Ангелов освободи Съвета на директорите в болницата за рехабилитация в "Овча купел"

За изпълнителен директор на лечебното заведение ще бъде определена д-р Гергана Тодорова

Костадин Ангелов
Източник: Канал 3

Костадин Ангелов

Министър Костадин Ангелов, в качеството си на принципал на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, ЕАД в "Овча Купел", освободи настоящия Съвет на директорите на лечебното заведение и назначи нов Съвет в състав: д-р Гергана Тодорова, Даниела Цекова и Поля Бузова, съобщиха от Министерството на здравеопазавнето.
 
За изпълнителен директор на лечебното заведение ще бъде определена д-р Гергана Тодорова – лекар с богат административен и управленски опит в системата на здравеопазването, специалист по детска кардиология, здравен мениджмънт и социална медицина.
 
Припомняме, че проблемите в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, намираща се в столичния квартал "Овча купел", се задълбочаваха години наред.
 
Последно през март 2019 г. служители на лечебното заведение алармираха до БГНЕС, че болницата още тогава е с над 200 хил. лева натрупани задължения, а на доставчиците ѝ не е заплащано повече от 5 месеца.
 
 
Персоналът на болницата се страхуваше, че няма да има пари за заплати, както и че предстоят сериозни съкращения. Според тях настоящото ръководство, което бе изпратено да "спасяване на болницата” я е докарало до фалит.
 
За лекарите още по-притеснителен е фактът, че икономическият директор Петрана Лалева е напуснала болницата и е отишла да "спасява” друго държавно заведение – по данни на служителите, болницата по хематология.
 
Настоящият изпълнителен директор пък почти не се е явявал на работа и персоналът беше сериозно обезпокоен, че извършената рокада преди по-малко от година за смяна на директора е целенасочена не поради лошо финансово състояние, а за да бъде облагодетелствана Столична община с апетитните имоти на болницата, като с бездействието си настоящото ръководство я е докарало пред умишлен фалит.
 
През месец октомври 2018 г. пациенти на лечебното заведение съобщиха, че в нарушение на Националния рамков договор за медицински дейности, както и на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, на тях им се събира такса "Резервация" в размер на 35 лв. Освен, че се оказва незаконна, тази такса трябва да се заплати при плануването на хоспитализация на пациента и не подлежи на връщане в случай, че той не бъде хоспитализиран.
 
През 2017 г. пък стартира процедура по намаляване на капитала на болницата, с което се отнема собствеността от имоти в кв. "Горна баня” и минералната баня в "Овча купел”. На 6 септември 2017 г. неизвестни лица дори предизвикаха пожар в изоставената баня, която е паметник на културата.
 
През януари 2018 г. Столична община даде заявка да се създаде общ център за изследване на лечебните свойства на минералните води в сградата на банята в "Овча купел", в бивш ресторант в Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" и в друга сграда на университета на ул. "Гурко”. Това бе предвидено в проект за център за върхови постижения на консорциум, който е бил одобрен за финансиране в размер на 29.8 млн. лв. по компонент "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".
 
До какво ще доведе смяната на ръководството на болницата времето ще покаже. 
22:23 | 27 Септември 2020 г.

В 13 области в страната се проведоха частични мест...

22:23 | 27 Септември 2020 г.
Днес гласуваха хората в 21 населени места.   В 13 области в страната се проведоха частични местни избори. А в секциите зарад...
22:10 | 27 Септември 2020 г.

Ултрамаратонец тегли двутонен пикап 27 часа подред...

22:10 | 27 Септември 2020 г.
Ултрамаратонецът Краси Георгиев надделя над новото си предизвикателство. Той тегли двутонен пикап в продължение на 27 часа.   ...
Орлов мост
21:54 | 27 Септември 2020 г.

Протестен митинг-концерт блокира кръстовището на "...

21:54 | 27 Септември 2020 г.
Митинг-концерт, под надслов “Бъдеще за България - бъдеще за младите", блокира кръстовището на "Орлов мост". Проявата...
21:50 | 27 Септември 2020 г.

Ужас в Нагорни Карабах - огън с дронове, танкове и...

21:50 | 27 Септември 2020 г.
Тази сутрин между Азербайджан и Армения отново пламна датиращ от десетилетия конфликт за Нагорни Карабах, населен с арменци район. Съобще...
влюбени
21:36 | 27 Септември 2020 г.

Съседи, запознали се на балкона в изолацията, се с...

21:36 | 27 Септември 2020 г.
Двама съседи, които се запознават по принуда, докато единственото им забавление е да гледат през балкона, се сгодиха в Италия. 38-год...
21:18 | 27 Септември 2020 г.

Oще 50 000 евро са нужни за спасяването на живота ...

21:18 | 27 Септември 2020 г.
50 хиляди евро – толкова са необходими за да се върнат усмивките на лицето на Сияна и нейната майка. Момиченцето, което днес с...

гледай на живо

28.09.2020
  • в момента