Прокуратурата: Отровителите на Гебрев са установени, но Русия отказва да ги екстрадира

Не е вярно твърдението, че не е потърсена правна помощ от ОЗХО

СГП
Източник: БГНЕС

СГП

Във връзка с множество запитвания на български и чуждестранни медии, Софийска градска прокуратура предоставя информация за досъдебно производство, образувано за опит за отравяне на Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев.
 
По досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени тримата руски граждани: Георги Горшков, роден през 1977 г., Сергей Павлов, роден през 1982 г. и Сергей Федотов, роден през 1973 г. Според обвинението за тримата е установено, че на 15 февруари 2015 г. са влезли на територията на България през летище София с три различни полета. 
 
В хода на разследването са извършени множество огледи на хотелски стаи, ползвани от обвиняемите. Разпитани са управители и служители на хотелите. Извършени са огледи и на тристайно жилище, за което са налице данни, че е ползвано от Горшков и Федотов. 
 
По искане на СГП тримата руски граждани са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина. С оглед на събраната допълнителна информация е установено, че те са под фалшива самоличност, а истинските им имена са Егор Гордиенко, Сергей Литвенко и Денис Сергеев. СГП е предприела действия за допълване и актуализиране на издадените вече Европейски заповеди за арест, както и на молбите за международно издирване. 
 
Въпреки тези процесуални действия, съществува пречка те да бъдат предадени на български власти, тъй като има правен регламент, забраняващ екстрадирането на руски граждани от територията на Руската федерация в друга държава.
 
В хода на разследването СГП е проверила и възможно участие и на други лица, включително и от други народности, които да са съпричастни към извършеното престъпление, но данни за такива не са установени.
 
В същото време са налице още четири други опита за покушение срещу Емилиян Гебрев, всичките предхождащи конкретното разследване. 
 
Два от тези опити са извършени извън територията на България, но Гебрев не е заявявал тяхното извършване.
В хода на досъдебното производство българската страна многократно е инициирала обмяна на информация с чуждестранни партньори.
 
Категорично не отговарят на истината твърденията, че българската страна не е предприела действия по търсене на експертна помощ от Организацията за забрана на химическо оръжие. В свой писмен отговор от ОЗХО са посочили, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали, не е необходим и това би създало прецедент в практиката им.
 
По досъдебното производство са назначени 15 медико-биологични експертизи за установяване на субстанцията, послужила за отравянето. Тя е фосфоро-органично съединение ПИРИФОС. Този извод е потвърден и от директора на Финландски институт за проверка на конвенцията на химическите оръжия, че се касае отново за фосфоро-органично съединение- диетил фосфонат, като двете вещества са производни.
 
 
Категорично не отговаря на истината и още едно твърдение, а именно, че досъдебното производство е прекратено. Към момента на територията на страната са проведени всички възможни действия по разследването. Наблюдаващите прокурори, разследващите органи и структури на СДВР, МВР и ДАНС, са положили изключителни усилия за събиране и проверка на доказателствата, относими към регламентирания в НПК предмет на доказване. До различни държави са изпратени искания за международна правна помощ. Отговорите им се очакват. Единствената съществуваща правна възможност се явява спиране на производство на основание.
 
Янез Янша
21:56 | 01 Октомври 2020 г.

Словенски премиер на съд за корупция

21:56 | 01 Октомври 2020 г.
Словенската специализирана прокуратура повдигна обвинение за злоупотреба с власт при сделки със земя срещу премиера Янез Янша в Окръжния ...
Нагорни Карабах
21:41 | 01 Октомври 2020 г.

Москва: Армения и Азербайджан не са готови за диал...

21:41 | 01 Октомври 2020 г.
Постоянният представител на Руската федерация при ООН заяви, че случващото се в Нагорни Карабах предизвиква сериозни тревоги в Русия. ...
Прасе
21:26 | 01 Октомври 2020 г.

Първо огнище на чума по свинете в Ловешко

21:26 | 01 Октомври 2020 г.
Установиха първо огнище на африканска чума по свинете в Ловешко, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). З...
85 ден на антиправителствени протести
21:07 | 01 Октомври 2020 г.

Десетки се събраха днес за поредния антиправителст...

21:07 | 01 Октомври 2020 г.
85-ти ден протест с искане оставката на правителството и главния прокурор. Към 19 часа протестиращите се събират на сборния им пункt пред...
Валери Жаблянов
21:00 | 01 Октомври 2020 г.

Жаблянов: Нинова отдавна мечтае никой друг да не п...

21:00 | 01 Октомври 2020 г.
Валери Жаблянов е единственият от шестимата отцепили се от БСП народни представители, който запазва членството си в партията с надежда, ч...
Шампионска лига
20:49 | 01 Октомври 2020 г.

Групите на Шампионската лига отново събраха Меси и...

20:49 | 01 Октомври 2020 г.
Жребият за групите на Шампионската лига официално бе потвърден днес, като на пръв поглед виждаме и най-интересната група, където ПСЖ, Ман...

гледай на живо

02.10.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 06:30
  Патарински LIVE
 • 07:00
  Всяка сутрин