За любителите на мексиканските напитки: Каква е разликата между мескал и текила

мескал, текила
Източник: pixabay.com

Когато говорим за типичните мексикански напитки винаги става въпрос за текила и мескал. Си Ен Ен разкрива някои интересни детайли, за да можете да им се насладите и научите малко повече за тях.

Какви са разликите между мескал и текила? Ако си мислите, че в едното има червей, а другото не, има известна истина в това, но не говорим за тези различия.

Родриго Седано, изпълнителен директор на „Текила Тромба“ уверява: „Без да говорим за регулаторната част, по органолептичен принцип мескалът е пушен, начинът му на приготвяне и дестилация го прави продукт с характер, много комплексен, който нахлува във всички сетива с една глътка“.

"Неговото алкохолно съдържание е много променливо, тъй като на майсторите на мескал им харесва продукта да влезе в бутилката почти така, както излиза от казана и понякога поставят червей вътре в бутилката", добавя той.

В текилата няма червей

В много холивудски филми се внушава, че в бутилката с текила има червей и това е митологизирано, но не е вярно. Текилата по принцип не се опушва и не може да има червей вътре бутилката ", твърди Седано.

„Вкусът й е изискан, приятелски настроен и се е развил по такъв начин, че днес това е напитка, която позволява комбинация с най-подбраните ястия и удоволствие за най-взискателните небца“, уточнява той.

Истината е, че и двете напитки идват от растението агаве, в което живее червей, който се храни с него.

Кои са основните разлики между мескал и текила

Както текилата, така и мескалът се получават от ферментацията и дестилацията на агаве, но видът агаве, който е основната суровина, варира при различните напитки.

Още любопитни новини четете тук

Точно както шампанското, за да се нарича „шампанско“ трябва да идва от едноименната провинция във Франция, за текилата е валидно същото. Регионът, откъдето идва, се нарича Текила и се намира в мексиканския щат Халиско.

Във вината има различни видове грозде, но какво е това, което прави различните видове текила? Адриана Бака, разработчик на текила „Волкан де ми тиерра“, обяснява двете категории в тази напитка: „Има два вида - 100% агаве и смесени, това е първата разлика. После, по вид текила е: бяла, млада, кратко отлежала, стара и дълго отлежавала. „Кристална“ не е категория, а просто процес на премахване на цвета“.

Производството на двете напитки се основава на занаятчийски методи, мескалът се пече в подземна фурна с дърва и по-късно обикновено се смила с египетска мелница. Текилата се получава в процес на печене в зидани фурни.

„Мескалът има наименования за произход в 9 щата на страната: Оахака, Пуебла, Мичоакан, Дуранго, Сан Луис Потоси, Гереро, Гуанахуато, Тамаулипас и Сакатекас. Дестилатите от агаве обаче могат да се произвеждат в цялата страна, това са дестилати, които включват процес, който е същият или подобен на този при производството на мескал, но те нямат обозначение за произход ”, казва Сол Родригес, глобален мениджър на марката на „Мескал Сан Косме“

Как се дифинира текилата

Съветът за регулиране на текила, организация за сертифициране и удостоверяване на спазването на официалния стандарт на текила, както и гарантиране на качеството културата и престижа на националната напитка, показва, че „текилата е спиртна напитка произведена в определен регион на Мексико. Произвежда се от дестилация на ферментирала мъст, получена от сърцевината на растение, известно като синьо агаве ”.

В Мексико от наличните двеста видове агаве се получават други подобни спиртни напитки от определени места. Те получават наименование „мескал“ и приемат фамилията на града, където са произведени ”.

Но модни ли са тези напитки? Какво ги прави толкова специални? Защо хората по целия свят ги консумират?

Сол Родригес уверява, че пиенето на мескал е глобална тенденция: „През последните години хората не само купуват марка алкохол заради неговата популярност, но и защото той се стремят той да повлияе на здравето им възможно най-малко, както и да запази планетата. Естествено хората намират много стойност в мескала, защото това е продукт, който се прави ръчно и има производствена история поне 8 години, което го прави уникален по вкус и качество “.

От своя страна Родриго Седано говори от романтична гледна точка: „И двете напитки имат романтична история и са се трансформирали в култура. В днешно време текила и мескал са напитки, които генерират преживявания, свързани с моменти на радост, щастие и тържество."

Как се пият текилата и мескалът

Въпреки че тези напитки придават идентичност на мексиканеца, как се пият най-добре? Родриго Седано обяснява: „Има традиционен и космополитен начин. За мескала традиционният начин е да се сервира в малка стъклена чаша, придружен с резенчета портокал и сол. За текилата традиционният начин е да се сервира във висока стъклена чашка, придружена от лимон и сангрита ”.

„Космополитната форма представлява промяна от начина, по който се сервира; традиционните чашки се заменят с различни по форма и цвят чаши. Включват се в различни коктейли, които подчертават вкусовете на двете напитки чрез иновативни съставки и смеси ”, добавя Седано.

В заключение, текилата мескал ли е? "Текилата е мескал, да, но мескалът никога не може да бъде текила", казва Адриана Бака.

защитни костюми, инфекционисти, лекари, ВМА
21:06 | 29 Октомври 2020 г.

Лекарите отново призовават за спазване на мерките

21:06 | 29 Октомври 2020 г.
В 20.00 ч. лекари и медицински сестри излязоха пред спешните отделения на големите столични болници с пореден призив стриктно да бъдат сп...
\
21:00 | 29 Октомври 2020 г.

Юлияна Антонова: В Япония няма задължителна мярка,...

21:00 | 29 Октомври 2020 г.
"В Япония няма задължителна мярка, а превантивна мярка, тя се казва веднъж и не се повтаря. Рисковата група в страната са младите хо...
Гърция
20:51 | 29 Октомври 2020 г.

След пореден ръст на заразени с COVID-19, Солун е ...

20:51 | 29 Октомври 2020 г.
Гръцките здравни власти обявиха тази вечер 1 211 нови случая на коронавирус за изминалите 24 часа. Починали са 12 пациенти и са се увелич...
студенти протест пред СУ
20:21 | 29 Октомври 2020 г.

113-та вечер на антиправителствени протести започн...

20:21 | 29 Октомври 2020 г.
В поредна вечер на протести в София недоволство изразяват и студенти. Те се включиха в протеста в София, информира  БГНЕС. ...
Марияна Николова, Димитриос Хронопулос
19:29 | 29 Октомври 2020 г.

Министър Николова: България и Гърция са партньори,...

19:29 | 29 Октомври 2020 г.
И за България, и за Гърция туризмът има фундаментално значение, като вярвам, че ние не сме конкуренти, а партньори, работещи за неговото ...
Ученици започват работа в ЧЕЗ
19:19 | 29 Октомври 2020 г.

"Еврохолд" получи разрешение от КЗК да купи ЧЕЗ Бъ...

19:19 | 29 Октомври 2020 г.
"Еврохолд" получи разрешение от КЗК да придобие бизнеса на "ЧЕЗ Груп" в България.    Днес Ком...

гледай на живо

29.10.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини