Новият план на ЕС не решава проблемите на ромите

Мнението е на активиста Желко Йованович

Роми
Източник: Unsplash

Роми

Десетгодишният план на ЕС за подобряване на живота на ромите няма да реши проблемите, пред които е изправена ромската общност, казва водещ активист пред Euronews.

"Тази нова рамка няма да реши тежкото положение на ромите, тъй като няма политическа воля за прокарване на реформите, които трябва да бъдат проведени", казва Желко Йованович, директор на Офиса за ромски инициативи на „Отворено общество“.

До шест милиона роми живеят в 27 страни-членки на ЕС. Според данни на Европейската комисия, 41% са преживели дискриминация през последните пет години и 85% от ромските деца са изложени на риск от бедност в сравнение с 20% от децата като цяло в ЕС.

Тук може да откриете още новини от света!

Съгласно плана, обявен в сряда, страните от ЕС ще трябва да представят национални стратегии до септември 2021 г. и Комисията ще наблюдава напредъка към целите за 2030 г., които се фокусират върху намаляване на дискриминацията и подобряване на достъпа до заетост за ромите, намаляване на бедността и подобряване на качеството на образование за ромските деца.

Стратегическата рамка на Европейския съюз за ромите поставя набор от цели за минималния напредък, който трябва да бъде постигнат до 2030 г., и предоставя насоки на държавите-членки на ЕС как да направят това.

Йованович смята, че Комисията не стига достатъчно далеч в плана си, добавяйки, че рамката от 2011 г. е просто „семе“ за необходимата промяна. Той гарантира, че интересите на ромите трябва да бъдат включени в приоритетите на ЕС за възстановяване, както и в политиките и финансирането.

Европейската рамка със сигурност е добра стъпка, знак, че Европейската комисия поне вижда, че има структурен проблем, който трябва да бъде решен чрез политика и структурна карта“, добави той.

Но това не може да постигне, освен ако не стане критична част от това, което правителствата ще направят, когато инвестират в прехода, във възстановяването, когато инвестират в цифровизация - всички тези търговски политики ще бъдат критични за ромите, които или губят, или печелят работа".

Представяйки рамковия проект, вицепрезидентът на Европейския съюз, Вера Йоурова, определи като „непростимо“ отношението, което Европа даде на своето ромско население през последното десетилетие.

"Мнозина продължават да се сблъскват с дискриминация и расизъм, липсата на включване на ромските общности в нашите общества е белег на съвестта на европейците", добави тя, признавайки, че през последните 10 години ЕС не е направил достатъчно, за да ги подкрепи.

Европейската комисия трябва да внесе нововъведения и да разпространи посланието за възможността в европейските общества, така че стигматизацията и расизмът да са изправени пред истории за постижения, възможности и надежда, така че това, което правителствата трябва да направят, не е напразно“, казва Йованович.

Риболовният сезон е открит: Морето пълно с барбун
21:58 | 03 Декември 2020 г.

Предлагат да бъде въведен риболовен билет за Черно...

21:58 | 03 Декември 2020 г.
Проектозакон предвижда да бъде въведен риболовен билет за Черно море, така както се плаща за улов във сладководните водоеми. Според новит...
Никол Кидман
21:53 | 03 Декември 2020 г.

Домашно кино: Какво липсваше на „Отмяната“, за да ...

21:53 | 03 Декември 2020 г.
Пандемията си бушува, но животът продължава и ако не са стрийминг платформите просто не знаем как бихме издържали психически на най-голям...
Инвалидна количка
21:26 | 03 Декември 2020 г.

Пациенти с инвалидност и коронавирус оставени в ст...

21:26 | 03 Декември 2020 г.
Нов абсурд с болни от коронавирус. Пациенти с инвалидност, а някои от тях и с COVID-19 бяха оставени да чакат в коридор на Спешно отделен...
Катя Сунгарска
21:00 | 03 Декември 2020 г.

Пациенти крият симптомите си при сигнали към „Спеш...

21:00 | 03 Декември 2020 г.
Случаите, при които пациенти крият симптомите си, когато зоват за помощ на тел. 112 зачестяват, а това води след себе си и до увеличен бр...
Пожар в „Св. Мина“
20:51 | 03 Декември 2020 г.

Климатик горя в болница в Благоевград

20:51 | 03 Декември 2020 г.
Два екипа огнеборци се отзоваха на сигнал за пожар в СБАЛО „Св. Мина" в Благоевград тази вечер, за щастие няма пострадали, пре...
20:48 | 03 Декември 2020 г.

Депутатите обсъждат нулевата ДДС ставка на COVID-в...

20:48 | 03 Декември 2020 г.
На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъдят поредните промени в Закона за ДДС, които този път са свързани с идеят...

гледай на живо

04.12.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице