Гутериш: Държавите се провалиха в опазването на планетата

Годишната сесия на Общото събрание на ООН бе почти изцяло онлайн

Антониу Гутериш
Източник: БГНЕС

Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова хората да спрат "войната срещу природата", предаде ДПА. "Трябва да променим курса и да трансформираме нашата връзка със" заобикалящата ни среда, подчерта Гутериш на първата среща на високо равнище за кризата с биоразнообразието. Той отбеляза, че една от последиците от дисбаланса с природата, причинен от обезлесяването, климатичните промени и производството на храна, е появата на смъртоносни причинявани от вируси заболявания като СПИН, ебола и Ковид-19.
 
Държавите "до голяма степен се провалиха" в опазването на планетата, предупреди генералният секретар на ООН.
 
В публикувана миналия месец оценка световната организация констатира, че нито една от 20-те основни цели в областта на биоразнообразието, поставени през 2010 г. с краен срок за изпълнение през тази година, не е била постигната напълно, припомня ДПА.
 
Първата по рода си среща на световно равнище се състоя в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН и премина почти изцяло онлайн с участието на над 100 държавни и правителствени ръководители.
 
"Загубата на биоразнообразие и упадъкът на екосистемата е голям риск за оцеляването на хората", предупреди китайският президент Си Цзинпин.
 
Той обаче не обяви нищо конкретно, след като миналата седмица обеща Китай да сведе въглеродните си емисии до нула преди 2060 г., отбелязва ДПА.
 
"Трябва да обърнем тенденцията в глобален мащаб", призова германската канцлерка Ангела Меркел. Тя призова за разширяване на защитените зони, възстановяване на екосистеми и по-устойчиво използване на земята и морето.
 
Британският премиер Борис Джонсън възприе нестандартен подход да отправи призив за действие, като призова останалите световни лидери да помислят за панголина - "този люспест бозайник, чудо на еволюцията". "Не вярвам някой от нас да иска да остави след себе си една планета, на която това удивително чудновато малко създание ще бъде също толкова непознато на бъдещите поколения, както днес са динозаврите и (птицата) додо", каза Джонсън.
 
Предполага се, че новият коронавирус, който се появи в Китай в края на миналата година, е тръгнал от панголините - един от видовете, които са най-тежко засегнати от трафика на диви животни.
 
"2021-а трябва да бъде годината на действието", призова френският президент Еманюел Макрон.
 
Голям брой лидери изявиха желание да говорят на срещата. Съединените щати от своя страна не участваха, отбелязва ДПА.
 
Преди срещата лидерите на повече от 70 държави и Европейския съюз подписаха обещание до 2030 г. да бъде сложен край на загубата на местообитания на растения и животни. Поети бяха ангажименти за спиране на нерегулирания риболов, прекратяване до 2050 г. на практиката на изхвърляне на пластмаса в океаните и елиминиране на незаконния трафик на диви животни и растения.
 
Лидерите на някои от страните най-големи замърсители, като Бразилия, Индия, Китай и САЩ, обаче не подписаха обещанието.
 
 
Шведската екоактивистка Грета Тунберг изрази скептицизъм, като отбеляза, че "е толкова лесно да се обещава". "Всички искат да спасят природата и климата. Но когато нещата опрат до реални действия, те се провалят всеки път", написа тийнейджърката в Туитър.
Цветана Вълкова
16:33 | 25 Ноември 2020 г.

ТЪРСИ СЕ: 90-годишна Цветана Вълкова от село Яна

16:33 | 25 Ноември 2020 г.
Столичното Пето РУ издирва 90-годишната Цветана Станева Вълкова. Тя е в неизвестност от 18 ноември т.г., когато в ранните следобедни часо...
Буяр Османи
16:28 | 25 Ноември 2020 г.

Османи: Разговорите между България и РС Македония ...

16:28 | 25 Ноември 2020 г.
Разговорите продължиха и след неуспеха на Съвета за съгласуване на преговорната рамка. Това може да се случи и през декември, така че ком...
Си Дзинпин
16:16 | 25 Ноември 2020 г.

Си Цзинпин поздрави Байдън за победата

16:16 | 25 Ноември 2020 г.
Китайският президент си Цзинпин е изпратил поздравления до Джо Байдън за победата му в изборната надпревара за Белия дом, съобщават китай...
Арестуваха брутален \
16:14 | 25 Ноември 2020 г.

Съдят сливенчанин, убил 39-годишен мъж и пратил ба...

16:14 | 25 Ноември 2020 г.
Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Тодор Й. Той е подсъдим за това, че направил опит умишлено да умъртви 66-годишен мъж (к...
Бриг. ген. Иван Маламов
16:00 | 25 Ноември 2020 г.

Военният университет „Васил Левски“ празнува 142 г...

16:00 | 25 Ноември 2020 г.
Военният университет „Васил Левски“ е едно от най-старите висши учебни заведения у нас, а на 26 ноември там ще отбележат 142 ...
15:30 | 25 Ноември 2020 г.

23-годишен влиза в съда за поредица от обири в общ...

15:30 | 25 Ноември 2020 г.
На 25.11.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемата И. М., на 23 г., за това, че с шест деяния, ...

гледай на живо

25.11.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини
 • 17:20
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия