Колесникова скъсала паспорта си на границата с Украйна, за да не бъде принудена да напусне страната

Нейните сподвижници Антон Родненков и Иван Кравцов казват, че са били експулсирани от службите за сигурност на страната

Колесникова
Източник: БГНЕС

Колесникова

Опозиционната фигура на Беларус Мария Колесникова скъса паспорта си на границата с Украйна, за да не бъде принудена да напусне страната, съобщава Евронюз.
 
Нейните сподвижници Антон Родненков и Иван Кравцов казват, че са били експулсирани от службите за сигурност на страната. Но Родненков и Кравцов, също членове на опозиционното движение на Беларус, заявиха, че Колесникова е оказала съпротива.
 
"Тя беше принудително притисната на задната седалка, но извика, че не отива никъде", каза Родненков на пресконференция в Украйна. "Когато видя паспорта си, който беше в колата, тя веднага го скъса и го изхвърли през прозореца."
 
 
Колесникова, член на координационния съвет на опозицията, създаден, за да улесни преговорите с дългогодишния президент Александър Лукашенко за преход на властта, беше задържана в понеделник в столицата Минск.
 
Във вторник тримата били откарани до границата, където властите им наредили да преминат в Украйна. Колесникова отказала и останала от белоруската страна на границата под ареста на беларуските власти. Но Родненков и Кравцов преминали в Украйна.
 
"Мария Колесникова е герой. След 12 часа разпит - не е ясно къде - тя продължи да иска справедливост, да изисква адвокат. Тогава тя беше отведена от специалните служби. Когато Мария беше на границата, тя скъса паспорта си, така че нямаше законова възможност да замине за чужбина. Това беше много умно решение", каза Родненков.
 
Припомняме, че по-рано през деня Беларуският държавен граничен комитет потвърди пред Sputnik, че Колесникова, Иван Кравцов и Антон Родненков от координационния съвет са преминали граничен контрол на границата с Украйна.
 
Според Агенцията за телевизионни новини Родненков и Кравцов са успели да преминат в Украйна, докато Колесникова не е успяла да напусне страната и е задържана на границата. Агенцията също така съобщи, че "бегълците" за малко не прегазили с колата си служител на граничните служби.
 
Максим Знак, член на президиума на координационния съвет, заяви пред Sputnik, че Колесникова няма намерение да напуска Беларус.
 
"Тя със сигурност не е имала планове да напусне... Нямам официална информация за местонахождението й", каза Знак и добави, че никога не е чувал, че за Колесникова е имало някакви ограничения за пътуване.
 
Политикът призна, че е изненадан от новината за напускането на Колесникова и нейните съмишленици.
 
"Защо Украйна?... Действията ми се струват непоследователни. Ако са преминали граничните и митническите проверки, как биха могли да са избягали, а след това да бъдат задържани от беларуски гранични служители? Не разбирам процедурата", каза Знак.
 
Опозиционният съвет съобщи в понеделник, че се провеждат издирвания за Колесникова, Кравцов и Родненков, които изчезнаха от публичното пространство. Знак каза, че Колесникова е била отвлечена от неизвестни в центъра на Минск, но беларуското вътрешно министерство, Държавният граничен комитет и полицията в Минск съобщиха, че нямат информация за задържания на опозиционните политици.
кучета
22:10 | 23 Септември 2020 г.

Кучета тестват за коронавирус на летището в Хелзин...

22:10 | 23 Септември 2020 г.
На летището в Хелзинки са назначени кучета като част от финландски пилотен проект за ранно откриване на коронавирус при хора. Този алтерн...
21:57 | 23 Септември 2020 г.

Как подстрижката може да пребори замърсяването на ...

21:57 | 23 Септември 2020 г.
Вярвате ли, че дори простото посещение при фризьора ви може да ви превърне в борец срещу замърсяването на околната среда? Не, не е шега, ...
Красимир Балъков
21:56 | 23 Септември 2020 г.

Краси Балъков ексклузивно пред Канал 3 за план А и...

21:56 | 23 Септември 2020 г.
Главният мениджър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков е убеден, че неговият тим ще започне в най-скоро време да играе по-добре и да печели пове...
21:49 | 23 Септември 2020 г.

МВнР обяви руските дипломати-шпиони за персона нон...

21:49 | 23 Септември 2020 г.
Министерството на външните работи обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство е уведомено с ...
Факултета
21:43 | 23 Септември 2020 г.

Недоволство във "Факултета" заради първата жилищна...

21:43 | 23 Септември 2020 г.
Напрежение в столичния квартал "Факултета". Причината е, че първата жилищна сграда от морски контейнери е готова, съобщи NOVA. ...
линейка
21:25 | 23 Септември 2020 г.

14-годишно момче е с комоцио, блъснато от кола в Л...

21:25 | 23 Септември 2020 г.
14-годишно момче - пешеходец, е в болница, след като е блъснато от автомобил в района на тунела в ж. к. "Люлин" в столицата. ...

гледай на живо

24.09.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:20
  Парламентът на живо