Полицейски шеф в Пакистан се опитва да вмени вина на изнасилена жена

В петък в градовете в Пакистан бяха планирани протести, а коментарите на Шейх предизвикаха искания за оставката му

изнасилване, побой
Източник: pixabay.com

Шеф на пакистанската полиция се сблъска с нарастващо негодувание, след като изглежда, че се опитва да вмени вина на жертвата на предполагаемо групово изнасилване, защото тя шофирала през нощта сама, без мъж до нея.

Противоречието започна, след като жена заяви, че била нападната и изнасилена от множество мъже пред двете си деца, когато колата й е свършила гориво извън града късно в сряда.

Началникът на полицията в Лахор Умар Шейх неколкократно порицава жертвата за шофиране без мъж през нощта, докато говори пред медиите за инцидента, добавяйки, че никой в пакистанското общество няма да „позволи на сестрите и дъщерите си да пътуват сами толкова късно“.

Шейх продължи, че жертвата - жителка на Франция - вероятно „е приела, че пакистанското общество е също толкова безопасно“, колкото и нейната родна страна.

Министърът на правата на човека Ширин Мазари заяви, че неговите забележки са неприемливи.

"Нищо никога не може да даде рационално обяснение на престъплението изнасилване", добави тя.

Още новини от света и България четете тук

Адвокатът и активист за правата на жените Хадиджа Сидики заяви пред Франс прес, че коментарите на Шейх са част от "много разрастваща се" култура на обвиняване на жертвите в Пакистан.

В петък в градовете в Пакистан бяха планирани протести, а коментарите на Шейх предизвикаха искания за оставката му.

"Ядосани сме, искаме отстраняването му и искаме неговото извинение", каза Нигхат Татко, активист за правата на жените и един от организаторите на ежегоден марш за правата на жените в Лахор.

Голяма част от консервативен Пакистан живее по патриархален „кодекс на честта“, който систематизира потисничеството на жените, като им пречи, например, да изберат собствения си съпруг или да работят извън дома.

Активистите осъдиха широко разпространеното, понякога смъртоносно насилие от мъже - обикновено мъже роднини - срещу жени, които нарушават тези табута.

Всяка година около хиляда пакистански жени биват убивани в убийства на честта - при които жертвата, обикновено жена, е убита от роднина за това, че е посрамила семейството.

 

Жако
21:32 | 30 Септември 2020 г.

Разделиха група папагали в зоологическа градина, з...

21:32 | 30 Септември 2020 г.
Били, Ерик, Тайсън, Джейд и Елси повече едва ли ще бъдат събрани заедно в зоологическата градина в Линкълншайър, Великобритания, след кат...
Джевдет Чакъров
21:00 | 30 Септември 2020 г.

Джевдет Чакъров: Трябва да се отнесем сериозно към...

21:00 | 30 Септември 2020 г.
Докладът за върховенството на закона в страните-членки на Европейския съюз, изготвен от Европейската комисия, беше публикуван по-рано дне...
Кости
20:57 | 30 Септември 2020 г.

Откриха в дома на британски хирург хиляди човешки ...

20:57 | 30 Септември 2020 г.
Известен британски хирург, който лекува политици, спортисти и известни личности, тайно е събирал човешки кости, съобщава „Индипендъ...
Сирена
20:41 | 30 Септември 2020 г.

Тестват системата за ранно предупреждаване и опове...

20:41 | 30 Септември 2020 г.
На 1 октомври в 11.00 часа ще бъде реално задействана системата за ранно предупреждаване и оповестяване на населението чрез излъчване на ...
Джеймс Каан и Марлон Брандо
20:28 | 30 Септември 2020 г.

Домашно кино: Оскар Исаак и Джейк Гиленхаал ще игр...

20:28 | 30 Септември 2020 г.
Когато говорим, че в Холивуд липсват свежи идеи, имаме предвид точно това. Ето, че сега живеем във времена, в които тръпнем в очакване, з...
Протест пред Съдебната палата
20:06 | 30 Септември 2020 г.

Ден 84: Два протеста се провеждат в София

20:06 | 30 Септември 2020 г.
Нов протест пред Съдебната палата в София. От „Правосъдие за всеки” се събраха на демонстрация под надслов „Да изчистим...

гледай на живо

30.09.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини