Макрон: Ислямът е в криза по целия свят

Френският държавен глава разкритикува радикализма на религиозна основа

Еманюел Макрон
Източник: EPA/БГНЕС

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон нарече исляма "религия, която е в криза по целия свят", в реч, адресирана до това, което той нарече "сепаратизъм" в ислямската общност на Франция, предаде „Гласът на Америка“.

В изказванията си в западното предградие на Париж, Макрон каза, че ислямът е религия в дълбока криза в световен мащаб, дори в страни, където е религия на мнозинството, поради „напрежението между фундаментализма и политическите проекти ..., които водят до много силна радикализация.”

Френският президент заяви, че във Франция съществува „паралелно общество“ на радикални мюсюлмани, процъфтяващо извън ценностите на нацията. „Сепаратизъм“, както го описа той, който процъфтява в някои райони на страната, където мюсюлманите с радикална визия за своята религия поемат контрола върху местното население, за да внедрят своите вярвания.

Тук може да откриете още новини от света!

Но според Макрон всеки има вина за този така наречен сепаратизъм.

"Самите ние изградихме свой собствен сепаратизъм. Това е гетоизацията, която нашата република, първоначално с най-добри намерения в света, позволи да се разпространи", каза френският лидер.

Той отбеляза концентрацията на населението на Франция в области според техния произход, което също концентрира образователни и икономически трудности.

Френският президент заяви, че правителството ще предложи законодателство през декември, за да „засили секуларизма и да консолидира републиканските принципи“.

Той нарече секуларизма „циментът на обединена Франция“ и добави: „Нека не попадаме в капана, заложен от екстремисти, които целят да заклеймят всички мюсюлмани“.

По време на речта си Макрон многократно подчертава значението на училищата за насаждането на светски ценности сред младите хора и каза, че правителството ще изисква частните училища да провждат уроци за това. От началото на следващата година, с малки изключения, 50 000 френски деца, които в момента се обучават у дома, ще трябва да посещават училище присъствено, каза той. Законопроектът ще включва и допълнително финансиране на образованието.

Коментарите идват, когато в Париж тече процес за смъртоносните атаки през януари 2015 г. срещу сатиричния вестник „Шарли Ебдо“ от родени във Франция ислямски екстремисти. Миналата седмица мъж от Пакистан намушка двама души в близост до бившите офиси на „Шарли Ебдо“ в гняв заради публикуването на карикатури на пророка Мохамед.

ББР Българска банка за развитие
17:14 | 01 Декември 2020 г.

От гаранционните програми на ББР са се възползвали...

17:14 | 01 Декември 2020 г.
Търговските банки са поискали одобрение за кредити на близо 23 000 физически лица и над 1 000 компании по двете гаранционни програми на Б...
терор в Трир, Германия
17:06 | 01 Декември 2020 г.

Външно министерство: Няма информация за национално...

17:06 | 01 Декември 2020 г.
Генералното консулство във Франкфурт е във връзка с полицията в Трир, в момента няма никаква информация за националността на пострадалите...
covid
17:00 | 01 Декември 2020 г.

Узакониха носенето на маски в Нидерландия

17:00 | 01 Декември 2020 г.
В Нидерландия влезе в сила Законът за задължителното носене на маски. Според нормата се въвежда задължителната употреба на защитни маски,...
Бойко Борисов видеовръзка
16:40 | 01 Декември 2020 г.

Премиерът Борисов: Трябва да се засили ролята на Е...

16:40 | 01 Декември 2020 г.
„Коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните системи под изключителен натиск. Затова е н...
Кола гази пешеходци в Германия
16:29 | 01 Декември 2020 г.

Терор в Германия! Автомобил прегази пешеходци в Тр...

16:29 | 01 Декември 2020 г.
В пешеходната зона на германския град Трир кола уби двама и рани 10 минувачи, съобщи „FOCUS Online”.   Броят на...
Социална мрежа
15:56 | 01 Декември 2020 г.

Студенти педагози помагат на родители ефективно да...

15:56 | 01 Декември 2020 г.
"В нашето училище нямаме проблеми с онлайн обучението, въпреки че в началото съществуваха различни мнения за повторното преминаване ...

гледай на живо

01.12.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини