4 позитивни ритуала преди лягане, за да активирате деня си

спане
Източник: pixabay.com

спане

Ако направите само тези четири малки „задължителни ритуала” вечер, можете да улесните следващата си сутрин и да активирате деня си.

1. Прехвърлете отминалия ден в главата си

Питагорейците са въвели първи тази практика: преди да си легнат, премислят изминалия ден в главите си и оценяват всяко свое действие. Това доказано развива паметта и помага да се оцени какво сте направили правилно, какви грешки сте допуснали, какво сте могли, но не сте направили и защо.

В суматохата на всекидневието много събития могат да се загубят и като превъртате всички ситуации преди лягане, в спокойна обстановка и без да бързате, можете да преразгледате проблемите и дори да си спомните нещо, което трябва да се направи утре.

Винаги благодарете за отминалия ден преди сън.

През 2005 г. изследователите Seligman, Steen и Peterson проведоха експеримент, наречен Three Good Things in Life. Участниците бяха разделени на две групи. Част от тях бяха помолени да запишат три хубави неща от изминалия ден, за които са благодарни, всяка вечер преди лягане.

Експериментът се провежда в продължение на една седмица и групите са били наблюдавани месец. Оказа се, че участниците, които са изпълнявали задачата цяла седмица, са били по-щастливи и по-малко депресирани не само през тази „благодарствена седмица“, но и през следващите 3–6 месеца.

Тук може да откриете още любопитни новини!

Опитайте се, преди да заспите да запомните три неща, за които сте благодарни през изминалия ден.

2. Планирайте следващия ден

Друга практика на питагорейците била да предсказват психически събитията през следващия ден. Помислете с кого ще се срещнете, какво казвате и правите. Всичко това трябва да се появи в съзнанието ви толкова ясно, сякаш вече се е случило в действителност. Така очакването на събитията ще се превърне в тяхно формиране.

Преди да си легнете, помислете какво трябва да се направи утре (преразглеждането на изминалия ден ще помогне за това, вероятно ще запомните някои задължителни неща), определете сами основните задачи, които трябва да изпълните, дори можете да си представите няколко успешни резултата: събуждане без усилия в 7:00 , пътят до работа без задръствания и блъсканица в метрото, успешна среща с клиенти и др.

3. Подгответе се за утрешния ден

Веднага си припомням училищните години, когато вечерта трябваше да си приготвя чантата с учебниците. Този навик отдавна потъна в забрава, но се оказва, че сега е много полезен.

През 2011 г. веригата хотели Travelodge проведе проучване, което определи времето за избор на дрехи на мъжете и жените сутрин. Колкото и да е странно, оказа се, че мъжете избират облекло с 3 минути по-дълго от жените, които отделят около 10 минути за този ритуал.

Можете да освободите тези 10-15 минути сутрин, като планирате тоалета си предишната вечер преди лягане. Просто решете в какво ще отидете на работа утре, проверете дали това нещо не е в пералнята и дали всички аксесоари са готови за него. Само минута размисъл и вече няма да бързате из апартамента паникьосани на сутринта.

4. Обяд за утре

Ако отдавна искате да преминете към здравословна диета и да спрете да укротявате „офисния глад” с пайове и пици, време е да започнете. Ясно е, че сутринта не е най-доброто време за приготвяне на обяд, така че го направете вечерта и го опаковайте в контейнер. Сутринта остава само да го прехвърлите от хладилника в чантата си и да се насладите на здравословно хранене.

Етикети: ритуал , спане
Асен Александров
16:10 | 28 Октомври 2020 г.

Директорът на 51-во СУ: Няма шанс да имаме нулева ...

16:10 | 28 Октомври 2020 г.
Учебната година не е поставена под съмнение, въпреки втората вълна на пандемията. В това е убеден директорът на 51-во СУ „Елисавета...
Любомир Русанов
16:03 | 28 Октомври 2020 г.

Русанов: Неопитните интернет потребители са най-че...

16:03 | 28 Октомври 2020 г.
Интернет отдавна е място, в което хората подлежат на измами, но от началото на пандемията онлайн търговията преживява своя апогей. Това н...
15:59 | 28 Октомври 2020 г.

Иззеха голямо количество дизелово гориво без докум...

15:59 | 28 Октомври 2020 г.
Действията са осъществени от служители на ГДНП , колегите им от РУ–Дупница и Агенция „Митници“ в Дупница, под ръководст...
15:52 | 28 Октомври 2020 г.

Столични криминалисти задържаха двама рецидивисти ...

15:52 | 28 Октомври 2020 г.
С постановление на прокуратурата мярката им за задържане е удължена до 72 часа   В хода на полицейска операция, проведена вч...
Катастрофа
15:50 | 28 Октомври 2020 г.

Турски камион падна в река Луда Камчия в Ришкия пр...

15:50 | 28 Октомври 2020 г.
Товарен автомобил с турска регистрация е паднал в река Луда Камчия. Инцидентът е станал около 12.45 часа. Това съобщиха от Областната дир...
15:45 | 28 Октомври 2020 г.

Мерките за пандемията от COVID-19 са в размер на о...

15:45 | 28 Октомври 2020 г.
Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2021 година и актуализираната средносрочна бюджетна...

гледай на живо

28.10.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини