Хасан Адемов: Коефициент от 1,3 за всяка година осигурителен стаж гарантира 10 % увеличение на пенсиите

Българското правителство избра търсенето на трудния баланс между бонуси и кредитиране, каза още той

Хасан Адемов
Източник: Канал 3

Председателят на социалната комисия в НС и депутат от ДПС Хасан Адемов изрази позиция по актуални социални въпроси в интервю за в. "Телеграф", цитирано от "Монитор".
 
Ето го и цялото интервю.
 
-Господин Адемов, какво Ви е мнението да се преизчисляват част от пенсиите и да се увеличат само минималните пенсии?Това не създава ли недоверие в пенсионната система, като се повишават средствата само на хората с най-нисък осигурителен принос?
 
-Напоследък в публичното пространство се дискутират три варианта как да се променят размерите на пенсиите през следващата година.Първият от тях допуска кеш-бонусът от 50 лв. да продължи през цялата 2021 година.
 
Вторият вариант предполага преизчисляване на пенсиите за осигурителен стаж и възраст с осигурителния доход за 2015 год./726.40 лв./ и последният поне засега коментиран вариант е осъвременяването на всички пенсии да се извърши с по-голям коефициент от законоворегламентирания 1,2 за всяка година осигурителен стаж.
 
 
Има и едно доста екзотично предложение да се преизчислят само пенсии под 300 лв. Тази неопределеност и липсата на принципна яснота какво ще се случи с пенсиите създава усещане за очаквано конюнктурно предизборно решение,без необходимата експертиза.Единствено и само политическо решение може да доведе до нарушаване на утвърдени правила на пенсионното осигуряване и загуба на доверие в системата.
 
Без справедливост и достатъчно високо ниво на доверие трудно може адекватно да функционира която и да е осигурителна система. Твърди се,че Съвета на коалицията ще вземе окончателното решение. Познавайки състава на този съвет лично аз не съм убеден.че са много лицата,които правят разлика между осъвременяване,индексация и преизчисляване.Това са различни инструменти,които дават възможност за промяна на размерите на пенсиите.
 
За всеки един от тях има аргументи за/при актюерски разчети,които ги правят възможни/ и аргументи против.Разбирам желанието да се вдигнат пенсиите,ако може на всички с прилична сума,но трябва да е ясно,че в тази система чудеса трудно се случват и ако се случват цената е обикновено финансова нестабилност.
 
Ако някой си мисли,че с предизборно увеличение на пенсии и доходи може да гарантира всенародната любов нека да направи справка с далечните 2008-2009 година, когато пенсиите бяха увеличени с пет стъпки и въпреки това,изборите бяха спечелени от друга партия.
 
Важният въпрос е какво трябва да се направи? От 01.01.2019 год. размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст се определя като доходът от който се изчислява пенсията се умножи с процент 1,2 за всяка година осигурителен стаж.
 
Този коефициент беше закован,а в предишния вариант трябваше да нараства всяка година,докато достигне 1.5.Ако искаме справедливост през осигурителен принос и адекватност между размер на пенсията и години осигурителен стаж е необходимо да увеличим този коефициент примерно на 1.3.Този ход ще гарантира 10% увеличение и отговорно,а не мераклийско предизборно политическо поведение.
 
-Наближава първите осигурени жени с пенсии от двата стълба да се пенсионират,а фазата на изплащането продължава да не е решена. Вижда ли се вариант за по-справедливи пенсии за тях?
 
-Най-важното и очаквано решение на този въпрос има две измерения. На първо място фазата на изплащане трябва да даде възможност за избор на пенсионни продукти,колкото по-рано,толкова по-добре и на второ място никой не трябва да бъде ощетен.
 
Има изготвен проект и той трябва да отговори на най-важните въпроси а именно: да ограничи намалението на индивидуалния коефициент на осигурените и във Втория стълб и да се даде възможност на лицата,които са пропуснали пет годишния срок,но желаят да се прехвърлят и да получават пенсия само от Държавното обществено осигуряване да го направят.
 
Искам да припомня,че този срок беше удължаван няколко пъти и винаги има лица,които не са информирани! Очаквам тези промени да намерят своето решение до края на тази календарна година!
 
-Достатъчни ли са мерките за подкрепа на работещите родители и особено за тези, на които заради карантина ще им се наложи да стоят вкъщи, а работата им не позволява. Каква е позицията Ви?
 
-От мерките,които бяха предложени за подкрепа на сектор здравеопазване можем да бъдем доволни с уговорката,че в частта осигуряване с необходимите лични предпазни средства и екипировка имаше известно закъснение.
 
По отношение на работещите родители мерките са свързани със запазването на заетостта и доходите на над 172 хил.работници от най-засегнатите сектори чрез мярката 60/40 и 80/20.Разбира се винаги може да бъдат предложени и други стимули. Българското правителство избра търсенето на трудния баланс между бонуси и кредитиране. Поради характера на Коронокризата,която засяга всички очакванията са именно всички да получат държавна подкрепа,в това число и карантинираните работещи родители.
 
Кодекса за социално осигуряване гарантира до 90 дни обезщетение при карантина,плюс предложените от Правителството бонуси след ползване на платен и неплатен отпуск в размери на 375 и 610 лв. за различните мерки.
 
След старта на новата учебна година Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването трябва да обсъдят всички детайли и да предложат мерки както за стриктно спазване на противоепидемичните мерки,така и възможните финансови инструменти за подкрепа на родители,които имат нужда да останат в дома заради предписание на здравните власти.
 
-Допускате ли минималното обезщетение за безработица отново ще се наложи да се увеличи? Наскоро беше прието то да стане 12 лева. 
 
-Минималното обезщетение за безработица по закон трябва да бъде 60% от среднодневния размер на минималната работна заплата или среднодневния осигурителен доход. В нарушение на Закона управляващите за пореден път приеха 12 лв.с аргумента,че безработните ще бъдат демотивирани да търсят работа.
 
Този аргумент не е особено убедителен в условия на криза,когато се очаква свиване на пазара на труда и увеличение на безработните. В хода на бюджетната процедура за следващата година се очаква нова дискусия по тази тема.
 
-Очакванията са заболеваемостта от COVID-19 да нарасне. Подготвени ли са българските болници за това?
 
-Неотдавна парламентът одобри промени в бюджета на НЗОК, с които
ще бъдат отпуснати 75 милиона на болниците. Тези 75 млн.лв. са капка в морето имайки предвид,че задълженията на болниците са стотици милиони. Това е така наречената надлимитна дейност за 2015 и 2016 години,отработена проверена и призната от НЗОК.
 
Коронокризата и възможните финансови инструменти Национални и допълващи Европейски не могат да решат съществуващите структурни и функционални проблеми на сектора. Там са необходими други подходи и политическа воля,каквато не видяхме и през този управленски мандат.
 
Що се отнася до готовността на болниците като организация и възможности да болниците са в необходимата кондиция,въпреки напрежението и умората на медицинския персонал.
 
Тази криза изведе като доминиращ проблем липсата на кадри или по друг начин казано неравномерното им разпределение и концентрация в големите градове. В малките градове и Общинските болници недокомплектът с кадри,особено за някои специалности е меко казано притеснителен.
 
-Какви промени според Вас трябва да залегнат в бюджета на ДОО през следващата година?
 
-След близо месец Министерски съвет трябва да внесе в Народното събрание проекти на бюджет на ДОО за 2021 година заедно с Държавния бюджет и бюджета на НЗОК.По структура и характер според нас той трябва да бъде антикризисен,а не предизборен!
 
Дефицита или трансфера,който тази година Държавния бюджет прави към ДОО с последните промени от тази година е близо 5 милиарда и 500 хил.лв. Всички предложения, свързани с приходи и разходи, трябва да гарантират както по-високи нива на социална защита така и финансова устойчивост и по-малка зависимост на системата от данъци.
операция
11:15 | 02 Декември 2020 г.

Първата в света успешна трансплантация на орган от...

11:15 | 02 Декември 2020 г.
Хирурзи от университетската болница в Льовен извършиха първата в света успешна трансплантация на бял дроб от пациент, който се е възстано...
11:05 | 02 Декември 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Говори проф...

11:05 | 02 Декември 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   ПЛАН СРЕЩУ ЗАРАЗИТЕ   Ще стихне ли в...
Северна Македония
11:03 | 02 Декември 2020 г.

Кабинетът на РС Македония иска удължаване на извън...

11:03 | 02 Декември 2020 г.
Правителството на Република Северна Македония, поради продължаващото разпространение на новата коронавирусна инфекция, предложи удължаван...
домашно насилие
10:59 | 02 Декември 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Насилието над жени е глобал...

10:59 | 02 Декември 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ Защо микробиомът е важен за нашето здраве и как да подобрим със...
10:53 | 02 Декември 2020 г.

От 2022 г. НЗОК ще плаща изцяло помощните средства...

10:53 | 02 Декември 2020 г.
Предоставянето и заплащането на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания да преми...
10:42 | 02 Декември 2020 г.

Отварят първо детските градини, ако мерките дадат ...

10:42 | 02 Декември 2020 г.
"Рано или късно, дай Боже до края на годината, но със сигурност след Нова година ще започнем имунизация срещу COVID-19. Ще има хора,...

гледай на живо

02.12.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини