Ирански спортист пред екзекуция

Той е обвинен в убийството на служител по сигурността по време на антиправителствени протести

Екзекуция
Източник: Pixabay

Екзекуция

"Наистина сме на една минута от полунощ", казва Брендън Шваб, изпълнителен директор на Световната асоциация на играчите, която представлява 85 000 професионални спортисти, описвайки ситуацията, с която се сблъсква Навид Афкари.

Афкари, ирански борец класически стил е на път да бъде екзекутиран в страната си, след като бе признат за виновен за убийството на служител по сигурността по време на антиправителствен протест, съобщава BBC.

Мнозина твърдят, че обвиненията срещу спортиста са били фалшифицирани и че екзекуцията му се използва като урок срещу несъгласието в Иран.

В аудиозапис, изведен тайно от затвора, където е държан, Афкари казва, че е бил измъчван и принуден да признае за престъплението.

Тук може да откриете още новини от света!

Предстоящата екзекуция на бореца предизвика глобална кампания от спортисти, международни организации и световни лидери, поискали помилване.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter: „За лидерите на Иран бихме били много благодарни, ако пощадите живота на този млад мъж и не го екзекутирате“.

Представители на правителствата на Великобритания и Германия се присъединиха към това искане, както и директори на спортни организации и няколко видни бойци и мъже, регистрирали своето противопоставяне на екзекуцията в социалните мрежи.

Кой е Навид Афкари?

27-годишният Афкари практикува класическа борба, която е олимпийска дисциплина и е много популярен спорт в Иран.

Въпреки че не е представял страната си на олимпийски игри, той печели медали в различни турнири в своя град Шираз, както и в други международни събития.

Според Ню Йорк Таймс славата му като борец е наистина местна и международната му известност се дължи повече на световната реакция, която е причинила присъдата му.

В какво го обвиняват?

Според властите Афкари и двамата му братя - Навид и Хабиб са се присъединили към улична демонстрация в Шираз срещу правителството през август 2018 г.

Същата година има редица протести в цялата страна, включително в столицата Техеран, срещу влошената икономика, строгите ислямски закони и намаляването на водата.

Малко след демонстрацията в Шираз на 17 септември агенти на държавната сигурност арестуват Афкари с един от братята му в дома им. Другият е арестуван три месеца по-късно.

Тримата са обвинени във водене на война срещу държавата, в корупция и във формиране на антиреволюционна група за участие в протестите.

По-специално, Навид Афкари е обвинен, че е намушкал служител по сигурността на по време на бунтовете.

Навид получава смъртна присъда, докато братята му са осъдени на 54 и 27 години затвор. Според хуманитарната организация International Observatory, тримата са получили 74 удара с камшик.

Какво се казва в обвинението?

Смъртната присъда на боеца беше потвърдена от Върховния съд на Иран, въпреки протестите, че признанието му е било принудено чрез изтезания.

След репортажа в Ню Йорк Таймс за бореца една от фигурите, която започна да иска отмяна на присъдата, беше Дейна Уайт, директор на UFC, компанията, която популяризира шампионатите по бойни изкуства.

Във видеоклип Уайт призова президента Тръмп да се присъедини към искането за помилване, което той направи чрез Twitter, отбелязвайки, че Афкари протестира само срещу влошаващата се икономическа ситуация и инфлацията в тази страна.

Малко след това иранските власти излъчиха по държавната телевизия видеоклип, в който се твърди, че борецът е признал, че е намушкал Хасан Тюркман, служител на полицията в Шираз.

На кадрите се вижда как Афкари прави прободни жестове с ръка по време на полицейска възстановка на престъплението.

В изтекъл запис обаче Афкари уверява, че признанието му е било принудително след „най-тежките физически и психологически изтезания“.

Според International Observatory, Афкари казва, че е бил подложен на медицински преглед, който доказва че нараняванията са причинени от изтезания.

Доказателствата са налице, ако съдът иска да ги разследва. По този проклет случай няма нито йота доказателства, които да показват, че съм виновен,

Въпреки жалбите на боеца и международните призиви за помилване, през последните дни иранското правителство даде да се разбере, че ще изпълни екзекуцията.

Еманюел Макрон
22:00 | 22 Септември 2020 г.

Макрон пред ООН: Светът не трябва да е доминиран о...

22:00 | 22 Септември 2020 г.
Световните лидери не трябва да позволяват да бъдат доминирани от геополитическата борба за влияние между САЩ и Китай, заяви френският пре...
Си Дзинпин
21:45 | 22 Септември 2020 г.

Си Дзинпин пред ООН: Пандемията от COVID-19 не бив...

21:45 | 22 Септември 2020 г.
В речта си пред ООН днес китайският президент Си Дзинпин решително защити политиката на официален Пекин и предупреди, че неподходящият от...
Доналд Тръмп
21:22 | 22 Септември 2020 г.

Тръмп пред ООН: Основата за сътрудничество е грижа...

21:22 | 22 Септември 2020 г.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обърна днес във виртуален формат към 75-ото Общо събрание на ООН, което започна тази седмица в Ню Йорк...
Бруно Акрапович
21:15 | 22 Септември 2020 г.

Акрапович пред Канал 3: Моуриньо хареса Чико, футб...

21:15 | 22 Септември 2020 г.
Жозе Моуриньо си е харесал няколко футболисти на Локомотив Пловдив след мача между „смърфовете” и Тотнъм в Лига Европа. Това ...
Владимир Путин
21:12 | 22 Септември 2020 г.

Путин пред ООН: Достъпна ваксина и забрана на оръж...

21:12 | 22 Септември 2020 г.
Руският президент Владимир Путин говори днес пред 75-ата сесия на Общото събрание на ООН. Той постави акцент върху осигуряване на масов д...
Доц. Михаил Груев
21:10 | 22 Септември 2020 г.

Защо през Комунизма Денят на независимостта не е п...

21:10 | 22 Септември 2020 г.
112 години след онзи заветен 22 септември България продължава да е независима държава, която има своето заслужено място на картата на Евр...

гледай на живо

23.09.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:20
  Другото лице