Постоянен арест за дрогирания шофьор, ударил 12 коли в Айтос

Мъжът бе задържан за срок от 72 часа, но прокуратурата поиска постоянното му задържане

Катастрофа с 11 коли в Айтос 3
Източник: БГНЕС

Катастрофа с 11 коли в Айтос 3

Окръжен съд - Бургас остави за постоянно в ареста шофьорът Кольо от Несебър, причинил катастрофата в Айтос, предаде "Фокус". След тежкия инцидент от 11 септември обвиняемият бе приет за лечение в болница, но днес се яви в съда при гледането на мярката за неотклонение.
 
Мъжът бе задържан за срок от 72 часа, но прокуратурата поиска постоянното му задържане.
 
Съдът прецени, че е налице обосновано предположение на авторство на деянието. Няма данни за опасност за укриване, но има реална опасност от извършване на друго деяние.
 
 
По-рано, по време разглеждане на мярката за неотклонение окръжният прокурор Георги Чинев заяви, че предложената най-тежка мярка за неотклонение е основателна, за което изтъкна няколко довода.
 
Според него по събраните до момента доказателства - данни на свидетели, три протокола и извършена съдебно-медицинска експертиза, касаеща установените телесни повреди на пострадалите, има основателно предположение, че обвиняемият е извършил престъплението. Като друг довод за това предположение прокурор Чинев посочи направения тест с дрегер, отчел положителна проба за наличие на метамфетамин в кръвта на водача.
 
Според държавното обвинение присъдата за това престъпление предвижда от 5 до 20 години "лишаване от свобода", което е друга обосновка за взимане на най-тежката мярка за неотклонение, тъй като в противен случай има вероятност обвиняемият да се укрие.
 
По време на заседанието стана ясно още, че при извършен допълнителен оглед в кабината на товарния автомобил е намерен полиетилен плик, съдържащ амфетамин - метамфетамин. Поради това окръжният прокурор счете, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие с цел да осуети своето наказателно санкциониране.
 
Адвокатите на обвиняемия приеха донякъде за правилни доводите на държавното обвинение, но счетоха, че все пак не са налице основания за взимане на най-тежката мярка за неотклонение. Според адвокат Боев, обвинението е работно и ще претърпи изменения. Той посочи, че все още не подготвена кръвната експертиза, която да доказва, че е имало наличие на наркотични вещества.
 
По думите му шофьорът се е придвижвал със скорост от около 40 км./ч. в момента на инцидента. Той предложи да бъде взета мярка "домашен арест" с поставяме на електронна гривна, докато не бъдат готови експертизите в тяхната цялост.
 
Той изтъкна факта, че обвиняемият е с постоянен адрес в град Несебър, а също така има семейство, за което да се грижи, поради което няма основание да се смята, че той би могъл да се укрие.
 
Адвокат Найденов допълни в защита на обвиняемия, че към момента няма изяснен механизъм на случилото се пътнотранспортно произшествие. Освен това, той посочи, че мъжът не е излизал от страната, поради което няма основание да се счита, че би могъл да се укрие.
 
09:39 | 30 Септември 2020 г.

Стотици хиляди работни места в авиокомпаниите са в...

09:39 | 30 Септември 2020 г.
Стотици хиляди работни места, свързани с въздушните превози са изложени на риск без държавна помощ, предупредиха от редица големи авиоком...
На 8 януари започва изплащането на пенсиите
09:16 | 30 Септември 2020 г.

Изплащането на пенсиите ще е в периода 7-20 октомв...

09:16 | 30 Септември 2020 г.
През октомври 2020 г. за трети месец поред допълнителна сума от 50 лева ще бъде изплатена към пенсиите на около 2 118 000 български пенси...
09:08 | 30 Септември 2020 г.

Срещата на върха на ЕС ще се фокусира върху инциде...

09:08 | 30 Септември 2020 г.
Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз ще обсъдят на срещата на върха на 1-2 октомври ситуацията с Алексей Навалн...
Ангел Кунчев
08:57 | 30 Септември 2020 г.

Доц. Кунчев: Няма да има грипни ваканции, а учене ...

08:57 | 30 Септември 2020 г.
"Няма да има грипни ваканции, а учене в дистанционна среда". Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев п...
Иван Гешев, магистрати
08:51 | 30 Септември 2020 г.

Иван Гешев се срещна с магистрати от Окръжна и Рай...

08:51 | 30 Септември 2020 г.
На 29.09.2020 г., след работната визита в Хасково, главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе среща и с магистратите от О...
08:42 | 30 Септември 2020 г.

Валери Симеонов: Тези по площадите хвърлят яйца, з...

08:42 | 30 Септември 2020 г.
"Естествено, че за оставката ми не може да става и дума. В камбоджанската революция имаше червени кхмери, които разстрелваха всеки, ...

гледай на живо

30.09.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини
 • 10:15
  Парламентът на живо
 • 11:00
  Новини