 million from fines have been col...

19:09 | 01 Октомври 2020 г.
MPs of the Committee on the Internal Security and Public Order heard out the Minister of Interior Hristo Terziyski. "We tabled a...
Георги Кабаков
18:58 | 01 Октомври 2020 г.

БФС с критична позиция към българските съдии

18:58 | 01 Октомври 2020 г.
Ръководството на БФС излезе с критична позиция спрямо съдиите в българското първенство и подчерта, че при техни грешки те ще трябва да са...
Летище Хийтроу
18:39 | 01 Октомври 2020 г.

Лондон обмисля нечовешки условия за мигрантите

18:39 | 01 Октомври 2020 г.
Британското правителство се бори с това как да се справи с неотдавнашния скок на нередовната миграция през Ламанша, но съобщенията за въз...
Музика
18:27 | 01 Октомври 2020 г.

Живеещите в блокове ще могат да искат измерване на...

18:27 | 01 Октомври 2020 г.
Живеещи в жилищни блокове ще могат да искат измерване на нивата на шум, ако в блока има шумни търговски обекти и такива, които осигуряват...
Червен телефон
18:10 | 01 Октомври 2020 г.

Гърция и Турция с гореща линия за избягване на инц...

18:10 | 01 Октомври 2020 г.
Гърция и Турция създадоха военна гореща линия, за да избегнат случайни сблъсъци в Източното Средиземноморие, където те са в конфликт зара...
Ваксина
18:04 | 01 Октомври 2020 г.

МЗ: Ваксината срещу COVID-19 няма да бъде включена...

18:04 | 01 Октомври 2020 г.
Ваксината срещу COVID-19 ще бъде безплатна, доброволна и няма да бъде включвана в имунизационния календар. Това заяви министърът на здрав...

гледай на живо

01.10.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива