Храната на бъдещето: Месото ще бъде заменено от морски дарове

морски дарове
Източник: pixabay.com

морски дарове

Датски учени заявиха, че в бъдеще месото ще бъде заменено от по-здравословните и екологично чисти морски дарове - водорасли, черупчести създания и мекотели и мънички риби. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Frontiers in Psychology“.

Животновъдството не се вписва добре в концепцията за устойчиво развитие, възприета в западните страни. В същото време не всички хора са готови да се откажат от месото, за да опазят климата.

Изследователи от Университета в Копенхаген проучиха поведението на потребителите при избора на храни и направиха прогноза за това как то може да бъде повлияно и как да се замени месото в европейската кошница с храни.

Тук може да откриете още любопитни новини!

Известно е, че месните продукти имат специален „месен вкус“, който японците наричат „умами“. Този вкус се създава от мононатриев глутамат, а човешкият език има специални L-глутаматни рецептори, които го улавят. Производителите на продукти се възползват добре от това - мононатриевият глутамат е включен в хранителните добавки от групата E600-E699.

В същото време „умами“ присъства във вкуса на някои растителни храни - орехи, броколи, домати, гъби шийтаке.

„Много хора просто жадуват за вкуса на „умами“, каза ръководителят на проучването професор Оле Г. Моуритсен от Департамента по хранителните науки и потребителското поведение в прессъобщение на Университета в Копенхаген. „Заради това трябва да се разгледат варианти на растително хранене, при което хората консумират малки количества животински продукти като месо, яйца и мляко, заедно със зеленчуци. Въпреки това могат да се обмислят алтернативи на сочната пържола, които са много."

Авторите предлагат да се търсят алтернативни източници на протеини и здравословни мастни киселини сред морските дарове. Изследователите изчисляват, че само цацата може да задоволи 20% от нуждите на Дания от протеини.

„А риболовът на цаца ще помогне да се избегне прекомерната експлоатация на по-известни видове риби като треска, камбала и сьомга“, обяснява професорът.

В допълнение към цацата има много малки видове риби, които могат да служат като източник на протеин, както и водорасли и главоноги.

Учените отбелязват, че днес от 10 000 вида водорасли само 500 се използват като храна, въпреки факта, че те са изключително богати на полезни хранителни вещества и витамини. Картината е същата за главоногите - около 30 от 800 вида се използват за храна в света.

"Това има много общо с нашата култура и традиции“, казва Моуритсен. „Ще отнеме време, за да променим хранителните си навици. Ние ядем и готвим месо повече от един милион години. Въпреки че морските водорасли, калмарите и мекотелите съдържат важни аминокиселини и витамини и имат страхотен вкус, все още не сме склонни да класифицираме тези видове като източници на храна."

Авторите вярват, че хранителните технологии, които отдавна използват двата основни вкуса, сладкия и месния, в ароматизаторите на храни, ще помогнат да се направят морските дарове по-привлекателни.

"Сладостта сигнализира на мозъка за калории и оцеляване, докато умами сигнализира, че консумираме нещо добро за мускулите. Много морски дарове, водорасли и зеленчуци обаче имат свойспецифичен вкус", отбелязва ученият.

По-специално, според изследователите, много зеленчуци при ферментация развиват сладък и „умами“ вкус и това може да се използва за разработване на рационален начин на хранене за в бъдеще. 

Явор Бахаров
21:59 | 23 Октомври 2020 г.

Явор Бахаров с ефективна присъда от една година

21:59 | 23 Октомври 2020 г.
Актьорът Явор Бахаров влиза в затвора, съобщи NOVA. Той получи ефективна присъда от една година за това, че бе заловен да шофира пиян и д...
COVID-19
21:49 | 23 Октомври 2020 г.

Нови мерки в лечебните заведения

21:49 | 23 Октомври 2020 г.
Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна...
Бойко Борисов
21:42 | 23 Октомври 2020 г.

РЗИ е наложила карантина на всички близки контактн...

21:42 | 23 Октомври 2020 г.
Днес, 23 октомври, след положителен тест за COVID-19, на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е нал...
COVID-19
21:19 | 23 Октомври 2020 г.

Заразените с COVID-19 в Европа достигнаха 8,2 мили...

21:19 | 23 Октомври 2020 г.
Безкомпромисни мерки и строги ограничения налага Европа в опит да се спре разпространението на коронавируса. Това се случва на фона н...
Денят на живо с Наделина Анева
20:59 | 23 Октомври 2020 г.

Ваня Григорова: Управляващите нямат желание да вод...

20:59 | 23 Октомври 2020 г.
"Управляващите нямат желание да водят диалог със социалните партньори относно бюджета", това заяви в предаването "Денят на...
Адолф Хитлер, Моята борба
20:19 | 23 Октомври 2020 г.

Ръкописи на речи на Адолф Хитлер бяха продадени на...

20:19 | 23 Октомври 2020 г.
Ръкописи на речи на Адолф Хитлер бяха продадени на търг в Мюнхен, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.   Търгът се съст...

гледай на живо

24.10.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:10
  Другото лице
 • 07:25
  Интервю с Наделина Анева
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано