Деница Сачева: Обсъждаме вдигане на всички пенсии, а минималната да бъде 300 лв.

Справедливо е детски надбавки да има за всички, без значение от доходите - ще струва 300 милиона лева на година

Деница Сачева
Източник: Канал 3

Възможно е възрастните хора с доход до 369 лв. да получат увеличение с удвоен процент по швейцарското правило. Ще дадем последен шанс на хората, които са изпуснали 5-годишния срок, да си прехвърлят втората пенсия в НОИ. Справедливо е детски надбавки да има за всички, без значение от доходите - ще струва 300 милиона лева на година.
 
Това са част от акцентите от интервюто на социалния министър Деница Сачева за "24 часа". 
 
Ето и интервюто.
 
- Г-жо Сачева, премиерът Бойко Борисов обяви, че бонусът от 50 лв. към пенсията ще се дава до края на мандата, а после ще има справедливо решение за вдигането на пенсиите. Какво е то?
 
- Работим по няколко варианта. Един от тях бе за преизчисляване на най-ниските пенсии с дохода от 2015 г. Това би струвало около 1,2 млрд. лв. Този вариант вероятно няма да бъде приет, защото при него ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1,1 млн. пенсионери. По-справедливото решение е преизчисляване на всички пенсии.
 
Получихме предложение от КНСБ, което е за вдигане на минималния размер на пенсията до 300 лв. А пенсиите между 300 и 369 лв. да бъдат индексирани с 2 пъти по-висок процент от този, който е по швейцарското правило. Причината да се обсъжда границата от 369 лв. е, че това е линията на бедност.
 
Пенсиите от 369 лв. до максималния размер ще се осъвременят с процент, който ще се получи по швейцарското правило. За да се запази съотношението между най-ниската и най-високата пенсия, разглеждаме и предложението таванът да стане 1440 лв. Тук ще трябва да проведем сериозни дебати с работодателите, защото това е свързано с вдигането на максималния осигурителен доход на 3200 лв.
 
Това е причината все още да водим преговори и по какъв модел да се преизчислят пенсиите. Все още не можем да кажем окончателния вариант, но търсим възможности да се запази солидарният и справедливият модел на пенсионната система.
 
- Различните варианти струват от 1,2 млрд. лв. до 3,8 млрд. лв. Откъде ще дойдат тези пари, от увеличение на осигуровките?
 
- Не, категорично не се обсъжда вариант за увеличаване на вноската и не трябва да се спекулира с тази тема. Говорим евентуално за увеличаване на осигурителния доход. Знаете, че сме в процедура, в която бихме могли да си позволим определен процент бюджетен дефицит, така че на този етап ще търсим възможности преди всичко в бюджета.
 
- Според доклада на BetterFinance втората пенсия у нас е пред провал. Вече дадохте анонс, че ще има нов прозорец, през който първата кохорта пенсионери да могат да прехвърлят пенсиите си в НОИ. Това ще реши ли проблема?
 
- Този дебат е изключително важен и той трябваше да бъде отворен. Друг е въпросът дали той ще може да бъде завършен в този мандат, защото има много и различни мнения, които трябва да бъдат взети под внимание. Не искам да остава впечатлението, че има риск за фазата на изплащане. Напротив, пенсионната система е стабилна и средствата, които се намират в универсалните фондове за пенсионно осигуряване, са налични.
 
Сребърният фонд също е в много добро състояние. Общият паричен ресурс на фонда към 31 август е в размер на 3,285 млрд. лв. и се инвестират по изключително консервативен начин, така че няма опасност. Поели сме ангажимент да осигурим прозорец, в който хората, които са изпуснали 5-годишния срок, да могат да прехвърлят своите пари в НОИ. Най-вероятно ще го предложим до края на годината.
 
Предстои да обсъдим с всички заинтересувани страни дали този прозорец ще е 3 или 6 месеца. Това ще бъде лично решение, няма да бъде по наша препоръка и да е задължително. Справедливо е тази възможност да бъде за всички, които са изпуснали 5-годишния срок. Това ще е последният шанс, защото през годините на няколко пъти бяха давани такива.
 
- Признахте, че никой не е доволен от детските надбавки. Каква реформа обмисляте?
 
- Трябва да има универсални детски надбавки за всички родители без оглед на доходите им. Дори хората с високи доходи очакват този жест от държавата. Практиката показва, че има хора в добро материално състояние, които се осигуряват на минимални доходи и получават тази помощ.
 
При срещите ми с колеги от "Социално подпомагане” в страната попитах: "Защо хора, които имат магазини и определено са заможни, получават тези добавки?”. Отговорът беше - това е важно за тях, защото искат и техните деца да бъдат подкрепени, защото и те плащат данъци и искат да видят този жест и еднакво отношение и към техните деца. Трябва да има поне една социална помощ, която да не разделя хората и не ги кара да бъдат антагонисти.
 
Универсалните детски добавки са добра крачка и като практика съществуват в много европейски държави. Това би струвало на държавата около 300 млн. лв. за година. Но все още не мога да кажи дали ще се случи през 2021 г.
 
- Вече може да се кандидатства за новата помощ от 610 лв. за родители, ако децата им не могат да ходят на училище. При затворено училище след карантина – болничен или помощ се получава?
 
- До този момент сме получили 72 заявления за тази помощ. Има ясни правила кога може да се използва болничен, ако децата са болни. Ако учителят на даден клас се разболее, то тогава децата може да вземат болничен за карантина, защото това е най-близкият кръг на заразения. Всички останали при хипотезата "здрав човек гледа здрав човек” могат да получат тази помощ от 610 лв. на месец.
 
Помощта е пропорционална на времето, през което детето не ходи на училище. Този период може да бъде две седмици, три седмици или месец. Има подоходен критерий, че доходът на член от семейството трябва да е равен или по-малък на минималната заплата на 610 лв. Ако се приеме предложението тя догодина да стане 650 лв., тогава и този праг ще се увеличи. Разчетени са 85 млн. лв. до края на тази година, но ще предвидим средства в бюджета и през следващата.
 
- Какви са резултатите от новия вариант на мярката 60/40 и от останалите две програми от пакета "Заетост х 3”? Успяха ли да изсветлят сивия сектор?
 
- По последния вариант на 60/40 до момента са кандидатствали 5493 работодатели за изплащане на компенсации на 150 705 души, като вече са платени близо 151 млн. лв.
 
Заедно с първия дизайн на мярката са разплатени над 337 млн. лв. на бизнеса, така са запазени почти 250 хил. работни места. В сектор "Хотелиерство и ресторантьорство” са запазени почти 30 хил. работни места, където мярката стига 80/20. В транспорта говорим за запазването на работата на около 6000 души. По програмата "Заетост за теб”, която отпуска минимална заплата за нает безработен, са подадени 4493 заявления за 12 693 свободни работни места.
 
 
Преобладават тези в "Преработващата промишленост"-33%, следват тези в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" -26,5% и "Търговия и ремонт на автомобили" -15,9%. С помощта от 290 лв. подкрепихме и 197 самоосигуряващи се. Тази мярка ще продължи и през зимния сезон отново със средства от ЕК. Желанието ни е да удължим и променим мярката "Заетост за теб”, като тя обхване и общински предприятия, и да увеличим квотата, за да помогнем на малките фирми.
 
Досега фирмите с до 10 души персонал можеха да наемат двама безработни по програмата, а с новите правила те ще са четирима. Така ще отговорим на засиления интерес на малките фирми към тази мярка.
 
- Какъв ще е третият вариант на 60/40?
 
- В понеделник новият вариант ще бъде разгледан от съвета за тристранно сътрудничество. Средствата за запазване на заетостта предлагаме да са в размер 60 на сто от размера на осигурителния доход за август. Няма да има нужда работодателите да кандидатстват с пълния комплект документи. Тези, които вече са кандидатствали по програмата, ще подават списъчния състав на служителите, за които кандидатстват. Има още няколко дребни облекчения.
 
Имаме неофициална съгласувателна процедура с Европейската комисия и имаме разрешение към сектора с дерогациите да включим и транспорта. Т.е. както туризма, така и транспортът ще могат да ползват мярката за сезонни работници. Говорим за случайния превоз, който обслужва туристическия сезон.
 
Няма да имат ангажимента да запазват работните места след края на мярката, но за следващия сезон ще трябва да пазят работното място.
 
- По какви други мерки срещу коронакризата работите?
 
- Заедно с Министерството на икономиката работим по грантова схема за осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд за 80 млн. лв. Така работодателите ще получат грантове, с които да направят дребни преустройства на своя бизнес – изграждане на отделни входове и изходи, преградни съоръжения и стени, предпазни средства за служителите.
 
С нея ще се даде възможност и за дистанционна работа, като се осигури киберсигурност, интернет връзка, окабеляване. Със сигурност ще продължим програмите за "Топъл обяд” и пакетите с хранителни продукти от първа необходимост, където очакваме да достигнем до 500 хил. души., както и домашния социален патронаж. 290 хил. са хората, които ще получат подкрепа от държавата за отоплителния сезон.
 
 
Паметник на Удроу Уилсън в Република Северна Македония
09:37 | 30 Ноември 2020 г.

Главният прокурор и ръководството на ПРБ подкрепят...

09:37 | 30 Ноември 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) приветстват инициативата на Асоциацията на прок...
Разширяват кръга на учениците, които получават стипендии след VІІ клас
09:25 | 30 Ноември 2020 г.

Пенсиите ще се изплащат между 7 и 21 декември

09:25 | 30 Ноември 2020 г.
Изплащането на пенсиите и добавката от 50 лева към тях ще бъде в периода между 7 декември (понеделник) и 21 декември (понеделник). 2 114 ...
Красимир Вълчев
08:58 | 30 Ноември 2020 г.

Вълчев: Над 35 000 деца няма да се включат ефектив...

08:58 | 30 Ноември 2020 г.
„Между 35 000 и 40 000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението. Част от причините не са само липсата на устройства и ...
Марияна Николова,
телефонен разговор
08:54 | 30 Ноември 2020 г.

Министър Николова се самосезира след ТВ-репортаж с...

08:54 | 30 Ноември 2020 г.
Министърът на туризма Марияна Николова ще сезира РЗИ, Комисията за защита на потребителите и МВР, с които да извършат масови проверки на ...
08:50 | 30 Ноември 2020 г.

Жени Калканджиева говори за тръпката да бъдеш актр...

08:50 | 30 Ноември 2020 г.
На автокино с Жени Калканджиева - чуйте в предаването "Другото лице" повече за първото ѝ участие във филм и то с главна роля. ...
бус лента
08:47 | 30 Ноември 2020 г.

Обмислят намаляване на работното време на градския...

08:47 | 30 Ноември 2020 г.
Обмислят намаляване на работното време на градския транспорт в София. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред NOVA. &b...

гледай на живо

30.11.2020
 • в момента
  Телемаркет
 • 10:00
  Пулс
 • 10:30
  Интервю с Наделина Анева
 • 11:15
  "Холивуд" с Ивелина Кунчева