Над 56 % е активността на вота в БСП, получени са повече от 50 жалби

Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица - на 19-ти септември

бюлетина
Източник: БНР

бюлетина

Членовете на БСП избират днес председател на партията. Това е първият в историята на БСП пряк избор на лидер. Към 15 часа избирателната активност е 56,1 %, съобщават от пресцентъра на социалистите. Общо гласувалите до следобедните часове са 45 435. Изборният ден продължи до 19 часа. 
 
Четирима са кандидатите, които останаха в състезанието - досегашният лидер Корнелия Нинова, заместникът ѝ в партията Кирил Добрев, депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков.
 
Преди два дни Георги Тодоров е подал декларация за отказ от надпреварата и регистрацията му е заличена. Избирателите ще бъдат предупреждавани в избирателната секция, че гласът им за Тодоров ще бъде отчетен като недействителен, пише БНР.
 
От Централната избирателна комисия за избора обявиха, че всички с право на глас са около 80 900. Получени са над 50 жалби, обявиха от ЦИК, като най-честите са: нарушаване на предварителните споразумения в някои от общините, изборните помещения и тяхната подмяна, което е довело до късното започване на изборния ден в дадени секции.
 
Този проблем е отстранен своевременно, заяви председателят на ЦИК Емил Войнов и обяви кога ще има окончателна яснота дали изборът ще приключи с председател на Столетницата:
 
"Най-верятно в утрешния ден ще бъде обявено това, което имаме до момента преброено, а окончателните резултати ще бъдат ясни предполагам, към края на утрешния ден. От шест и половина започва заседание на Централната комисия за провеждане на избора, където ще разгледаме ако има други постъпили жалби и сигнали за нарушения на изборния процес".
 
 
Още в ранните часове основните претенденти за лидерския пост в БСП - Корнелия Нинова и Кирил Добрев, дадоха своя глас. Досегашният председател на БСП Корнелия Нинова сравни надпреварата с маратонска битка и посъветва конкурентите ѝ да бъдат издръжливи.
 
Другият основен претендент лидерската битка за БСП - Кирил Добрев, който упражни вота си в партийния клуб в Нови Искър, заяви, че гласува за силна и единна левица. Той е уверен, че БСП трябва да има нова енергия. 
 
В края на кампанията Жаблянов и Янков призоваха в обща позиция социалистите за неучастие в прекия избор, заради опорочената, по думите им, процедура. Според тях създадената организация е предпоставка за груби манипулации и подмяна на действителния резултат. 
 
80 901 са избирателите в БСП. Според правилата, приети от Националния съвет, изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП, имащи право на глас. Избран ще бъде кандидатът за председател, получил повече от половината действителни гласове.
 
Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица - на 19-ти септември. За 26 септември е насрочено заседание на 50-тия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.

 

Етикети: БСП , избори
кучета
22:10 | 23 Септември 2020 г.

Кучета тестват за коронавирус на летището в Хелзин...

22:10 | 23 Септември 2020 г.
На летището в Хелзинки са назначени кучета като част от финландски пилотен проект за ранно откриване на коронавирус при хора. Този алтерн...
21:57 | 23 Септември 2020 г.

Как подстрижката може да пребори замърсяването на ...

21:57 | 23 Септември 2020 г.
Вярвате ли, че дори простото посещение при фризьора ви може да ви превърне в борец срещу замърсяването на околната среда? Не, не е шега, ...
Красимир Балъков
21:56 | 23 Септември 2020 г.

Краси Балъков ексклузивно пред Канал 3 за план А и...

21:56 | 23 Септември 2020 г.
Главният мениджър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков е убеден, че неговият тим ще започне в най-скоро време да играе по-добре и да печели пове...
21:49 | 23 Септември 2020 г.

МВнР обяви руските дипломати-шпиони за персона нон...

21:49 | 23 Септември 2020 г.
Министерството на външните работи обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство е уведомено с ...
Факултета
21:43 | 23 Септември 2020 г.

Недоволство във "Факултета" заради първата жилищна...

21:43 | 23 Септември 2020 г.
Напрежение в столичния квартал "Факултета". Причината е, че първата жилищна сграда от морски контейнери е готова, съобщи NOVA. ...
линейка
21:25 | 23 Септември 2020 г.

14-годишно момче е с комоцио, блъснато от кола в Л...

21:25 | 23 Септември 2020 г.
14-годишно момче - пешеходец, е в болница, след като е блъснато от автомобил в района на тунела в ж. к. "Люлин" в столицата. ...

гледай на живо

23.09.2020
  • в момента