Над 4 000 вида влечуги са застрашени от изчезване заради нелегални онлайн пазари

Само през 2019 г. през 150 от най-популярните платформи за търговия в света са продадени повече от 2 600 вида рептили

онлайн покупка
Източник: Канал 3

онлайн покупка

Над 4 000 вида влечуги – редки и широко разпространени, са застрашени заради легални и нелегални пазари. Около една трета от всички известни видове рептили може да бъдат продадени и купени в интернет и стават ловен обект за бракониерите. Резултатите от направеното проучване са публикувани в научното списание „Nature Communications”.

Направен е анализ на две големи международни търговски база данни, както и публикувана на 5 езика информация от 24 000 различни уеб сайта. В резултат на това станало ясно, че повече от 4 000 вида влечуги или 36 % от общото им количество, се продават на онлайн пазари и търгове, разказва Алиша Хюз – еколог в Тропическата ботаническа градина Сишуанбанна в Китай и един от авторите на разработката.

През последните 40 години еколози, биолози, дипломати и екологични институти в различни държави по света започнаха да изучават активно вредите, които нанася на природата нелегалната търговия с животни, и да разработват мерки срещу бракониерите.

В тази връзка през 1975 г. влезе в сила Конвенцията по международна търговия на застрашените видове от дивата фауна и флора (CITES).

През 2016 г. държавите – страни по конвенцията, въведоха забрана за търговия на дивия папагал Жако, чиято популация в много държави в Тропическа и Екваториална Африка на практика е унищожена от бракониерите заради модата на умните говорещи птици. Преди две години дипломатите се съгласиха да ограничат търговията с жирафи, както и с различни видове акули и скатове, застрашени от изчезване. Забранена е търговията с части от тялото на големи котки и различни видове гущери и костенурки.

Още новини от България и света четете тук

Хюз и нейният екип решили да установят до каква степен бракониерството и търговията с животни като цяло влияят на морските и сухоземните влечуги.

Анализът на данните показал, че експертите от CITES и еколозите в голяма част от държавите подценяват силно мащабите на онлайн търговията с редки и популярни гущери, костенурки, крокодили и други влечуги. Само през 2019 г. през 150 от най-популярните платформи за търговия в света са продадени повече от 2 600 вида рептили, включително редки и изчезващи видове, търговията с които е забранена от конвенцията.

Над 90 % от тези видове са взети от дивата природа, особено що се отнася до гущерите и змиите. Основните екосистеми, от които биват доставяни, са Северен Виетнам и Малайския полуостров, Екваториална Африка и северните региони на Южна Америка.

В изследването се подчертава, че почти цялата търговия с тези видове влечуги не се отчита и проследява в рамките на CITES и не се регулира от международното право.

Учените призовават да се обърне внимание върху този проблем и да бъдат предприети мерки, за да се предотврати изчезването на много видове влечуги. Те предлагат да се забрани продажбата на влечуги като домашни животни и да бъде разработен „бял списък”, в който да бъдат включени търговци, които докажат, че тяхната дейност няма да доведе до влошаване състоянието на популацията на продаваните животни.

Етикети: влечуги
аба, възрастна жена, столетник, ръце, стара жена
21:54 | 26 Ноември 2020 г.

Тийнеджърка би баба и взе парите и в "Дружба"

21:54 | 26 Ноември 2020 г.
86-годишна жена е нападната и пребита пред банкомат в столичния квартал „Дружба”. Откраднали й 590 лева, които възрастната же...
Еккатерина Захариева
21:36 | 26 Ноември 2020 г.

ЕС подкрепи финансово страните от Южното съседство

21:36 | 26 Ноември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на Европейския съюз и страните от Южното съсе...
Денят на живо с Надалина Анева
20:40 | 26 Ноември 2020 г.

Борис Ячев: Това е единственият бюджет, който може...

20:40 | 26 Ноември 2020 г.
"Дебатът за бюджета беше спокоен, защото това е единственият бюджет, който може да се приеме по време на криза", това каза в пр...
Хакер
20:10 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще контролира сайтове с видеосъдържание

20:10 | 26 Ноември 2020 г.
Изменения в медийния закон! Сайтовете с видеосъдържание минават под контрола на Съвета за електронни медии.   Текстовете бя...
болница, легла
19:47 | 26 Ноември 2020 г.

Първата COVID болница у нас е пред фалит

19:47 | 26 Ноември 2020 г.
Общинското здравно заведение “Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде болница само за лечение на коронавирус. Със заповед на Регио...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 18
19:33 | 26 Ноември 2020 г.

Наплив от пазаруващи в търговските центрове в Софи...

19:33 | 26 Ноември 2020 г.
Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да зат...

гледай на живо

26.11.2020
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева