Скопие: След срещата Захариева-Османи ще има среща Борисов-Заев

Преговорите между София и Скопие продължават

Буяр Османи
Източник: БГНЕС

Буяр Османи

След срещата ми с българския външен министър Екатерина Захариева очаквам да се проведе и среща между премиерите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи.

Той каза, че първото му двустранно посещение ще бъде в България. Това е послание само по себе си, тъй като показва, че подобряването и поддържането на отношенията с нашите съседи, включително България, е наш сериозен интерес и приоритет, подчерта той.

В петък заминавам на официално посещение в България, като срещата с моята колега Захариева ще бъде първата ми двустранна официална визита като министър на външните работи и очаквам да отправим послание за приятелство, за взаимна подкрепа и в името на общия интерес за европейското бъдеще на целия регион. Това посещение е и в изпълнение на първия приоритет от моята мисия като ръководител на дипломацията, а тя е активен принос в поддържането и развитието на добросъседските отношения”, заяви Османи.

Тук може да откриете още новини от света!

По време на срещата ще бъдат обсъдени всички въпроси в подкрепа на създаването на условия за нормалното функциониране на Съвместната експертна комисия дори по време на ограничителните мерки заради пандемията, както и премахването на всички пречки пред засиленото политическо и икономическо сътрудничество между двете страни.

Със Захариева ще бъде обсъдено и съвместното председателство на Софийската среща на върха на Берлинския процес, предвидена за началото на ноември.

Предстоят две работни сесии между министрите на вътрешните работи и министрите на здравеопазването. Очакванията са, че засилената политическа дейност в рамките на Берлинския процес и предстоящите посещения ще допринесат за справяне с предизвикателствата, които пречат на задълбочаването на политическото сътрудничество и приятелството между двете държави, които са абсолютно безспорни.

Според Османи, засилването на комуникацията на политическо ниво ще премахне предразсъдъците, които, както той посочи, може да са възникнали междувременно, вероятно заради пандемията и изборите.

След срещата между външните министри предстои такава и между премиерите на България и на Северна Македония, като очакванията са, че тогава ще се премине към нов режим на комуникация със съседите.

Оптимист съм, че по този начин ще успеем да преодолеем всички съществуващи различия, въпреки че инструментите в рамката за преодоляване вече са дефинирани в договора за добросъседство, но става въпрос за внасяне на нова енергия, нова динамика в изпълнението на споразумението", каза Османи.

Договорът с България съдържа задължения и за двете страни.

Основното задължение на България е член 2 от Договора, който предвижда подкрепа от страна на Република България за евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония. „Ние смятаме, че това е важна част от отговорностите и това се спазваше досега.”

Османи заяви, че очаква същият ангажимент да се повтори и по отношение започването на преговорите за членство с ЕС.

Нашите задължения, напомня Османи, които са дефинирани в член 5, параграф 2 от Договора, всъщност са взаимни и гласят, че ще бъдат сформирани комисии от историци, които ще разглеждат въз основа на исторически факти различните тълкувания на исторически събития.

Георги Райчев
11:32 | 31 Октомври 2020 г.

Климатолог разкри каква зима ни очаква

11:32 | 31 Октомври 2020 г.
"Очаква ни нормална зима, малко по-топла от обичайното и с валежи в нормата". Това заяви в студиото на NOVA климатологът проф. ...
Ница
11:12 | 31 Октомври 2020 г.

Трима задържани за нападението с нож във френския ...

11:12 | 31 Октомври 2020 г.
Трети мъж е задържан за разпит във връзка с нападението с нож в църква в южния френски град Ница, при което загинаха трима души, съобщи А...
10:58 | 31 Октомври 2020 г.

Говорителят на Спешна помощ: Лекарите изнемогват, ...

10:58 | 31 Октомври 2020 г.
От 416 сигнала на спешния телефон в петък, над 200 са били за COVID-болни, но само за 16 болни са се намерили места в болниците, разказа ...
Екатерина Захариева
10:47 | 31 Октомври 2020 г.

Захариева: Ако РС Македония признае българските ко...

10:47 | 31 Октомври 2020 г.
"Ако Република Северна Македония признае българските корени на нацията и езика си, това ще сложи край на напрежението в отношенията ...
Нагорни Карабах
10:37 | 31 Октомври 2020 г.

Великобритания отпуска 1 млн. лири за пострадалите...

10:37 | 31 Октомври 2020 г.
Великобритания ще отпусне милион лири стерлинги за хуманитарна помощ на пострадалите от конфликта в Нагорни Карабах, съобщи външният мини...
доброволци
10:25 | 31 Октомври 2020 г.

Вижте кои болници подадоха заявления за доброволци...

10:25 | 31 Октомври 2020 г.
По-малко 24 след старта на Кампанията на БЛС за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейност...

гледай на живо

31.10.2020
 • в момента
  "Спорт в обектива" - избрано
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Парчета от реалността
 • 12:30
  Другото лице