Китай не предвижда масови ваксинации срещу COVID-19

Всички потенциални ваксини ще бъдат приоритетни за онези, които са на първа линия

ваксина
Източник: Reuters

ваксина

Не всички в Китай ще трябва да се ваксинират срещу COVID-19, според висшия медицински представител на страната, тъй като Пекин се стреми да даде приоритет на работниците от фронтовата линия и високорисковото население в кампания, която подчертава нарастващото самочувствие на отговорните политици от способността им да се справят с вируса.

Откакто се появи първата вълна на COVID-19 в Ухан, Китай вече няколко пъти е преживял въздействието на вируса, каза Гао Фу, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на среща на върха за ваксините в град Шенжен , според държавната информационна агенция China News Service, цитирана от Си Ен Ен.

Въпросът за ваксинирането на обществеността беше за балансиране на рисковете и ползите, добави Гао, посочвайки фактори като разходи и възможни странични ефекти. Понастоящем няма нужда от масова ваксинация на този етап, въпреки че това може да се промени, ако се случи друго сериозно огнище, каза Гао.

Политиката отличава Китай от много западни правителства, особено Австралия, които очертаха планове за въвеждане на масови обществени кампании за ваксинация.

Броят на вирусоносителите, докладван в Китай е нисък от пролетта. Имаше огнища - в североизточната провинция Дзилин през май, огнище в Пекин през юни и още едно в столицата на Синцзян, Урумчи през юли, но те бяха посрещнати с незабавни мерки за блокиране и масирани тестове. Огнищата бяха овладени в рамките на няколко седмици.

Гао цитира тези огнища като доказателство за ефективните мерки за ограничаване на разпространението в Китай. „Фактите показаха, че имаме няколко магически оръжия, за да отговорим на епидемията“, каза той..

Вместо това всички потенциални ваксини ще бъдат приоритетни за онези, които са на първа линия: медицински работници, китайски граждани, работещи в чужбина в рискови зони, и хора, работещи в гъста, високорискова среда като ресторанти, училища или сферата на услугите.

Още новини от света и България четете тук

В събота китайската национална здравна комисия регистрира само 10 нови потвърдени симптоматични случая, всички внесени от чужбина. Той също така съобщи за 70 нови асимптоматични случая, които се броят отделно, също всички внесени.

Си Ен Ен се обърна към NHC за допълнителни коментари.

Въпреки коментарите на Гао, Китай е един от основните играчи в световната надпревара за разработване на коронавирусна ваксина.

Китай е най-големият производител и потребител на ваксини в света и може да доставя повече от 1 милиард дози ваксина годишно от 40 производители в цялата страна, според Китайския доклад за индустрията на човешките ваксини за 2018-2022.

От над 30 ваксини, които понастоящем се пробват върху хора в световен мащаб, девет са от Китай, повече от всяка държава. И четири от деветте кандидат-ваксини в изпитания на късен етап се разработват от китайски компании.

Миналата седмица университетът в Хонконг обяви, че са одобрени клинични изпитвания за ваксина за назален спрей, разработена в сътрудничество с изследователи от континентален Китай.

Китай вече е пуснал някои ваксини, преди ефективността им да е напълно тествана. В края на юни страната одобри експериментална ваксина за използване от своите военни. А от юли се използва различна експериментална ваксина при хора, които работят на високорискови работни места като медицински специалисти и гранични агенти. Нито една ваксина не е завършила изпитанията от фаза 3.

Други страни могат да направят същото; Индийският министър на здравеопазването заяви в неделя, че правителството обмисля да предостави спешно разрешение на кандидати за ваксината COVID-19 преди приключване на фаза 3.

Китай разпространи собствената си коронавирусна ваксина на високорискови граждански специалисти през юли

Самият Гао беше инжектиран с експериментална ваксина през юли, в ход, който е "предназначен да подобри общественото доверие във ваксините", според държавния таблоид „Гловъл Таймс“.

Експерти по-рано казаха, че ваксинацията е от ключово значение за страни като Китай, където процентът на заразените хора сред населението е относително нисък поради строги мерки за ограничаване.

„Общият имунитет е много нисък. Така че на тези места ваксините определено са пътят “, каза в края на август Иван Хунг, специалист по инфекциозни болести в Медицинското училище в Хонконгския университет.

Но Гао предупреди, че ваксината все още е в процес на разработка и с висок риск от странични ефекти.

Като се има предвид, че ваксина срещу COVID-19 никога не е била разработвана досега, което прави този случай първият в науката, възможно е тя да предизвика ефекти на ADE (зависещо от антитела подобрение), както всяка, изпробвана за първи път, казва той, цитиран от Си Ен Ен.

ADE означава, че специфични антитела помагат на вируса да влезе в клетките и да се репликира, което по същество значи, че лечението влошава заболяването.

„Научните изследвания са много строг процес, трябва да дадем на учените малко повече време“, добави той.

Етикети: ваксинация , Китай
Михаил Мишустин и Владимир Путин
21:51 | 30 Септември 2020 г.

Путин подписа указ за набор на военна служба

21:51 | 30 Септември 2020 г.
Руският президент Владимир Путин подписа указ за набор на военна служба през октомври-декември, 128 хиляди души ще бъдат призовани на вое...
Жако
21:32 | 30 Септември 2020 г.

Разделиха група папагали в зоологическа градина, з...

21:32 | 30 Септември 2020 г.
Били, Ерик, Тайсън, Джейд и Елси повече едва ли ще бъдат събрани заедно в зоологическата градина в Линкълншайър, Великобритания, след кат...
Джевдет Чакъров
21:00 | 30 Септември 2020 г.

Джевдет Чакъров: Трябва да се отнесем сериозно към...

21:00 | 30 Септември 2020 г.
Докладът за върховенството на закона в страните-членки на Европейския съюз, изготвен от Европейската комисия, беше публикуван по-рано дне...
Кости
20:57 | 30 Септември 2020 г.

Откриха в дома на британски хирург хиляди човешки ...

20:57 | 30 Септември 2020 г.
Известен британски хирург, който лекува политици, спортисти и известни личности, тайно е събирал човешки кости, съобщава „Индипендъ...
Сирена
20:41 | 30 Септември 2020 г.

Тестват системата за ранно предупреждаване и опове...

20:41 | 30 Септември 2020 г.
На 1 октомври в 11.00 часа ще бъде реално задействана системата за ранно предупреждаване и оповестяване на населението чрез излъчване на ...
Джеймс Каан и Марлон Брандо
20:28 | 30 Септември 2020 г.

Домашно кино: Оскар Исаак и Джейк Гиленхаал ще игр...

20:28 | 30 Септември 2020 г.
Когато говорим, че в Холивуд липсват свежи идеи, имаме предвид точно това. Ето, че сега живеем във времена, в които тръпнем в очакване, з...

гледай на живо

30.09.2020
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева