Тръмп пред ООН: Основата за сътрудничество е грижата за собствените граждани

Американският президент също бе част от 75-тото Общо събрание на ООН

Доналд Тръмп
Източник: БГНЕС

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обърна днес във виртуален формат към 75-ото Общо събрание на ООН, което започна тази седмица в Ню Йорк. За първи път в историята на организацията заради пандемията с коронавируса форумът се провежда в такъв формат.

Освен Тръмп днес към общото събрание се обърнаха и президентите на Русия и Китай - Владимир Путин и Си Цзинпин.

Фокусът в речта на Тръмп беше върху Китай, с критики към Комунистическата партия в страната за несправяне с пандемията от COVID-19, намесата в чужди избори, шпионаж в САЩ и негативно влияние върху света.

В първите дни на разпространението на вируса Китай забрани вътрешните пътувания, като същевременно разреши международни полети от Китай, за да заразят света", каза Тръмп.

Тук може да откриете още новини от света!

Китайското правителство и Световната здравна организация, всъщност контролирана от Китай, са разпространили неверни твърдения, че няма доказателства за предаване на вируса от човек на човек. Китай трябва да поеме отговорност за действията си”, заяви американският президент.

Седемдесет и пет години след края на Втората световна война и основаването на ООН, ние отново сме въвлечени в глобална война. Водим ожесточена битка срещу невидим враг - китайският вирус, отнел безброй животи в 188 държави“, каза Тръмп.

Той добави, че САЩ са започнали най-агресивната мобилизация на ресурсите си от Втората световна война насам. "Ще разпространим ваксината, ще победим вируса, ще сложим край на пандемията и ще влезем в нова ера на безпрецедентен напредък, сътрудничество и мир", каза той.

В речта си Тръмп засегна и важните преговори, осъществени с посредничеството на САЩ: между Израел, ОАЕ и Бахрейн, икономическото споразумение между Сърбия и Косово и натиска на САЩ върху членовете на НАТО да изпълнят бюджетите си за отбрана.

Знаем, че американският прогрес е основата на свободата и сигурността по целия свят. През тези три кратки години изградихме най-силната икономика в историята“, каза той.

Тръмп заяви, че САЩ са похарчили 2,5 трилиона долара за въоръжените си сили през последните четири години ... "Внесохме нова енергия в НАТО".

Американският президент беше категоричен, че за да бъде ООН ефективна организация, тя трябва да се съсредоточи върху реалните проблеми в света. Те включват борбата с тероризма, нарушенията на правата на жените, трудовата експлоатация, трафика на наркотици, трафика на хора, както и религиозно мотивираните наказания и политиките на етническо прочистване на малцинствата.

В края на речта си той благослови Америка и страните и ООН. В синхрон с неговата идея "Америка преди всичко" Доналд Тръмп заяви, че "само като се грижите за собствените си граждани, ще положите реална основа за сътрудничество”.

Етикети: ООН , Доналд Тръмп , САЩ
Явор Бахаров
21:59 | 23 Октомври 2020 г.

Явор Бахаров с ефективна присъда от една година

21:59 | 23 Октомври 2020 г.
Актьорът Явор Бахаров влиза в затвора, съобщи NOVA. Той получи ефективна присъда от една година за това, че бе заловен да шофира пиян и д...
COVID-19
21:49 | 23 Октомври 2020 г.

Нови мерки в лечебните заведения

21:49 | 23 Октомври 2020 г.
Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна...
Бойко Борисов
21:42 | 23 Октомври 2020 г.

РЗИ е наложила карантина на всички близки контактн...

21:42 | 23 Октомври 2020 г.
Днес, 23 октомври, след положителен тест за COVID-19, на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е нал...
COVID-19
21:19 | 23 Октомври 2020 г.

Заразените с COVID-19 в Европа достигнаха 8,2 мили...

21:19 | 23 Октомври 2020 г.
Безкомпромисни мерки и строги ограничения налага Европа в опит да се спре разпространението на коронавируса. Това се случва на фона н...
Денят на живо с Наделина Анева
20:59 | 23 Октомври 2020 г.

Ваня Григорова: Управляващите нямат желание да вод...

20:59 | 23 Октомври 2020 г.
"Управляващите нямат желание да водят диалог със социалните партньори относно бюджета", това заяви в предаването "Денят на...
Адолф Хитлер, Моята борба
20:19 | 23 Октомври 2020 г.

Ръкописи на речи на Адолф Хитлер бяха продадени на...

20:19 | 23 Октомври 2020 г.
Ръкописи на речи на Адолф Хитлер бяха продадени на търг в Мюнхен, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.   Търгът се съст...

гледай на живо

24.10.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:10
  Другото лице
 • 07:25
  Интервю с Наделина Анева
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано