Борис Джонсън: Ще процъфтим мощно при BREXIT без споразумение

Настоящата 11-месечна фаза на преход беше предназначена да позволи на двете страни да се договорят за бъдещите си търговски отношения

Борис Джонсън изписан
Източник: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Борис Джонсън заяви в неделя, че Великобритания "може да процъфтява мощно" без търговско споразумение с Европейския съюз след BREXIT. Той каза това ден, след като се съгласи да удължи прекъснатите преговори с Брюксел.
 
Джонсън, който прие удължаване на преговорите във видео разговор в събота с шефа на ЕС Урсула фон дер Лайен, заяви пред Би Би Си, че вярва, че трябва да се сключи сделка, преди Великобритания да напусне регулаторния режим на блока през 2021 г.
 
Но той предупреди, че ЕС трябва да разбере, че неговото правителство е "изключително сериозно, че трябва да контролира собствените си закони и собствените си разпоредби", включително политиката си в областта на рибарството.
 
 
Великобритания официално напусна блока през януари, но остава обвързана от повечето правила до края на годината при условията на развода си за BREXIT.
 
Настоящата 11-месечна фаза на преход беше предназначена да позволи на двете страни да се договорят за бъдещите си търговски отношения след близо пет десетилетия икономическа и политическа интеграция.
 
Девет планирани кръга от преговори обаче приключиха в петък, като двете страни заявиха, че остават значителни пречки пред споразумението, което доведе до намесата на Джонсън и Фон дер Лайен.
 
Двамата лидери, които последно проведоха преговори за BREXIT през юни, помолиха своите преговарящи да "работят усилено, за да се опитат да преодолеят тези пропуски".
 
Но нараства опасението от хаос в пътуванията и търговията, ако не се постигне напредък и настъпи така нареченият BREXIT без сделка.
 
Джонсън подчертава, че Лондон не иска сделка от тип на тази, която Брюксел има с Канада според нормите на СТО (Световната търговска организация). Но допълни, че и при такъв случай Великобритяния няма да има проблеми.
 
"Мисля, че можем да просперираме мощно при тези обстоятелства", каза той.
 
Лондон и Брюксел определиха европейска среща на върха на 15 октомври като краен срок за постигане на споразумение, което да може да бъде ратифицираноа навреме, за да влезе в сила до 2021 г.
 
След призива на Джонсън и Фон дер Лайен, източник от ЕС каза пред Франс прес, че блокът чака Лондон "наистина да започне да преговаря по големите въпроси".
 
Великобритания и Европа досега не са намерили начин да преодолеят фундаменталните разногласия относно това как да се предоставят в бъдеще права за риболов във водите на Обединеното кралство и как да се поддържат равни условия в бизнеса и регулациите на държавните субсидии.
Пари
22:04 | 26 Октомври 2020 г.

На онлайн заседание Тристранката ще обсъжда утре б...

22:04 | 26 Октомври 2020 г.
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе онлайн заседание на 27 октомври.   По време на заседанието...
Скопие
21:58 | 26 Октомври 2020 г.

247 случая на COVID-19 в РС Македония

21:58 | 26 Октомври 2020 г.
Министерството на здравеопазването на РС Македония съобщи, че през последните 24 часа са извършени 737 теста, при които са регистрирани 2...
Протест
21:46 | 26 Октомври 2020 г.

110 вечер на антиправителствени протести в столица...

21:46 | 26 Октомври 2020 г.
110-та вечер на антиправителствени протести в София. Участниците по традиция се събраха при фонтана пред Президентството.   ...
НСО изведе протестиращите от сградата на Народното събрание 5
21:38 | 26 Октомври 2020 г.

Мая Манолова, "Има такъв народ" и "Отровното трио"...

21:38 | 26 Октомври 2020 г.
Така нареченото „Отровно трио“ се договори с "Има такъв народ" на Слави Трифонов и Изправисе.бг на Мая Манолова. ...
Художествена гимнастика
21:28 | 26 Октомври 2020 г.

Националният отбор по художествена гимнастика няма...

21:28 | 26 Октомври 2020 г.
Българският национален отбор по художествена гимнастика няма да вземе участие в онлайн турнира на Русия идната седмица.    ...
Хърватия, знаме, флаг
21:05 | 26 Октомври 2020 г.

В Загреб отново ще използват преоборудвана спортна...

21:05 | 26 Октомври 2020 г.
Заради рязкото увеличаване на броя на заразените с коронавирус в Загреб отново ще използва голямата закрита спортна палата Арена за прием...

гледай на живо

27.10.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс