Ген. Константин Попов: Правителството стриктно следва това, което парламентът изисква от него

Хубавото е, че вече като доказал се партньор ние можем и ще искаме да плащаме разсрочено следващите 8 изтребителя, каза още той

Константин Попов
Източник: БГНЕС

Правителството стриктно следва това, което парламентът изисква от него. Ще плащаме разсрочено следващите изтребители. Говори се само за техника, но най-важни са хората, казва в интервю пред "Монитор" председателят на комисията по отбрана в НС ген. Константин Попов.

Ето и цялото интервю.

- Ген. Попов как ще коментирате изпратеното запитване до САЩ за новите F-16?
 
- Първо да отдадем заслуженото на правителството, че стриктно следва това, което парламентът изисква от него. Стриктно следва политиката за модернизация на Българската армия и въоръжените сили. Това, което не се разбра достатъчно добре от обществото и трябва да го изясним и повторим, е, че на американското правителство е изпратено запитване за цена и наличност.
 
Не знам до колко ще помогна на хората и не знам дали е редно да се опростяват нещата по този начин, но вие, ако искате да си купите нещо в един магазин, първо влизате и виждате дали го има и колко струва.
 
След това си правите сметката дали имате пари сега, кога имате пари и можете ли да си го позволите. За това казваме, това е необвързващо запитване, с което не поемаме абсолютно никакъв ангажимент. Отговорът на запитването много ще помогне на правителството да може да планира нашите ресурси и да планира кога и по какъв начин ние можем да придобием необходимите ни бойни способности.
 
 
Така правителството ще изпълни решението на Народното събрание да се придобият 16 изтребителя. И там в проекта за инвестиционен разход е записано, че това се случва на два етапа. И след придобиването на новите осем изтребителя най-накрая ще завърши този процес, който започна преди много години.
 
- Кога пристигат първите самолети и на какъв етап ще пристигат те?
 
- Това, което е заложено в първия договор, е, че първите самолети ще дойдат 2023 г., а последните по същия договор ще дойдат 2024 г. Следващите осем от втория етап, за които е изпратено писмото до американското правителство с искане на информация, е най-разумно да дойдат, както е заложено в проекта за инвестиционен характер. Така както го приехме в Народното събрание, включително и с подкрепата на г-жа Нинова и колегите от БСП, които също гласуваха ЗА.
 
Хубавото на втория етап е, че вече като доказал се партньор ние можем и ще искаме да плащаме разсрочено следващите 8 изтребителя. Това няма да натоварва сериозно бюджета за отбрана, ще даде по-голяма гъвкавост за реализиране на другите основни проекти за модернизация на Българската армия в условия на COVID кризата.
 
- COVID кризата забави ли модернизирането на армията ни?
 
- За съжаление да, така както забави развитието на целия свят и даде своето отражение не само в икономиката и социалната сфера, но и в сектор сигурност и отбрана, да не говорим за здравеопазване. Тази криза повлия на всички сектори и ние трябва да направим правилните оценки, и то в един по-широк план, за да имаме голямата картина и да намерим правилния баланс.
 
Очевидно е, че всички се нуждаят от подкрепа и че ресурсите не са достатъчни… За това е важно да се приоритизира. За това е важно да кажем, че сектор сигурност и обрана трябва да е приоритет. А дали трябва да е приоритет, говорят фактите. Виждаме какво се случва в Кавказ, Сирия, Ирак, Афганистан, незатихващия проблем с бежанците.
 
- Премиерът Борисов бе казал, че с новите изтребители F-16 ще пазим не само нашето въздушно пространство, но и това на Северна Македония. Водят ли се разговори по тази тема между двете държави и как ще се случва Air Policing?
 
- Тези разговори започнаха и се водят от доста години. И премиерът съвсем ясно отчита, че когато придобием един супермодерен, суперсъвременен самолет с огромни бойни възможности, какъвто е F-16 Block 70, ние като едни добри приятели с Република Северна Македония ще можем да им предложим нашата помощ.
 
- Като говорим за международен план, как спомагат и какво допринасят на нашата армия участията в мисии и учения на международно ниво?
 
- Това вече е доказано и ползите от международни учения имат много измерения. Първо е политическото. В тези учения участват не само страни от НАТО, но и от други държави. Това подпомага добрия диалог в един регион като нашия, който е доста динамичен, даже бурен. Трябва да подчертая, че доверието струва много скъпо. Когато имаш доверие и можеш да разчиташ на добро отношение и вярваш на своите съюзници и съседи, тогава има спокойствие.
 
Това се отразява и в икономиката, и във финансите. На второ ниво - това е от изключителна полза за военнослужещите, защото имат възможност за обмяна на опит, виждат своите силни и слаби страни. Когато тези учения са по-мащабни, както е в „Тракийска пепелянка“, тогава нивото на организация се вдига и позволява да се тренират и командирите на по-високо ниво.
 
Разбира се, има и друг елемент - финансовият, защото когато тренираме заедно, така ни излиза по-евтино, защото ние не заделяме сили, които да играят противниковата страна.
 
- Как върви модернизацията на Военноморските сили и Сухопътните войски?
 
- Желанието на правителството и управляващото мнозинство е ясно изразено, а именно, че трябва да има синхрон. Не едновременно да придобием всичко, защото е безкрайно скъпо и невъзможно, но да сме сигурни, че и трите вида въоръжени сили се движат в една посока с приблизително еднакво темпо и оръжията, които ще придобием, ще бъдат съвместими. Това е една изключително трудна задача. Има известно забавяне заради кризата.
 
Не можеха да идват колеги от компаниите и нямаше как да се водят разговорите. Трябва обаче да кажем, че много работа беше свършена от Военноморските сили и от Министерството на отбраната, за да се огледа и подготви договорът за придобиването на двата многофункционални модулни патрулни кораба.
 
Този проект е пред завършване. Забавяне има и по проекта на Сухопътните войски за придобиване на техника, като отчитаме, разбира се, и неговата комплексност. Там се придобива много и различна бойна техника.
 
- Миналата седмица пристигнаха минните ловци от Нидерландия. Те как ще подпомогнат родните ВМС?
 
- С придобиването на минните ловци ние завършваме един етап. Досега ние имахме един минен ловец, за да стане формирование, ни трябваха още два. Това вече е факт. Завършваме окомплектоването на едно цяло формирование, което по отношение на бойните способности има комулативен ефект, защото формированието ще прилага единни тактики, техники и процедури.
 
- Какъв приоритет е отбраната в Народното събрание?
 
- Трябва да подчертаем, че за разлика от други политически структури тук се води политически сблъсък. Например в едно министерство няма такъв сблъсък. Законодателната власт е мястото, където наистина се виждат и сблъскват различните идеи. Опозицията, която основно се води от Българската социалистическа партия, има едно виждане за развитието на държавата и за приоритетите.
 
Ние, управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", имаме друго виждане по какъв начин държавата да просперира. Ние залагаме на развитието на икономиката, защото именно икономиката прави държавата богата, а една богата държава може да води съответната добра социална политика. Тук трябва да кажем, че при нас отбраната и сигурността е важна и допринася за развитието на икономиката и за стабилните финанси и именно поради това за нас отбраната е приоритет.
 
Надявам се, че когато говорим за сигурността на страната, когато говорим за нашия суверенитет и независимост ще намерим общ език и ще постигнем необходимото съгласие, за да продължим да развиваме отбранителните способности и грижата за хората в армията. И тук е важно да кажем, че някои обичат да говорят само за техника, но истината е, че най-важни са хората в армията.
 
В това отношение смятам, че ще търсим общ език и апелирам към разумен и отговорен подход по въпросите на отбраната от нашите колеги от Народното събрание.
13:28 | 24 Ноември 2020 г.

Проф. Кантарджиев: Ако имаше съзнание у хората и н...

13:28 | 24 Ноември 2020 г.
"Искам да подхождаме сериозно и трезво към нещата. След като министърът на здравеопазването вчера обсъди с обществото и каза ясно ка...
Борислав Цеков
13:23 | 24 Ноември 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Говори д-р...

13:23 | 24 Ноември 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   КОНСТИТУЦИЯ И ВЛАСТ   Какви са вариа...
полиция, Германия
13:14 | 24 Ноември 2020 г.

Екстрадират нашенка в Германия, разследват я за 3 ...

13:14 | 24 Ноември 2020 г.
Варненският окръжен съд постанови предаването на 37-годишната Моника А. на властите в Германия, във връзка с провеждане на наказателно пр...
covid
13:12 | 24 Ноември 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Как COVID-19 промени технол...

13:12 | 24 Ноември 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ Как Covid-19 промени технологиите и в каква посока на развитие ...
Мъж скочи от 9-ия етаж на УМБАЛ \
13:02 | 24 Ноември 2020 г.

УМБАЛ-Пловдив с вътрешна проверка за смъртта на па...

13:02 | 24 Ноември 2020 г.
По повод смъртта на 70-годишния пациент от Стамболийски ръководството и екипа на "УМБАЛ-Пловдив" излязоха с официална позиция п...
COVID-19
12:56 | 24 Ноември 2020 г.

Заради COVID-19 в Сърбия определени търговски обек...

12:56 | 24 Ноември 2020 г.
Сърбия затегна ограничителните мерки в рамките на борбата с коронавируса и от вторник в продължение на най-малко десет дни ще бъдат в сил...

гледай на живо

24.11.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини