Гърция предоставя палатки на мигрантите на Лесбос, местните жители са против

Бежанският лагер бе напълно унищожен в пожарите през седмицата

Бежанци от Мория
Източник: БГНЕС

Бежанци от Мория

Гърция започна днес да разпъва палатки за хилядите мигранти, останали без подслон на остров Лесбос, след като пожар унищожи най-големия бежански лагер в Гърция, пише „Катимерини“.

Повече от 12 000 бивши обитатели на известния пренаселен лагер Мория, които сега лагеруват в полето и край пътя без храна и вода, са застрашени от възможно разпространение на коронавирус. Това прави необходимостта от намиране на решение все по-належаща.

Поради нарастващия сред жителите на острова гръцкото правителство е принудено да действа внимателно. Лесбос е разположен на няколко километра от турския бряг и на практика се намира на първа линия при пристигането на мигрантите в Европа.

Тук може да откриете още новини от света!

В Мория е ужасно“, заяви пред „Ройтерс“ Димитрис Курсубас- висш служител, отговорен за миграцията в северните Егейски острови. Според него, пожарът, унищожил лагера, е "трагична възможност" да се намери ново решение.

Искаме всички мигранти да напуснат, по национални причини. Мория приключи, каза той.

Властите не съобщават, къде ще изградят новото временно убежище за мигрантите, надявайки се така да избегнат протестите, които бяха организирани по-рано тази година. Изданието съобщава, че са забелязани хеликоптери, които доставят палатки и други материали, на няколко километра от главното пристанище Митилини.

Гръцките власти казват, че смятат, че огънят в лагера Мория е запален умишлено от мигранти с положителен тест за коронавирус, които не били съгласни с карантината.

Но извънредната ситуация за пореден път подчерта неравномерния отговор на Европа на многогодишната криза, при която повече от един милион мигранти достигнаха бреговете ѝ, бягащи от войните и бедността в Близкия Изток и други региони.

Според Маргаритис Схинас – еврокомисар, отговарящ за миграцията и политиката на убежище, времето на Европа без миграционна политика е изтекло и сега е моментът това да се промени.

Средиземноморски страни като Гърция и Италия, където пристигат повечето мигрантски лодки, отдавна настояват други държави от ЕС да приемат повече търсещи убежище, но Унгария и Полша, наред с други държави, отказват да споделят тежестта.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви в разговор със Схинас, че Франция и Германия са се договорили да приемат повечето от около 400 непълнолетни лица, които са преместени от Лесбос в континенталната част на Гърция.

Споразумение за презаселвания обаче не е постигнато и гръцките власти отказват подобни масови преместване извън Лесбос.

Тук животът среща смъртта“, казва Ефтихия Суджоулци, 64-годишна местна жена, която видяла деца да спят между гробовете.

За мигрантите, които са предимно от Сирия и Афганистан, перспективите са мрачни.

Мория приключи“, казва Зохра, 25-годишна афганистанка. Тя разказва, че са от два дни на път, без вода и храна, а през нощта става много студено.

Световната здравна организация обяви, че изпраща два екипа за спешна медицинска помощ. На острова са докарани 200 000 бързи теста за COVID-19, за да се справят с евентуалното увеличаване на случаите от лагера, който беше поставен под карантина миналата седмица, след като 40-годишен мъж даде положителен тест за коронавирус.

В хаоса след пожара в сряда властите загубиха следите на най-малко 35 души, които са били с положителни проби.

COVID-19
21:51 | 18 Септември 2020 г.

Франция отчете нов рекорд на новозаразените от кор...

21:51 | 18 Септември 2020 г.
Последното денонощие броят на заразените във Франция с коронавирус се е увеличил с 13 215, което е рекорд за времето след отмяната на кар...
PlayStation
21:34 | 18 Септември 2020 г.

Новият PlayStation официално няма да поддържа игри...

21:34 | 18 Септември 2020 г.
Sony официално обяви лошата новина за почитателите на игралните класики, като потвърди, че новата конзола на компанията няма да поддържа ...
Земетресение
21:18 | 18 Септември 2020 г.

Земетресение на остров Крит

21:18 | 18 Септември 2020 г.
Земетресение с магнитуд 5,3 степен е регистрирано тази вечер в 19:28 часа в морската зона южно от остров Крит. Епицентърът му е бил н...
Харви Уайнстийн
21:03 | 18 Септември 2020 г.

Кралица Елизабет II отне почетното звание на Харви...

21:03 | 18 Септември 2020 г.
Ударите по Харви Уайнстийн продължават от всички страни, като поредният е удар по честта, оказана му от Кралица Елизабет II през 2004 г. ...
Проф. Иво Петров и д-р Камен Стойчев
21:00 | 18 Септември 2020 г.

Не може с лека ръка да отхвърляме традиционната ме...

21:00 | 18 Септември 2020 г.
Вече повече от 6 месеца живеем в условия на пандемия и опитът доказва, че медицината не се е развила толкова много, колкото мнозина са си...
COVID-19
20:44 | 18 Септември 2020 г.

Нови по-строги мерки срещу коронавируса в Атина и ...

20:44 | 18 Септември 2020 г.
Гръцките власти обявиха пакет от по-строги мерки за Атина и по-широкия регион на Атика, за да ограничат разпространението на коронавируса...

гледай на живо

19.09.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:10
  Другото лице
 • 07:25
  Имате думата
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано