САЩ възобновяват едностранно санкциите срещу Иран

Вашингтон среща съпротива от Брюксел в тези си действия

Майк Помпео
Източник: БГНЕС

Майк Помпео

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че санкциите на ООН срещу Иран влизат в сила след противоречива процедура, активирана едностранно и обеща наказание за тези, които не ги спазват, съобщава „Дойче веле“.

Вашингтон обаче е сам, защото другите велики сили, включително техните европейски съюзници, настояват тези санкции да не влизат отново в сила и че американската процедура няма юридически ефект.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, след като изслуша изявлението на Вашингтон, заяви, че предстоящото възстановяване на санкциите на ООН срещу неговата страна е „невярно твърдение“ на САЩ и той знае, че няма да се случи.

Тук може да откриете още новини от света!

Всички санкции на ООН срещу Иран отново ще влязат в сила този уикенд, в 20:00 ч. В събота“, тоест в 00:00 GMT в неделя, заяви американският емисар Елиът Ейбрамс.

"Днес САЩ приветстват връщането на практически всички прекратени по-рано санкции на ООН срещу Ислямска република Иран, водещият спонсор на тероризма и антисемитизма в света", се казва в изявление. американският държавен секретар Майк Помпео.

Помпео активира на 20 август противоречива процедура, която уж би довела до възстановяване на международните санкции срещу Техеран, т.е. този уикенд, в замяна на ангажимента на Иран да не се въоръжава с атомни оръжия.

Но почти всички останали членове на Съвета за сигурност на ООН отказват на САЩ правото да използват този механизъм, наречен "snapback". Те твърдят, че Вашингтон се е оттеглил през 2018 г. от споразумението за иранската ядрена програма.

Майк Помпео обвини Великобритания, Франция и Германия, че "подкрепят аятоласите в Иран". "Американците казват, че след няколко часа резолюциите (санкциите) ще бъдат възстановени. Но те самите осъзнават, че това е невярно твърдение", заяви Зариф по иранската обществена телевизия.

"След това те прибягнаха до сплашване и заявиха, че ще санкционират всеки, който продаде оръжие на Иран", добави той. "Няма нищо, наречено snapback. Няма автоматичен режим", подчерта той. "Помпео вярва, че това е прост механизъм, но не е", каза Зариф, обвинявайки го, че не е прочел резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и текста на споразумението за ядрената програма.

"Вероятно чака филмът за JCPOA да излезе, така че най-накрая знае какво представлява", каза той, позовавайки се на съкращението на споразумението: Съвместен цялостен план за действие / Joint Comprehensive Plan of Action/ .

Иранският министър също така потвърди, че международната общност е тази, която трябва да "реши какво да предприеме срещу сплашването" пред вторичните санкции на САЩ. И той увери, че „това ще се отнася и за тях един ден“.

Етикети: Иран , Майк Помпео , САЩ
Валентин Антов
22:00 | 24 Ноември 2020 г.

Валентин Антов пред Канал 3: ЦСКА не може да бъде ...

22:00 | 24 Ноември 2020 г.
ЦСКА не може да бъде разрушен и убит. Това каза Валентин Антов в ексклузивно интервю за Канал 3. Футболистът разказа за усещането да пове...
Отворено
21:58 | 24 Ноември 2020 г.

Френските магазини отварят отново от събота

21:58 | 24 Ноември 2020 г.
Всички френски магазини ще могат да отворят отново от събота след седмици на затваряне заради коронавируса, заяви президентът Еманюел Мак...
21:46 | 24 Ноември 2020 г.

Фирми и граждани искат нова отсрочка по плащанията

21:46 | 24 Ноември 2020 г.
За нова отсрочка по плащането на кредитите призовават граждани и фирми. Мораториумът върху плащанията е една от мерките за справяне с кри...
21:43 | 24 Ноември 2020 г.

При локдаун ББР отново ще дава безлихвени кредити

21:43 | 24 Ноември 2020 г.
Българската банка за развитие работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за к...
21:39 | 24 Ноември 2020 г.

Домашно кино: Акулата от „Челюсти“ намери място в ...

21:39 | 24 Ноември 2020 г.
Кой не знае „Челюсти“, кой не е чувал за него? Ние от „Домашно кино“ се съмняваме във вкусовите качества на всеки...
21:21 | 24 Ноември 2020 г.

COVID-19: България на първо място по смъртност на ...

21:21 | 24 Ноември 2020 г.
Страната отбеляза нов, черен рекорд! За последното денонощие у нас са починали 189 пациенти с коронавирус. Това ни подрежда на първо мяст...

гледай на живо

25.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице