Доц. Киров: Общопрактикуващите лекари трябва да могат да назначават тестове при определена група симптоми (ВИДЕО)

В никакъв случай не трябва да се прекъсва присъствения учебен процес, 10 % от общия брой на заразените, са деца, смята той

Любомир Киров
Източник: Канал 3

Любомир Киров

"Нормалното е при първите оплаквания хората да търсят общопрактикуващ лекар. Когато ни обвиняваха, че пишем болнични, а сега мълчат, като сега пишем още повече?" С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" доц. Любомир Киров.
 
"Никога не давам болнични без основания, ако ми се обади някой, ще го извикам да го прегледам. Тогава ще решим какво да правим.  Има възможност и за консултация по телефона. Питаме дали има температура, болки по мускулите и други оплаквания. За теч на нос не е редно да се изолирате от работа. Можете просто да носите маска покрай колегите си", сподели той.
 
"Няма как грипът и ковидът да бъдат разграничени, но и коронавирусът е голям имитатор. Оплакванията при него започват по-постепенно, докато при грипа става изведнъж – висока температура, обща отпадналост, болки по мускулите", поясни лекарят.
 
"60-70 % от пациентите повишават температура при КОВИД. Това е най-честият симптом. Дихателните пътища – кашлица – това са до 60 % от случаите. В повечето случаи е суха, по-продължителна във времето е – 4-5 дни", обясни гостът.
 
"В началото е трудно да се става от липса на сили, някой губят и обоняние. Чувството за задух също е характерно.  Не мога да назнача PCR тест. Не мога и да издам документ или да се обадя да направят тест, а само да кажа да се отиде в РЗИ", заяви доцентът.
 
 
"Мога и да изпратя с направление пациент при пулмолог или инфекционист, за да се чудят и те дали в КОВИД, те имат ограничен брой направления. Важно е да скъсим пътя за диагностика, пациентът е невинен от доказване на противното, но е съмнителен. По-ефективно ще е, ако можехме да назначаваме такова изследване директно", коментира той.
 
"Не може за всяко дращене в гърлото или температура, да назначаваме тест, трябва да има определена група симптоми, може да има пропуснати, но така се стеснява вероятността човекът наистина да има проблем. Това означава по-малко средства с по-голям ефект. Тестът не лекува. Трябва да има и подкрепяща терапия – назначавам кръвна картина и рентгенова снимка при повече оплаквания.  Пневмонии се получават и от грип", сподели общопрактикуващият лекар.
 
"При децата освен, че преминава по-леко, в много случаи няма никакви симптоми.  По принцип организмът се справя сам с вирусите. Трябва да се види какви са промените в организма, в белите дробове, са големи, за да се види какво лечение да се назначи", допълни медикът.
 
"Редно е да се лекува с антибиотик в самото начало, ако има сериозни симптоми. Те осигуряват някаква защита, атакуват бактериите. Маската може да не е 100 % защита, но има такава. На някои затворени пространства трябва да се прецени доколко това е необходимо", смята той.
 
"В графа "неразумни мисли" вкарвам желанието за глоба на учителите, които ще викат по коридорите на децата да си носят маска. По същия начин дайте да въведем глоба за всеки катаджия, който хване в нарушение някой, че е превишил скоростта. Над 60 % от случаите на заразени деца, са заразени от дома. 10 % са децата от общия брой на заразените", изрази мнение Киров.
 
"В никакъв случай не трябва да се прекъсва присъствения учебен процес. По-важно е какво правят децата извън училище, да се вземат предпазни мерки, ако живеят с възрастни хора. Недомислено е родителите да решават дали детето може да ходи на училище. Има си насоки – като хронични заболявания. Децата трябва да бъдат ваксинирани", завърши доц. Любомир Киров.
 
Цялото интервю проследете във видеото.

Илон Мъск
19:06 | 24 Ноември 2020 г.

Илон Мъск се изравни с Бил Гейтс по богатство

19:06 | 24 Ноември 2020 г.
Технологичното гуро Илон Мъск продължава да катери стълбата на милиардерите с невиждани темпове през 2020 г., като дори вече дели второто...
Златни монети
18:41 | 24 Ноември 2020 г.

На ГКПП Капитан Андреево задържани украинци със ск...

18:41 | 24 Ноември 2020 г.
Три украински гражданки и двама техни спътници са били задържани на контролно-пропускателен пункт в България, докато се опитват да пренес...
Спутник V
18:34 | 24 Ноември 2020 г.

Руската ваксина срещу COVID-19 ще струва по $20 за...

18:34 | 24 Ноември 2020 г.
Руската ваксина срещу COVID-19 - „Спутник V“, няма да бъде безплатна извън територията на страната, научихме от Reuters. ...
18:26 | 24 Ноември 2020 г.

Арматура затрупа строителни работници в София, еди...

18:26 | 24 Ноември 2020 г.
Един загинал и трима ранени при инцидент на строителен обект в София, предаде репортер на Канал 3.   Трагедията се е разигра...
Разширяват кръга на учениците, които получават стипендии след VІІ клас
18:18 | 24 Ноември 2020 г.

Окончателно: 300 лв. минимална пенсия, по 50 лв. з...

18:18 | 24 Ноември 2020 г.
Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 300 лв. от 1 януари догодина, решиха депутатите с приетите окончателни текстове в...
Ричард Алибегов
18:02 | 24 Ноември 2020 г.

Ричард Алибегов: Затворете заведенията, но преди т...

18:02 | 24 Ноември 2020 г.
Ресторантите и заведенията са твърдо против прибързаното затваряне на бизнеса си, както предлага здравният министър проф. Костадин Ангело...

гледай на живо

24.11.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива