Любо Огнянов: Да се покатериш на инвалидна количка, за да докоснеш властта. Отврат! (ВИДЕО)

Паралелите с Априлското въстание и свалянето на тиранина с днешните опити да се катурне властта са меко казано нелепи

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

През последната седмица една ирландска евродепутатка се превърна в новото знаме на розово-зелената либерална десница в опита да събори властта. Клеър Дейли, получи широко поле за изява в различни медии, особено алергични към настоящото управление.
 
Нелепо татуираната ирландка обвини еврокомисаря Вера Йоурова, че е изпаднала в зависимост от властите у нас и нарече българския премиер и главния прокурор бандити. Странният случай на Клеър Дейли обаче е сиптоматичен. Тя е обвинена в конфликт на интереси, след като е назначила бившия си съпруг и сина на своя бивш съпартиец Мик Уолас за свои асистенти в Европейския парламент.
 
Самият Мик Уолас също е евродепутат и е разследван за неплатени данъци. Знамената на розово-зелените либерали са все такива. Припомнете си само как всички се хвърляха на амбазурата да защитават Десислава Иванчева като пръв борец срещу корупцията. Пък после тя се оказа осъдена на две инстанции именно за корупция. И дори се появи в палатковите лагери по време на окупацията на Орлов мост, за да призове властта да изкорени... корупцията.
 
Парадоксите на българската демокрация. И като казвам окупация – в сряда няколко майки от организацията "Системата ни убива" опитаха да се барикадират в парламента. Създадена преди две години, организацията си поставя за цел подобряването на условията за хората с увреждания.
 
Оттогава мина много време. През 2019 г. например хората, които получават подобни помощи са 650 000 души. Само през последните няколко месеца правителството отпусна допълнително над 125 млн. лв. именно за финансирането на дейностите свързани с хората с увреждания. Има една максима, че степента на демократичността в една държава се измерва по начина, по който тя се отнася с най-уязвимите групи от обществото. Дейността на "Системата ни убива" обаче бързо преминава на друго ниво.
 
Нейното ръководство се прикрепи към Мая Манолова, като Вера Иванова дори стана учредител на нейната организация "Изправи се.БГ". Сигурно си спомняте онзи комичен водевил на перваза на Партийния дом, когато "петимата от РМС" водени от медицинската сестра Мая Илиева се барикадираха след заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.
 
Тогава от "Системата ни убива" протестираха отвън, докато сестрите висяха по первазите. Може би вече никой не помни и любопитната история около създаването на "Изправи се.БГ", когато Мая Илиева първо беше посочена като един от вдъхновителите на платформата, но впоследствие уточни, че е подкрепила Манолова само в лично качество.
 
 
Независимо от това остава впечатлението, че политическа кариера на Мая Манолова се подсигурява от представени като социални протести на организации, които гравитират около нея. В това, разбира се, няма нищо лошо, освен когато се премине границата. А тази граница беше премината далеч преди пърформанса от сряда. Именно жените от "Системата ни убива" покриха тротоара пред къщата, в която живее дъщерята на Бойко Борисов с децата си, с черни чували за трупове. В сряда обаче, в опита да се реанимира доведения до апатия протест срещу властта, беше въвлечен и 24-годишният Христо.
 
Младият мъж в инвалидната количка, който страда от детска церебрална парализа, беше употребен в мръсна политическа игра. Заради болестта си, Христо не може да говори. Заради болестта си, първоначално всички смятаха, че това не е пълнолетен човек, а малко дете. Съдбата е била ужасно несправедлива към Христо. Но що за справедливост могат да търсят хора, които използват този млад мъж за постигане на своите политически цели.
 
При влизането си в сградата, жените от "Системата ни убива" искаха среща с парламентарните групи и носиха декларация не за подобряване на социалното положение на хората с увреждания. А с чисто политически искания – оставка на правителството. Да използваш страдащ от детска церебрална парализа в този флашмоб е мерзко и ужасно политически нечистоплътно. В отчаянието си да върнат протестите в центъра на медийното внимание тези хора се покатериха върху инвалидната количка на Христо.
 
Да не говорим за пърформанса с капаците от тоалетните чинии същата вечер. Но като зная кой е пътеводната светлина на подобни тоалетни ПР-бомби няма какво толкова да се изненадваме. Тази седмица Велислав Минеков, синът на другаря от ловната дружинка на Тодор Живков Величко Минеков предупреди от телевизора, че очаквал репресии срещу себе си. И за да е сигурен, когато "неизбежното" се случи, бил пратил сигнали в Европа и зад Океана. Вече повече от 70 дни никой нищо не прави на Велислав Минеков. Никой не му обръща внимание. Така се получава с безопасните игли.
 
В собствените си очи обаче, подобните на Минеков се възприемат като последния гвоздей, който ще събори властта. Но силите им стигат само да разнасят бутафорни ковчези. Досущ като онези черни чували за трупове на "Системата ни убива". Да се чудиш системата ли ще убие протеста или импотентността и откровената некадърност на организаторите им. Затова, преди Деня на независимостта, тези хора трябва да се замислят за разликите между въстанията и техните разходки по жълтите павета.
 
Паралелите с Априлското въстание и свалянето на тиранина с днешните опити да се катурне властта са меко казано нелепи. Пиянството на един народ тогава водеше след себе си идеалите за свободата и чистата република, новото отечество родило се от пепелта на победената империя. Един полет на независим народ, който държи съдбата в собствените си ръце. Днес, наливането с бира няма да доведе до нищо.
 
А в Деня на независимостта, да крещиш срещу празната сграда на парламента издава само зависимости. Може би пък по-важна е максимата на комарджията. Не губи кураж, идва нов тираж.  
 

08:09 | 26 Ноември 2020 г.

Стачка на обществения транспорт и ръководителите н...

08:09 | 26 Ноември 2020 г.
Професионалните организации на работещите в сферата в Гърция са обявили национална стачка днес. Тя ще засегне както наземния, така и морс...
парламент
07:58 | 26 Ноември 2020 г.

Парламентът продължава работа по държавния бюджет ...

07:58 | 26 Ноември 2020 г.
Парламентът продължава работа по второто четене на държавния бюджет за 2021 г. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание....
07:46 | 26 Ноември 2020 г.

Съдът решава дали да остави в ареста майката, обви...

07:46 | 26 Ноември 2020 г.
Апелативните магистрати в София гледат мярката на Кристина Дунчева, обвинена в убийството на двете си деца, предаде БГНЕС.   ...
маска
07:35 | 26 Ноември 2020 г.

Потвърдиха, че Германия удължава ограниченията пон...

07:35 | 26 Ноември 2020 г.
Германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че антикризисните мерки ще бъдат удължени поне до 20 декември. Въпреки това, поради високата ...
Атанас Бобоков
07:27 | 26 Ноември 2020 г.

Спецсъдът заседава по делото срещу Атанас Бобоков ...

07:27 | 26 Ноември 2020 г.
Апелативният специализиран съд ще проведе заседание по делото, по което обвиняем е бизнесменът Атанас Бобоков, предаде БГНЕС.   ...
Затягат контрола при ползването на буферните паркинги към метрото (Видео)
07:20 | 26 Ноември 2020 г.

Безплатни буферни паркинги в София заради мръсния ...

07:20 | 26 Ноември 2020 г.
Буферните паркинги към станциите на метрото в София ще са безплатни в четвъртък и петък - 26 и 27 ноември, във връзка с прогнозата за вис...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице
 • 09:00
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп