Лъчезар Борисов: В момента българската икономика има нужда от скорост, за да се съживи

Най-важното е да запазим икономиката, защото след това не може да има политика

Лъчезар Борисов
Източник: БГНЕС

Лъчезар Борисов

"Започвайки от глобалната криза, която е предизвикателство за целия свят, България беше засегната най-силно през второто тримесечие тази година. Най-силно засегнати са транспорт, туризъм и преработващата промишленост", това заяви пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Радостната новина е, че в този спад от 8.5% на годишна база България се представи по-добре спрямо много други европейски страни, защото имаше държави със спад от над 20%. Ние се представяме с близо 6 пункта по-добре спрямо цялото ниво на Европейския съюз. Това е добре, но в същото време да не забравяме, че това е безпрецедентна криза. Днес и вчера заразените в Европа растат, и това се случва на фона на една обща свързаност на българската и европейската икономика в почти 85%. Тоест, ако има спад в европейската икономика, неминуемо се отразява и на българските поддоставчици и бизнес“.

В икономиката се използват изразите за полупълната и полупразната чаша, в момента българската икономика има нужда от скорост за предприемане на мерките, за да съживим тази икономика – така министърът коментира нуждата от изтегляне на държавни кредити.

„Ако я няма тази скорост, няма да има социална политика, няма бюджет, няма нищо. Ако няма икономика, няма какво да направим. В момента основната ни цел е да ускорим процесите“.

Дългът е буфер за това, че в края на годината ако има дефицит, този буфер трябва да покрие държавните разходи за заплати и пенсии. Този буфер ще се използва и през следващата година, тъй като сега се справяме добре, но това е необходимо за държавата. България стана член на Банковия съюз, което ни даде уникален шанс да се представим на международните финансови пазари – нещо, което никоя друга държава не е успяла през финансовата 2020 г. – имаме 22 емисии за 10-годишен дълг от над 10 държави – дори сме десет пъти по-добре от гледна точка на лихвения купон, допълни министърът.

Макроикономическата стабилност се вижда и по линия на инвестициите. За първите 7 месеца имаме 1.4 милиона евро преки чуждестранни инвестиции, което е ръст от 54% спрямо същия период на миналата година. Само сертифицираните от МИ проекти са на стойност над 710 милиона лева, което също е добър растеж, допълни министърът.

Оттук-нататък целта на министерството е да продължи с мерките срещу коронавируса, за да може да се справи с коронакризата.

„Работим за публичност и прозрачност, поискахме от бизнеса да каже дали има административен произвол, изпратихме такива писма и до над 200 компании, за да чуем гласа им. Най-важното е да запазим икономиката, защото след това не може да има политика“, смята министърът.

Още новини от страната може да прочетете тук!

Всеки има право на протест, приветствам протестите, затова търсим консенсус и съгласие. Сега повече от всичко имаме нужда от диалог и затова съм готов да разговарям с хората от протеста, синдикатите и работодателите, за да задържим българската икономика на сцената, допълни Борисов.

 

Валентин Антов
22:00 | 24 Ноември 2020 г.

Валентин Антов пред Канал 3: ЦСКА не може да бъде ...

22:00 | 24 Ноември 2020 г.
ЦСКА не може да бъде разрушен и убит. Това каза Валентин Антов в ексклузивно интервю за Канал 3. Футболистът разказа за усещането да пове...
Отворено
21:58 | 24 Ноември 2020 г.

Френските магазини отварят отново от събота

21:58 | 24 Ноември 2020 г.
Всички френски магазини ще могат да отворят отново от събота след седмици на затваряне заради коронавируса, заяви президентът Еманюел Мак...
21:46 | 24 Ноември 2020 г.

Фирми и граждани искат нова отсрочка по плащанията

21:46 | 24 Ноември 2020 г.
За нова отсрочка по плащането на кредитите призовават граждани и фирми. Мораториумът върху плащанията е една от мерките за справяне с кри...
21:43 | 24 Ноември 2020 г.

При локдаун ББР отново ще дава безлихвени кредити

21:43 | 24 Ноември 2020 г.
Българската банка за развитие работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за к...
21:39 | 24 Ноември 2020 г.

Домашно кино: Акулата от „Челюсти“ намери място в ...

21:39 | 24 Ноември 2020 г.
Кой не знае „Челюсти“, кой не е чувал за него? Ние от „Домашно кино“ се съмняваме във вкусовите качества на всеки...
21:21 | 24 Ноември 2020 г.

COVID-19: България на първо място по смъртност на ...

21:21 | 24 Ноември 2020 г.
Страната отбеляза нов, черен рекорд! За последното денонощие у нас са починали 189 пациенти с коронавирус. Това ни подрежда на първо мяст...

гледай на живо

24.11.2020
 • в момента
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини
 • 23:20
  Денят на живо с Наделина Анева