Защо с възрастта се променя представата ни за времето

време
Източник: pixabay.com

време

Японски учени са установили, че чувствителните към времето неврони в мозъка се износват с годините и нарушават възприятието ни за времето. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Neuroscience, съобщава РИА Новости.

Много хора забелязват, че с възрастта усещането за време се променя - колкото по-напред, толкова по-бързо лети. И се оказва, че това не е субективно усещане.

Резултатите от проучване на японските неврофизиолози Хаяши и Иври от Националния институт по здравеопазване показаха, че невроните на супрамаргиналната извивка (gyrus supramarginalis - SMG) на теменния лоб, които са отговорни за времето в мозъка, с течение на времето се „уморяват“ и започват да изостават от скоростта на работа на други неврони като усещането за време се изкривява: от една страна, на възрастните хора им се струва, че времето „лети“, от друга, те не могат да се впишат в кратки интервали от време за извъриване на определена дейност, защото смятат, че има много време.

Изследователите измерват мозъчната активност на участниците, използвайки функционален ядрено-магнитен резонанс, докато изпълняват задачи, в сравнение с интервали от време.

На здрави възрастни участници за първи път се показва 30 пъти по ред за определен период от време „адаптер“ – сив кръг и се посочва продължителността. Това се нарича процедура за визуална адаптация. След това им се показва тестово изображение и се иска да оценят времето спрямо "адаптера".

Оказа се, че ако продължителността на „адаптера“ е дълга, участниците подценяват времето, а ако е кратко, го надценяват.

Резултатите от ядрено-магнитния резонанс показват, че когато сигналът "адаптер" се задейства многократно, активността на невроните в надмаргиналната извивка намалява и след това участниците допускат грешки във времето си.

Тук може да откриете още любопитни новини!

Авторите отбелязват, че SMG невроните функционално реагират на всеки сигнал. При многократно излагане на стимули с фиксирана продължителност, невроните се уморяват. Същото се случва и с оценката на човек за продължителността на повтарящите се минути, часове, дни.

Степента на изкривено възприемане на времето в експерименталните резултати корелира с това доколко е намаляла активността в невроните на свръхмаргиналната извивка - по-голямата умора на невроните е довела до по-голямо изкривяване на времето и грешки в оценката му. 

Етикети: време , възраст
издирване Янек Миланов;
12:27 | 30 Септември 2020 г.

Отново издирват Янек Миланов от Дупница

12:27 | 30 Септември 2020 г.
Днес бе подновена акцията по издирването на Янек Миланов, изчезнал на 31 юли вечерта сред среща с Васил Капланов, коййто е в следствения ...
12:26 | 30 Септември 2020 г.

Кабинетът одобри годишния отчет на държавния бюдже...

12:26 | 30 Септември 2020 г.
Със свое решение правителството одобри годишния отчет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2019 г. и доклада към ...
Социална мрежа
12:22 | 30 Септември 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Каква е причината за нараст...

12:22 | 30 Септември 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ Каква е причината за нарастващия брой пациенти с неправилна зах...
12:20 | 30 Септември 2020 г.

Арест за двама гърци, опитали да прекарат нелегалн...

12:20 | 30 Септември 2020 г.
Районна прокуратура – Петрич е привлякла към наказателна отговорност гръцките граждани – К.К. (на 65 години) и А.К. (на 40 го...
12:11 | 30 Септември 2020 г.

13 дни затвор за жена, млатила съсед с цепеница въ...

12:11 | 30 Септември 2020 г.
55-годишна жена ще прекара 13 денонощия зад решетките след като беше призната за виновна по повдигнатото и обвинение за хулиганство. ...
Пиърс Броснан се пенсионира и пътува по света
12:11 | 30 Септември 2020 г.

Пиърс Броснан продава вилата си в Малибу за 100 мл...

12:11 | 30 Септември 2020 г.
Бившият изпълняващ ролята на Джеймс Бонд, Пиърс Броснан реши да се раздели с огромната си вила на брега на океана в Малибу. Само най-...

гледай на живо

30.09.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини