Какво е въздействие на цветовете върху психиката и тялото ни

Можем да различим около 200 нюанса на цвета

плодове
Източник: pixshark.com

плодове

Ягодите трябва да са червени, ананасите и бананите жълти. Това ни казва, че са узрели и че можем да ги ядем без проблеми. "Това е свързано с биологичните функции на цвета. Цветовете са съветници за нашето здраве", казва психологът Аксел Бютер. „Това е свързано с факта, че цветовете ни позволяват да знаем отдалеч дали плодовете са узрели и дали вече са достигнали най-високата си хранителна стойност“, казва Бютер, публикувал множество книги по темата за цветовете, съобщава „Дойче Веле“.

Цветовете имат различно въздействие върху психиката и тялото ни. Всеки цвят има типична дължина на вълната и енергия, която се предава към нас. Цветовете контролират метаболизма ни, което от своя страна е важно за нашето физическо благосъстояние. Цветовете могат дори да повлияят на кръвното налягане, да увеличат апетита ни или обратно. Ако храната ни има необичайни цветове, дори можем да се почувстваме зле само като я погледнем.

Ако обаче видим нещо вкусно, което има правилния цвят и форма, апетитът ни се повишава. Нашето тяло намалява нивото на захар в кръвта и ни подсказва да хапнем нещо.

Супермаркетите се възползват от това. Там плодовете и зеленчуците обикновено се осветяват със специални лампи. Те имат ефекта ябълките да изглеждат свежи, марулята изглежда дълбоко и здравословно зелена, доматите червени и узрели. Разочарованието може да се случи у дома. При нормална светлина плодовете и зеленчуците дори могат да се окажат бледи и безвкусни.

Можем да различим около 200 нюанса на цвета. Всички виждаме и усещаме цветовете различно. Цветовете събуждат емоции, щастие или сигурност, омраза, гняв или недоволство. И ние общуваме чрез цветове. Те са разделени главно в две категории - топли и студени. Топлите цветове включват червено, оранжево и жълто.

Цветните психолози свързват жълтото с лятото, слънцето и радостта. Оранжевото представлява топлина и щастие, озарява настроението и представлява самочувствие и откритост. Червеното, от друга страна, насочва вниманието към опасността. Табелите "стоп" са червени като пожарогасителя. Наредбите за пожарна безопасност са маркирани в червено. Но червеното също представлява чувственост, това е цветът на любовта, счита се за еротично и секси.

Студените цветове включват зелено, синьо и лилаво или лилаво с различни нюанси. Тези, които обичат зеленото, вероятно ценят сигурността и хармонията, но също така независимостта и промяната. Синьото може да означава доверие и съпричастност, но също и меланхолия. Хората, които харесват синия цвят, знаят какво искат. Често обаче те се възприемат като далечни и студени.

Лилавото се приравнява с чувство на тъга, но също и с мъдрост, добродетел и вътрешен мир. Епископите носят лилаво, но не само те. Лилавото също е цветът на феминисткото движение.

Тук може да откриете още любопитни новини!

Цветовете казват нещо за нас, независимо дали харесваме нежно розово, силно червено или наситено синьо. Дори тези, които сутрин прекарват часове пред гардероба в търсене на подходящ тоалет, интуитивно избират определени цветове. Те са вид невербална комуникация, обяснява Бютер. "Работи за растения, за животни, а също и за хора. Има биологични цветови кодове, които разбираме по един и същи начин по целия свят. Синьото небе например означава добро време."

Хората винаги са общували помежду си чрез облекло и цвят. „Културите, които общуват много с цвят, обикновено имат много оцветяващи материали“, обяснява Бютер. „В Мексико например има много красиви тъкани. Чрез облеклото хората там знаят например от кой град идва някой или на колко години е. Женен ли е или самотен? Майка, баба или вдовица? "

Такъв дрес код е съществувал и съществува и в Европа. В градовете обаче все повече се забравя. Това включва черното като цвят на траур. До края на миналия век беше обичайна практика хората да носят черно в продължение на дълги периоди от време, за да сигнализират на външния свят, че са загубили някого. Въпреки това, в някои региони на света бялото е цветът на траура, например в много азиатски страни.

Етикети: цветове
20:16 | 28 Септември 2020 г.

Омбудсманът препоръча журналистите да имат пълноце...

20:16 | 28 Септември 2020 г.
Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в което препоръчва да се ревизира р...
Ден №70 на протести
20:02 | 28 Септември 2020 г.

82-ра вечер на антиправителствени протести в София...

20:02 | 28 Септември 2020 г.
82-ра вечер на антиправителствени протести в София. Към 19 ч. в „Триъгълника на властта” отново се събират недоволстващи. ...
19:35 | 28 Септември 2020 г.

Ученици пребиха и замеряха с яйца свои връстници в...

19:35 | 28 Септември 2020 г.
Агресия между ученици в центъра на Пловдив. Няколко деца са с леки наранявания след размяна на удари, ритници и замеряне с яйца. Наложила...
COVID-19
19:25 | 28 Септември 2020 г.

СЗО: COVID-19 може да се превърне в сезонно заболя...

19:25 | 28 Септември 2020 г.
COVID-19 може да се превърне в сезонно заболяване. Това е казал директорът на регионалното бюро за Европа на Световната здравна организац...
котарак
19:13 | 28 Септември 2020 г.

Сам вкъщи: Котарак си направи фотосесия с таблет (...

19:13 | 28 Септември 2020 г.
Китайска студентка, която живее в Австралия, пусна в мрежата селфита на своя котарак Ер Ню, които той сам направил на таблета на стопанка...
Деница Николова
19:05 | 28 Септември 2020 г.

Изготвят прединвестиционно проучване за ЖП линията...

19:05 | 28 Септември 2020 г.
Изготвяне на прединвестиционно проучване за ЖП линията София-Кулата-Промахон-Солун ще е стратегически проект в Програмата за трансграничн...

гледай на живо

28.09.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини