Най-топлият септември в историята досега дава знак за плашещи промени на Земята

Климатичните промени стават все по-осезаеми

Дъжд
Източник: Канал 3

Дъжд

Миналия месец земната повърхност е била по-топла, отколкото през който и да било септември, съобщи Програмата за наблюдение на Земята на Европейския съюз.

Тази година се наблюдава рекордна топлина в рамките на три месеца - януари, май и септември, съобщиха от Службата за изменение на климата на „Коперник“.

"Понастоящем има малка разлика между 2020 и 2016 г.", каза висшият учен на „Коперник“ Фрежа Вамбург пред AFP.

Тук може да откриете още новини от света!

За 12-месечен период до септември планетата е била с близо 1,3 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Това е тревожно близо до прага от 1,5°С за сериозни въздействия, подробно описан в основния доклад за 2018 г. от консултативния панел на ООН по климата. Парижкото споразумение нареди на страните да ограничат глобалното затопляне на "много под" 2 градуса и до 1,5, ако е възможно. Досега Земята се е затоплила средно с един градус, достатъчно, за да се увеличи интензивността на смъртоносните горещи вълни, сушите и тропическите бури, които са по-разрушителни от надигащите се морета.

Изменението на климата, предизвикано от емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива, нараства през последните десетилетия.

Деветнадесет от последните 20 години са най-топлите от началото на изчисляването на показанията в края на 19 век.

От края на 70-те години, според данните на ЕС, глобалният термометър се е покачвал с 0,2 градуса на всяко десетилетие.

Температурите през септември са били „изключително високи“ над Северен Сибир, който - заедно с по-голямата част от Полярния кръг - от месеци е свидетел на странно топло време.

Септември беше жесток и в Близкия изток, като нови високи температури бяха отчетени в Турция, Израел и Йордания.

Части от Северна Африка и Тибет също бяха горещи, като максималните дневни стойности достигнаха 49°C в окръг Лос Анджелис в началото на месеца. В Калифорния пет от шестте най-големи пожара в историята на щата горяха в края на месеца.

Септември беше по-топъл с 0,05°С от септември 2019 г., предишния най-топъл септември“, се казва в доклада на „Коперник“.

Глобалният топлинен рекорд от миналия месец беше още по-забележителен поради регионалния охлаждащ ефект от естественото метеорологично събитие Ла Ниня над тропическия Тихи океан.

Междувременно арктическият морски лед се сви до втората си най-ниска степен през миналия месец, като достигна под 4 милиона квадратни километра само за втори път от началото на сателитните записи през 1978 г., според C3S. Арктическата ледена шапка плава върху океанска вода около Северния полюс и по този начин не допринася пряко за повишаването на морското равнище, когато се стопи. Но това ускорява глобалното затопляне. Прясно падналият сняг отразява 80 процента от излъчващата сила на Слънцето обратно в космоса. Но когато тази подобна на огледало повърхност се замени с наситено синя вода, вместо това се абсорбира приблизително същия процент от енергията за затопляне на Земята.

Промените в климата са нарушили също регионалните метеорологични модели, в резултат на което повече слънчеви лъчи са паднали върху ледената покривка на Гренландия, която се топи и излива маса в океана по-бързо, отколкото по всяко време през последните 12 000 години, според проучване миналата седмица.

През 2019 г. ледената обвивка, която съдържа достатъчно замръзнала вода, за да повдигне глобалните океани на 7 метра, изхвърля повече от половин трилион тона вода всеки ден, или шест олимпийски басейна всяка секунда.

Йорданка Фандъкова
12:16 | 24 Октомври 2020 г.

Йорданка Фандъкова: Затварят нощните заведения в С...

12:16 | 24 Октомври 2020 г.
Затварят всички нощни заведения в София за 2 седмици. Мярката влиза в сила от утре сутрин. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова....
чесън
11:53 | 24 Октомври 2020 г.

Чесънът е полезен, но суров

11:53 | 24 Октомври 2020 г.
Ползите от употребата на суров чесън са много по-големи от консумацията му под каквато и да е друга форма или обработка- намачкан, охладе...
болница лекари коронавирус
11:40 | 24 Октомври 2020 г.

Търси се медицински персонал за COVID отделението ...

11:40 | 24 Октомври 2020 г.
След скандала, който се разрази вчера в Университетската болница в Бургас, се постави въпросът ще се намерят ли лекари, които да лекуват ...
АМ „Хемус“, изграждане
11:16 | 24 Октомври 2020 г.

Напредва изграждането на АМ „Хемус“ в участъка меж...

11:16 | 24 Октомври 2020 г.
Напредва строителството на АМ „Хемус“ в участъка между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч. В момента в трасето, обособено...
Анджей Дуда
11:06 | 24 Октомври 2020 г.

Анджей Дуда е с COVID-19

11:06 | 24 Октомври 2020 г.
Полският президент Анджей Дуда е дал положителен тест за коронавирус, съобщи негов служител в събота, съобщава БГНЕС.   ...
Български лекарски съюз
10:58 | 24 Октомври 2020 г.

БЛС излезе с позиция за затваряне на дискотеките и...

10:58 | 24 Октомври 2020 г.
БЛС е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на COVID-19 у нас. Ситуацията в България вече не е спокойна! Всеки ден чуваме за ...

гледай на живо

24.10.2020
 • в момента
  Другото лице
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев